PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Software, Systemudvikling og systemer, Hardware

Driftsfolkene hos Novasol fik ja-hatten på

Virtualisering har standardiseret it-driften hos Novasol. Det giver overskud til at imødekomme ønsker fra resten af organisationen og fokusere på forretningen.

– Før i tiden havde vi i driftsafdelingen som regel nej-hatten på, hvis for eksempel udviklingsafdelingen ville have en testserver. Det kostede jo penge og tid – og så var der ikke plads. Med virtualiseringen af vores servere kunne vi som udgangspunkt tage ja-hatten på, da det er hurtigt og nemt at oprette en ny virtuel server til et bestemt formål, fortæller Søren Christensen, der er IT Operations Manager hos Novasol.

Sammen med fire kolleger i driftsafdelingen og ti i udviklingsafdelingen er han ansvarlig for it-landskabet hos virksomheden, der med en årlig udlejning af omkring 28.000 privatejede ferieboliger i 21 lande er den største spiller på det europæiske marked for ferieboliger.

Virtualisering har gennem flere år været en vigtig del af it-strategien og har betydet meget for det daglige arbejde i driftsafdelingen. Virtualiseringslaget udgør en ensartet managementsnitflade mod de fysiske servere, der over tid ikke kan undgå at blive forskellige med hensyn til bestykning og konfiguration.

Virtualiseringen giver dermed mindre kompleksitet i hverdagen og er fint i tråd med den generelle strategi om at standardisere driften, hvor det er muligt.

– Jeg ser virtualiseringen som en vigtig komponent i vores bevægelse væk fra at være en afdeling, der bruger sin tid på at holde mange forskellige stykker hardware kørende, til at vi bruger vores ressourcer på at gå aktivt ind i at binde it og forretningen sammen på den bedst mulige måde, siger Søren Christensen.

Helt konkret har det betydet, at 95 procent af Novasols servere i dag er virtualiserede ved hjælp af Citrix XenServer-teknologi, og at man er gået fra fem rackskabe fyldt med servere til to et halvt skab med bladebaserede hosts for omkring 50 virtuelle servere – hvoraf tre fjerdedele skab endda er optaget af SAN.

Det har givet besparelser på strømforbruget og betydet miljømæssige fordele, men Søren Christensen erkender, at det ikke var den oprindelige anledning til projektet. Før virtualiseringsprojektet blev søsat, var der en reel risiko for, at de fysiske rammer ville blive sprængt af de nødvendige udvidelser, og det er nu afværget.

Startede tidligt

Virtualisering som sådan var ikke en ny øvelse for Novasol, da man i 2006 besluttede sig for at virtualisere serverne. Allerede i 2000 var man begyndt at introducere tynde Citrix-klienter i organisationen.

– Vi spurgte os selv, hvad fordelen ved it egentlig havde været i en tidligere tid præget af mainframeteknologi. Og svaret var jo centraliseringen, der betød, at det at stille en ny arbejdsplads til rådighed og supportere den efterfølgende var meget nemt, fortæller Søren Christensen.

Novasol rendte dog også ind i nogle af de klassiske udfordringer med tynde klienter, hvor blandt andet brugerrettighedsadministrationen og printerkonfigurationerne kan være en udfordring. Så da Novasol i 2001 opkøbte sin største konkurrent på det danske marked, Dansommer, besluttede man sig for at relancere projektet og introducerede Wyse-terminaler med fuldt skrivebord i stort set hele organisationen. Tungt grafisk arbejde bliver dog stadig udført på traditionelle pc'er, og audio og video vil indtil en opgradering af softwaren i starten af 2011 være en udfordring for de tynde klienter. En VDI-løsning (Virtual Desktop Infrastructure) er ifølge Søren Christensen til gengæld ikke lige om hjørnet.

– En VDI-løsning kræver et kraftigt netværk, så jeg kunne højst forestille mig sådan en løsning her på hovedkontoret. For folk, der arbejder hjemmefra eller fra andre steder, hvor båndbredden ikke nødvendigvis er imponerende, tror jeg ikke, det vil være ideelt. Og som vores nuværende løsning kører, er der heller ikke et reelt behov, der kan retfærdiggøre investeringen, siger han.

Virtualiseret netværk i datacentre

Anderledes entusiastisk er han til gengæld, når det drejer sig om netværksvirtualisering, som vil blive centralt for de to datacentre, et primært i hovedsædet i Hellerup og et sekundært hos en hostingpartner i Taastrup, som Novasol vil etablere, inden året er omme.

– Det virtuelle netværk vil virkelig komme til at gøre en forskel for os. Vi virtualiserer vores services, så hvis man surfer ind på vores net udefra, er alle bagvedliggende servere styret af nogle content switches, som bare har nogle services liggende. Hvad der ligger bagved, er for klient og firewall fuldstændig transparent, fortæller Søren Christensen.