Fjern barriererne og lad DK blive førende i cybersikkerhed

Cybersikkerhed i Danmark

Der er tre udfordringer som skal løses, hvis Danmark skal tage førertrøjen indenfor digital sikkerhed, mener it-fagforeningen PROSA.

”Den danske cybersikkerhedsbranche har potentiale til at blive en af Europas førende aktører inden for digital sikkerhed med mulighed for betydelig vækst.”

Det skriver Deloitte i en ny rapport, som er udarbejdet for Security Tech Space og Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Rapporten slår dog også fast, at vi kommer til at mangle folk i cyber-branchen. Helt konkret vurderer rapporten, at Danmark vil mange op mod 20.000 fuldtidsbeskæftigede inden for cybersikkerhed i 2030.

Der er altså behov for, at vi investerer i mennesker og kompetencer, hvis vores land skal indtage førerpositionen, når det sælger digital sikkerhed.

Hos PROSA mener vi, at der særligt er tre udfordringer, der skal løses, hvis vi skal sikre nok kompetente hænder og hoveder til at blive en førende cyber-nation.

1. Øg brugen af cyber-uddannelserne

Vi har allerede flere cyber-uddannelser herhjemme, og erhvervsakademierne er i gang med at sætte flere cyber-skibe i søen – blandt andet på KEA, som er i gang med at få godkendt en ny cybersikkerhedsuddannelse, og på UCL som udvikler nye fagspecifikke moduler inden for it-sikkerhed.

Vi mangler dog, at der bliver sat fokus på cyber-uddannelserne, så de rent faktisk bliver brugt. I dag har erhvervsakademierne svært ved at fylde holdene på deres diplomuddannelserne i it-sikkerhed, og da Zealand udbød en NIS2-efteruddannelse, var der nul tilmeldte.

”Ærlig talt så ligger der også en opgave hos it-virksomhederne – de har faktisk mulighed for at tilbyde deres it-ansatte statsstøttet efteruddannelse. Det kræver blot, at de orienterer sig i det ret gode efteruddannelseslandskab, som Danmark har, f.eks. inden for digital sikkerhed. Ambitionen om at gøre Danmark til en førende cybersikkerhedsnation ligger faktisk ikke så langt væk,” siger Morten Rønne, der er faglig sekretær i PROSA.

 


2. Sæt fokus på efteruddannelse

Apropos efteruddannelse så har vi også et stort uudnyttet potentiale i den danske it-branche. Ifølge en undersøgelse blandt PROSA’s medlemmer, havde 54 pct. af medlemmerne ikke en eneste dag med efteruddannelse i 2023.

Hvis vi ikke efteruddanner vores dygtige it-folk, og virksomhederne sætter et ekstra fokus på at styrke de eksisterende kompetencer, kommer vi ikke i mål med ambitionen om at blive førende inden for cybersikkerhed.

”Det kan blive et problem fremover, hvis ikke der investeres i uddannelse og udvikling af ansatte,” sagde PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig, da PROSA-undersøgelsen blev offentliggjort.
 

3. Afskaf udflytning af uddannelser

Det er positivt, at der i uddannelsesverdenen er fokus på cybersikkerhed, men det dur ikke, at vi samtidig bremser alle de unge, der gerne vil ind på en it-uddannelse.

Hos PROSA mener vi, at udflytning af uddannelser den grad er skyld i, at vi i sommer kunne se en nedgang i optaget på vores it-uddannelser.

”Vi står mildt sagt med et kolossalt behov for uddannede it-folk, og det vil kun vokse fremover. It er et område som knopskyder i alle retninger og med en meget bred vifte af karrieremuligheder. I øjeblikket er det særligt cybersikkerhed og AI, der trænger sig på, men i det hele taget er der et stigende behov for, at it-uddannede specialiserer sig efterfølgende, men det kræver, at der er it-uddannede nok. Og sådan er det med mange kritiske it-funktioner. Når interessen fra de unge samtidig er stigende, virker det helt absurd at stå med nedgang i antallet af studerende. Det giver simpelthen ikke mening,” sagde Niels Bertelsen, PROSA-formand, i sommer i denne kommentar.
 

Fakta fra rapporten: Potentialet ved et styrket dansk økosystem for cybersikkerhed og - forsvar:

  • It- og cybersikkerhedsområdet har stor betydning for dansk økonomi. Området beskæftigede 107.330 ved udgangen af 2023 og omsatte for 313 mia. kr. Det vurderes, at hver 10. ansat, eller 10.700, beskæftiger sig med cybersikkerhed. Virksomhederne bruger i dag mellem 5 og 10 pct. af deres it-budgetter på cybersikkerhed. Rapporten forudser, at den andel vil vokse til ca. 30 pct.
  • Cybersikkerhedsområdet kan vokse til dobbelt størrelse. I de kommende år vil behovet for at beskytte vores digitale infrastruktur være kilde til fortsat vækst. Det vurderes, at efterspørgslen efter cybersikkerhedsprodukter er for lav i forhold til trusselsniveauet. Nye reguleringer, herunder NIS2 og øget politisk fokus på forsvar, forventes at øge efterspørgslen på personer med kompetencer inden for cybersikkerhed. Det vurderes, at et acceptabelt cybersikkerhedsniveau vil kræve op mod 5 gange så mange ansatte, hvilket vil betyde, at it-branchen skal fordoble antallet af folk med cyberkompetencer de næste fem år.
  • Danmark har et veletableret økosystem at bygge videre på. Samarbejdet på tværs af virksomheder, myndigheder og forsknings- uddannelsesorganisationer har primært haft fokus på den digitale sikkerhed i virksomhederne. Der er behov for at løfte det til et samfundsmæssigt og kommercielt anliggende. Fundamentet er på plads, men der mangler en handlingsplan med klar opgave- og ansvarsfordeling.
  • Mangel på kvalificeret arbejdskraft. Den største barriere for at etablere et tilstrækkeligt cybersikkerhedsniveau og realisere de økonomiske potentialer er mangel på arbejdskraft. Det vurderes, at Danmark vil mangle op mod 20.000 fuldtidspersoner inden for cybersikkerhed i 2030.