Uddannelse

Urimelig bortvisning af it-lærling

En it-supportlærling blev bortvist fra sin læreplads, fordi han legede med tanken om at starte egen virksomhed op. Tvistighedsnævnet har givet arbejdsgiveren medhold, men PROSA vil føre sagen videre i byretten.

Lærlinge og elever, der leger med tanken om at starte egen virksomhed op efter endt læretid, skal fremover lege "stilleleg", for hvis praktikvirksomheden opdager, hvad man går og tumler med af tanker og ideer, så er det bortvisningsgrund.

Det er konsekvenserne af en afgørelse i Tvistighedsnævnet januar 2008, hvor PROSA overraskende måtte notere sig, at virksomheden blev frikendt med dommerstemmerne fire-tre.

Sagen startede tilbage i april 2007, hvor en it-supportlærling blev bortvist fra sit læreplads blot en måned før uddannelsens afslutning.
Lærlingen havde bestået sin svendeprøve og var nu i gang med de sidste måneders praktikophold.

Ingen klare svar
I månederne forud havde lærlingen ikke kunnet få et klart svar på, hvorvidt han kunne regne med beskæftigelse i virksomheden efter endt læretid. Da en læresvend luftede ideen om sammen at starte en virksomhed op, når læretiden var overstået, var lærlingen naturligvis interesseret. De snakkede om, hvad en sådan virksomhed skulle hedde og sælge af ydelser. De oprettede en hjemmeside for det fiktive firma, hvor begge kunne lege med form og indhold. Hjemmesiden var tilgængelig på nettet, men dog "maskeret" således, at man skulle søge direkte på det fiktive firmanavn eller navnene på de to personer for at få hjemmesiden frem.

Googler ansatte
Da direktøren i praktikvirksomheden i radioen hørte om noget, der hed "Google", var det præcist, hvad der skete. Af uransagelige grunde begyndte direktøren at søge på sine medarbejderes navne, og op poppede hjemmesiden for det ikke eksisterende firma. Herefter gik der ikke mange timer, før lærling og svend var bortvist på grund af illoyal optræden - uden at direktøren tog sig tid til at få en forklaring på, hvad det hele gik ud på.
PROSA gik ind i sagen og krævede bortvisningen annulleret. Virksomheden ønskede ikke at ændre sin afgørelse eller diskutere sagen, hvorefter PROSA indbragte sagen for Tvistighedsnævnet.

Afgørelsen i Tvistighedsnævnet var baseret på tætte dommerstemmer, og PROSA ønsker at få andre til at se på denne sag - derfor har PROSA besluttet at videreføre sagen i byretten.

Tvistighedsnævnet
Nævnet behandler klager i forbindelse med uoverensstemmelser mellem en praktikvirksomhed og en elev/lærling på det pågældende sted. Nævnet består af syv medlemmer: En formand, der er dommer, og seks medlemmer fra henholdsvis arbejdstager- og arbejdsgiversiden.

Artiklen er lånt fra PROSA-bladet, hvor den kan læses i sin fulde længde.