Uddannelse

Flere vil læse datalogi

Flere vælger naturvidenskab på universitetet. Færre vil være datamatikere og multimediedesignere.

Nye tal fra den Koordinerede Tilmelding (KOT) viser en voksende interesse for de naturvidenskabelige fag på universiteterne.

Positiv udvikling
Helge Sander, videnskabsminister, siger, at det er overordentlig positivt, at de unges valg af videregående uddannelse matcher erhvervslivets behov.
- De unge har i år valgt uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. For eksempel vil flere være civilingeniører og dataloger og de samfundsvidenskabelige uddannelser har også oplevet en stigning i søgningen. De unge vælger også nogle af de nye uddannelser inden for naturvidenskab, bioteknologi og de it-relaterede uddannelser.

PROSA advarer
Hos PROSA ser udviklingskonsulent Carsten Hering Nielsen situationen som en positiv udvikling.
De unge har tilsyneladende forstået budskabet om, at der er mere fremtid i de længere naturvidenskabelige uddannelser, end i de korte. Han advarer dog mod for stor optimisme.
- At unge vælger en lang uddannelse i dag, løser ikke den akutte mangel på højtuddannede på it-arbejdsmarkedet. Derfor er der stadig behov for erfarne personer med en kort videregående uddannelse bag sig, som f.eks. datamatiker, videreuddanner sig. De skal efteruddannes med en diplom- eller masteruddannelse fra eksempelvis it-højskolerne. Samtidig med at dette sker, kan de ledige, nyuddannede så rykke ind i deres stole imens.

Bachelor
- Det er glædeligt at se, at mange af de nyuddannede datamatikere har valgt at fortsætte på et af de eksisterende brobygningsforløb, så de om et års tid opnår en bachelorgrad i datalogi. På den måde kan en del af efterspørgslen løses om et år i stedet for om tre år, hvis de vælger bachelorgraden, eller om tre år, hvis de vælger at blive kandidater, siger Carsten Hering Nielsen.
- ITEK og IT-brancheforeningen har konstateret, at for hver LVU’er der bliver ansat, bliver der ansat 10 med en kortere uddannelse. Det kan virkelig sætte gang i beskæftigelsen, hvis den sammenhæng holder stik, smiler han.

Uddannelse en succes
Professionsbacheloruddannelsen i Økonomi og IT, som henvender sig til datamatikerne er da også en succes.
- Vi har fået sted mellem 50-60 tilmeldinger i år – det første år, hvor uddannelsen bliver udbudt. Det må jeg betegne som en pæn succes, siger Vibeke Toft Müller, erhvervskonsulent på Handelshøjskolecentret i Slagelse.
De mange ansøgere betyder, at der bliver oprettet to hold efter sommerferien – et i Lyngby og et i Roskilde.
- De studerende får en rigtig god uddannelse. Med professionsbacheloren bliver de teknisk funderede datamatikere bedre til økonomi. Dermed forbedrer de deres jobmuligheder væsentligt, slutter Vibeke Toft Müller.

Bedre til at spå
Hos PROSA håber Carsten Hering Nielsen, at brancheorganisationerne er bedre til at forudse virksomhedernes behov for langtuddannede, end de tidligere har været til at forudse efterspørgslen efter de kortuddannede.
- De fuldstændig urealistiske tal, som branchen for et par år siden meldte ud, har jo vist sig at føre til den ulykkelige situation for mange af de nyuddannede datamatikere og multimediedesignere som vi ser i dag. Det har vi forhåbentlig lært af alle sammen, både organisationerne, uddannelsesinstitutionerne og ministerierne.
- Den tidligere regering fortjener stor ros for at have iværksat arbejdet med det såkaldte it-barometer, som skabte en afdækning af hvilke kompetencer og uddannelsesprofiler, der er efterspurgt af virksomhederne. Det er PROSAs klare opfattelse, at det er denne afdækning, der har skabt baggrunden for de studieansøgninger vi ser i dag, slutter Carsten Hering Nielsen.

Lige nu er der ca. 8% ledige i PROSA. Hoveddelen af dem er nyuddannede datamatikere, eller har en anden kort videregående it-uddannelse.