Coding Pirates: Leg giver børn appetit på IT

Coding Pirates

Coding Pirates er et frivilligt initiativ, hvor børn og unge i alderen 7-17 år gennem leg træner deres IT-færdigheder. PROSA lægger lokale til nogle af aktiviteterne, og forleden var vi på besøg.

”Hvor mange af jer kan lide at spille computer?” En skov af hænder ryger i vejret ved bordene hvor en gruppe af folkeskolepiger sidder sammen med deres forældre. Vi er til Coding Pirates, og aftenens underviser er Lis Zacho, som til daglig er folkeskolelærer og har været frivillig hos Coding Pirates i 10 år.

”I dag skal vi arbejde med Future Mirror”, siger Lis, og pigerne griber ti tastaturet hvor de skal tegne alt fra toiletter til blomster. Senere skal de lave digte og billeder med Ai.

Skærme skaber fællesskab

Coding Pirates har eksisteret siden 2013 og er et frivilligt initiativ for børn mellem 7-17 år. Målet er at gøre børn og unge it-kompetente i en verden som bliver mere og mere digitaliseret, og der arrangeres alt fra Hackatons til Game Jams og Digidays.

”Hos Coding Pirates handler det om, at børn bliver fortrolige med IT. Man kan godt lege med noget, der har en skærm og man kan have et fællesskab med en skærm. Ligesom i en almindelig leg,” siger Lis Zacho, der i dag underviser en gruppe piger mellem 7-9 år, som alle har en forælder med på sidelinjen. En af dem er Victoria, der har sin far med:

”Jeg kan godt lide computere og spiller tit spil med min lillesøster derhjemme. Det bedste ved Coding Pirates er når vi programmerer – det var faktisk ikke så svært,” siger hun.

”Jeg kan godt lide, at vi træner computere. Måske vil jeg gerne lave sådan noget, når jeg bliver voksen – men jeg ved ikke helt hvordan”, supplerer Julia på 9 år.
 


IT på skoleskemaet

PROSAs forbundssekretær Mirza Cirkinagic støtter initiativet og mener, at endnu flere børn skal med på IT-vognen. Især pigerne:

”Det er så fedt at se, at pigerne endelig er ved at komme med ombord, og at vi er begyndt at droppe de gamle myter om, at teknologi kun er for drenge. Piger har lige så stor interesse for teknologi, hvis de får lov til at lege med det og lære. Derfor er det vigtigt at skabe miljøer, hvor de får lov til at udfolde sig i selskab med andre piger og kan dyrke deres indre nørder i gode rammer, ligesom ved Coding Pirates. Jeg håber, at teknologiforståelse bliver obligatorisk i den danske folkeskole, for teknologi er kernen i så meget læring, dygtiggørelse og forståelse,” siger han. Lis Zacho er enig:

”Det er rigtig vigtigt, at piger bliver engageret i IT. Der er mange drenge i forvejen, så vi skal gøre noget for at sikre en ordentlig kønsbalance. Mange af dem, der interesserer sig for IT, får også senere en uddannelse i IT, og der er næsten ingen jobs, hvor man ikke kommer til at bruge det. Derfor har vi brug for uddannelse og sikre, at pigerne bliver ordentligt klædt på,” siger hun.

Coding Pirates har skoler over hele Danmark og søger løbende frivillige til at undervise ved deres forskellige arrangementer.
 

Skal du med på piratskibet?

”Jeg er frivillig hos Coding Pirates fordi jeg synes, at det er så meningsfuldt. ” siger Lis og siger, at hvis vil med på holdet – enten som elev eller underviser, skal man tjekke hjemmesiden ud: Coding Pirates Danmark

Læs også > Teknologiforståelse skal på skoleskemaet fra 3. klasse