Nyuddannet
Er du nyuddannet it-dimittend kan du blive medlem af Danmarks stærkeste IT-fagforening, PROSA. Det giver dig adgang til kurser, fordelagtige forsikringer, karriererådgivning, hjælp til din ansættelseskontrakt og meget andet godt.
Nyuddannet i nyt job
Fra studerende til ansat
For nogle er det en svær overgang at gå fra at være studerende til at være ansat.
At indgå i et fællesskab på en arbejdsplads både socialt og fagligt kan være en stor omvæltning.
Her er 11 gode råd til den første tid på dit nye job:
1. Start inden den første dag
2. Perfekt findes ikke
3. Forventningsafstemning
4. Kan jeg sige nej til opgaver?
5. Tidsestimering
6. Lær dine kolleger at kende
7. Start stille og roligt
8. Tilbyd din hjælp
9. Det var dig, der fik jobbet
10. Del dine succeser og udfordringer
11. Notér dine ideer i en notesbog
1. Start inden den første dag
For at forberede dig bedst muligt kan det være en rigtig god ide at afklare nogle ting allerede inden din første arbejdsdag. Spørg for eksempel din kommende leder:
- Om der er et introduktionsprogram.
- Hvem du skal sidde på kontor med.
- Hvem du kan henvende dig til, når der opstår spørgsmål.
- Om der er frokost, eller du skal have mad med.
Det er rart for din hjerne at vide, hvad du møder ind til de første dage.
2. Perfekt findes ikke
Du er måske vant til at lave alle dine opgaver til perfektion. Men på arbejdspladsen kan der være begrænsede ressourcer og begrænset tid, så perfekt findes ikke.
Ofte er godt nok faktisk ret godt. Det er godt at gøre sit arbejde godt og grundigt. Men alle laver fejl, og det skal der også være plads til på en arbejdsplads.
Faktisk medfører en kultur, hvor man tør begå fejl, større effektivitet og kreativitet.
3. Forventningsafstemning
Langt de fleste udfordringer kan undgås med en god og løbende forventningsafstemning med din leder. Spørg gerne direkte, hvad din leder forventer af dig.
- Hvilke opgaver skal du starte med?
- Hvordan er prioriteringen mellem opgaverne?
- Hvad er deadline på opgaverne?
- Hvem skal du spørge, når du kommer i tvivl?
Din leder og dine kolleger ved godt, at du er ny, og at du skal lære en masse. Ingen forventer, at du kan udføre alt til perfektion.
Du kan også foreslå at holde et statusmøde en gang om måneden den første tid.
4. Kan jeg sige nej til opgaver?
Måske vil du blive tilbudt opgaver, som du vil have svært ved at nå, eller som måske ikke burde ende på dit skrivebord.
Arbejdsgiver har retten til at bestemme, hvilke opgaver du skal varetage, men hvis du føler dine opgaver er for svære eller vokser dig over hovedet, så anbefaler vi, at du tager fat i PROSAs jurister
5. Tidsestimering
Det kan være svært at vide, hvor lang tid en opgave tager. Så et godt råd er at gange dit skøn med π.
Når du ganger dit tidsestimat med 3,14, er du sikker på, at du kan nå at gennemarbejde dit produkt til tiden. Det er altid bedre at overestimere det nødvendige tidsforbrug end at misse deadlines.
Spørg din sidemand, hvis du er i tvivl.
6. Lær dine kolleger at kende
Gode, inspirerende eller sjove kolleger gør ofte forskellen mellem en fin arbejdsplads og en fantastisk arbejdsplads.
Brug derfor tid på at lære dine kolleger at kende – og på, at de kan lære dig at kende. Spørg for eksempel ind til weekendplaner, fritids-interesser, hvor og hvordan de bor og lignende neutrale emner.
Og så giver det bare en rigtig god start på dagen at sige godmorgen til kollegerne, når du møder ind.
Så viser du, at du er interesseret i dine kolleger, og at du er åben, hvilket gør det lettere for dem at kontakte dig fagligt eller personligt.
I starten kan du give dig selv den udfordring at lære et nyt navn hver dag. Så kommer du stille og roligt gennem alle de nye kolleger.
Hvis ikke din arbejdsplads tilbyder sociale aktiviteter, kan du også foreslå, at I starter noget, for eksempel en torsdagsbar.
7. Start stille og roligt
Det tager tid at falde til på en arbejdsplads. Måske bliver du blæst omkuld af indtryk, eller også har du en masse ideer, du gerne vil implementere så hurtigt som muligt.
Slå kold vand i blodet, for det tager tid at lære kulturen på en arbejdsplads – de skrevne og uskrevne regler, rutiner og vaner.
Du skal nok få tid til både at falde til og få dine ideer frem.
Du har mange år på arbejdsmarkedet, og du skal nok nå dine mål. Pas på dig selv.
8. Tilbyd din hjælp
Som ny i jobbet er det ikke sikkert, at din chef og dine kolleger ved, hvad du kan, eller hvad du gerne vil prøve kræfter med. Byd ind på opgaver, og sig højt, hvad du har af ønsker i forhold til arbejdsopgaver.
Spørg, om nogen har brug for hjælp, når du har tid tilovers. På den måde lærer du både arbejdspladsen og dine kolleger hurtigere at kende.
9. Husk, det var dig, der fik jobbet
Husk, at det var dig, der blev valgt, da stillingen skulle besættes. Hvis ikke ledelsen regnede med, at du kunne klare opgaven, havde de ikke valgt dig.
Tro på, at du er den rette til jobbet, og at du gør det godt. Og vær åben omkring det, hvis du kommer i tvivl.
10. Del dine succeser og udfordringer
Nogle dage vil du køre med succes efter succes, mens andre dage kan være frustrerende og svære at tage fat på. I begge tilfælde er det rart at dele følelsen enten med kolleger eller venner. Det vil få din succes til at vokse, og i mange tilfælde kan et godt råd være vejen frem til at få knækket den nød, du har siddet og kæmpet med.
Husk, at det er ok at spørge om hjælp og råd hos dine kolleger, hvis du sidder med en opgave, du har brug for sparring på.
11. Notér dine ideer i en notesbog
I stedet for at pitche alle dine gode ideer på første arbejdsdag så skriv dem løbende ned i en notesbog eller et dokument.
Efter et par måneder kan du tage din liste frem og pitche de ideer, du stadig tænker er relevante. På dette tidspunkt har du fået en bedre fornemmelse af, hvilke af dine ideer der er særligt egnede at gå videre med.
De første 100 dage er nemlig en gave for enhver virksomhed. Du kommer ind som ny medarbejder og kan se alting med friske øjne. Du kan spotte, når noget virker ulogisk eller ineffektivt.
Hvis du er nyuddannet og endnu ikke har fundet drømmejobbet, så kan vores rådgivere hjælpe dig og du kan besøge https://it-job.prosa.dk
Vi hjælper dig bl.a. med:
- Karriererådgivning
- Dagpenge via din a-kasse, når du er uden arbejde
- Spændende kurser i IT, karriere, lønforhandling med mere
- Juridisk hjælp – og vi læser dine ansættelseskontrakter igennem