Software

Hemmeligt internet på den skramlede mobil

Selvom du ikke har den nyeste mobiltelefon med UMTS, GPS, multi touchskærm, kompas, højdemåler og digital tv-modtager, kan du sagtens træde ud på internettet. Det sørger fin, gratis og ubemærket software for.


grafik

Så står jeg der og nyder udsigten i 1300 meters højde. Hele Gran Canaria skal folde sig ud i de næste 14 feriedage. Og i det 200 år gamle hus med tykke mure bygget af lavasten er der til gengæld ikke noget internet-adgangspunkt at finde til min medbragte iPod Touch.

Efter et par døgn, hvor de medbragte romaner ikke lokker helt så meget, dukker trangen op til lige at tjekke lidt mail. Næ nej, jeg er jo slet ikke afhængig af mit daglige internet-fix, men lige en enkelt mail kunne det da være helt oplagt at læse.

Længe leve Java
Så en aften haler jeg min skrammede og utrendy Sony Ericsson-telefon frem. Den kan køre Javabaserede applikationer. Og dem er der i tusindvis af på nettet. De fleste, jeg har prøvet, synes jeg bare er noget bras.

Men mine personlige favoritter ligger installeret og er parate til at udvide telefonens funktionalitet til noget, der er langt sjovere og brugbart end de glubske programmer, som teleselskaber vælger at præinstallere på mobiltelefoner i håbet om, at vi brugere så vil traske ind i købeuniverser, hvor ringetoner og andet skrammel falbydes til ublu priser. Nå, det spanske Movistar-telenet har dækning. Forbindelsen er svag i den klare canariske luft, men jeg fyrer op under min yndlingsapplikation numero uno: Googles Gmail-applikation til mobiltelefoner. Gmail på mobilen er et mirakel af brugervenlighed og gratis at installere. På det lille fedtede display har jeg faktisk adgang til næsten alle de funktioner i Gmail, som jeg har via min almindelige pc-skærm og firefox-browser.

Mini-surfing med tynde data
Det bliver aldrig en luksusoplevelse at surfe på nettet via en ganske lille skærm. Men den nyeste udgave af den gratis mobile webbrowser Opera Mini fra den norske browserfabrikant Opera glimrer på to måder: Det er muligt at kombinere et overblik over websiden med en fornuftig læseoplevelse: På en slags thumb-nail-gengivelse af websiden navigerer man en udsnitsramme rundt, og så kan man zoome ind og se et udsnit af skærmindholdet. Og Opera har også tænkt på lavhastighedsbrugere som mig. Når jeg downloader alverdens websider, må de først en tur rundt om en server hos Opera, som sørger for at komprimere data dramatisk. Det betyder, at jeg ikke skal hente store tunge websider, og så går det meget hurtigere over en simpel GSM-forbindelse. Smart.

Den tredje applikation, som afrunder paletten over yndlingsting, er finske Nokia-designede Widsets. Widsets er i sig selv en platform for et utal af applikationer, der rummer en feed-reader til at følge med i danske nyheder og lokale vejrudsigter - også for De Canariske Øer. Så jeg endte med en fin ferie med det diskrete internet via min lavtekniske telefon.

Link:
Se downloadadresser på de omtalte telefon-applikationer og flere til via: www.prosa.dk/prosabladet/links