Fagforeningernes rolle

For studerende medlemmer er gode råd (næsten) gratis

I sidste nr. af PROSIT læste jeg i lederen, at "det er godt nok meningen, man skal betale en lille sjat, hvis man har it-relevant studiearbejde, men PROSA har ingen licensmand der kontrollerer den slags" og det gav mig lyst til at komme med en kommentar.

Det er rigtigt, at vi ikke har ansat en licensmand, som sikrer, at du betaler det fastsatte kontingent, hvis du har it-arbejde. I stedet har vi ansat mange mennesker, som sidder klar til at hjælpe dig, hvis du får problemer i forhold til din arbejdsgiver - og også hvis du bare har brug for rådgivning. Jeg synes, det er langt vigtigere at give et attraktivt tilbud, som du frivilligt vælger, end det er at kontrollere, om du overholder vedtægtens bestemmelse.
Og jeg synes faktisk at vi har et godt tilbud og jeg vil her lige nævne nogle af de services, som oftest bliver brugt af de studerende medlemmer med studiejobs.

Løn under sygdom
Nogle af de problemer, som vi ofte ser for medlemmer i studiejob, er at de ikke får løn, når de er syge. Det skal man have, hvis man er funktionær. Det meste it-arbejde er funktionærarbejde. Undtagelsen er undervisning samt det lidt mere håndværksmæssige, som at skrue i maskinerne.
Betingelsen for at være funktionær er desuden, at man arbejder mindst otte timer pr. uge.

Løn på skæve helligdage
Som funktionær skal du også have løn på skæve helligdage som skærtorsdag og langfredag, hvis du normalt skulle have været på arbejde denne dag.

Opsigelsesvarsel
Mange med studiejob bliver opsagt uden at få deres opsigelsesvarsel. (Eksempel herpå i Shit Happens)

Ringere vilkår end kollegerne
Et andet problem, som man ofte løber ind i på sit studiejob er, at man har ringere vilkår end kollegerne på fuld tid. Det er ulovligt. Man må ikke give medarbejdere på deltid eller i tidsbegrænsede stillinger ringere vilkår end fastansatte og fuldtidsmedarbejdere.

Ud over disse problemer, som ses særligt tit i forbindelse med studiejobs, hjælper vi dig selvfølgelig med en lang række forskellige problemer:
· Hvis du bliver opsagt og det er uberettiget eller du ikke får det rigtige varsel
· Hvis du ikke får den aftalte løn til tiden
· Hvis du ikke får dine feriepenge
· Hvis din arbejdsgiver går konkurs
· Hvis din ophavsret bliver krænket
· I forbindelse med overvågning
· Vi vil naturligvis også gerne se din ansættelseskontrakt igennem (meget gerne inden du skriver under på den). Og hvis du slet ikke har en ansættelseskontrakt, tager vi også gerne fat på det.

Hjælpen betyder ikke udgifter for dig. Heller ikke selv om der skal bruges store advokatudgifter for at sikre dig din ret.
Det skal lige nævnes, at vi ikke betaler advokatudgifter for dig, hvis du først melder dig ind, når din sag er i gang. Og hvorfor ikke det: det er ligesom med brandforsikringen. Den skal tegnes før det brænder.

Hvor meget koster det?
Hvis du har studiejob på under 15 timer pr. uge får du alt dette for 79,- kr. pr. måned - og så er betalingen endda fradragsberettiget på din selvangivelse.
Hvis du arbejder 15-30 timer pr. uge koster det 157,50 kr. pr. måned og ved mere end 30 timer pr. uge koster det 315 kr. pr. måned.
Et rigtigt godt tilbud. Hvis det frister kan du blot melde dig ind via vores hjemmeside.