Den nye bølge af bittesmå, billige laptops, som Asus satte i gang med EEE-pc'en, kom tilsyneladende bag på Microsoft. I hvert fald er der ingen medlemmer af den nye generation af mini-bærbare netbooks, som kommer med Windows Vista på harddisken. Styresystemet kræver for meget af de små bærbare, der ofte er udrustet med Intels Atom-procesessorer, der ellers yder pænt i forhold til strømforbrug. Derfor er det Windows XP, som følger med maskinerne. Men XP bliver ikke længere understøttet af Microsoft. Kun sikkerhedsopdateringer bliver det til, og i 2012 er det slut. De netbooks, som i øjeblikket sælges med Windows XP, skal altså opgraderes til noget nyt inden for få år, og de små bærbare sælges som regel ikke med nogen form for opgraderingsmuligheder. Det giver plads til nye spillere på området. Her ser vi nærmere på to af alternativerne til Windows XP på netbooks.
Ubuntu Remix
Den populære skrivebords-Linux findes i en speciel udgave til netbooks. Denne udgave skiller sig på den grafiske side fra de almindelige versioner ved at benytte en simplere, knap-baseret brugergrænseflade. Bag ved knapperne gemmer der sig de programmer, der sædvanligvis følger med Linux-distributioner: browseren Firefox, chatprogrammet Pidgin, kontorpakken Open Office og andre gamle kendinge.
Det trådløse netværk fungerer lige med det samme, og ikonerne ligner dem, man kender fra Windows. Video på lokale diske afspilles fint, men video på Youtube og The Daily Shows hjemmeside kan ikke rigtig køre, også selvom man benytter sig af tilbuddet om at installere en pakke med videocodecs. Det er lidt overraskende, da Flash og Flash Video kører fint på de fleste Linux-maskiner i vore dage. Det er heller ikke muligt at optage lyd, hverken med den indbyggede mikrofon eller mikrofon-indgangen. På nær mængden af software, som er udmærket, så er det svært at se Ubuntu Remix som et væsentligt bedre alternativ til Windows XP. Og hvad angår den gratis software, så kommer de fleste computere i detailhandlen med et tilsvarende udbud af software.
Moblin
Bag navnet Moblin gemmer sig en Linux-distribution med Intel som bagmand. Firmaet har senere overgivet styringen af projektet til Linux Foundation. Moblin er specifikt gearet imod Intels Atom-processor, som sidder i næsten alle de populære netbooks. Brugerfladen er meget anderledes end sædvanlige skrivebords-styresystemer og minder mere om brugergrænseflader, der kendes fra smartphones. Acer startede netbook-bølgen med EEE-pc'en, og her var det også en Linux-distribution med knappe-brugergrænseflade, der blev brugt, men Acer har for nylig meldt ud, at firmaet vil skifte til Moblin.
Øverst på skærmen i Moblin 2 beta er et knappe-panel, som giver adgang til browser, chat, trådløst net og applikationer. Alle knapper og vinduer reagerer med en række visuelle effekter, der får en til at tænke på Apples iPhone. Der følger ingen Office-pakke eller andre tunge programmer med. Moblin er helt tydeligt rettet imod en dedikeret "browse-og-mail"-computer. En speciel funktion i Moblin er understøttelse af virtuelle skærme, der kaldes for "zoner" i styresystemets terminologi. Applikationer kan placeres og flyttes mellem de forskellige zoner.
Analyse: Hvem vinder kampen om OS-markedet?
Netbook-pc'en er ikke bare en skrumpet udgave af den bærbare. Da Asus sendte pioner-maskinen EEE på markedet, lød der kritik fra mange sider. Især Apple var ude med riven efter de små maskiner, som efter firmaets opfattelse kun ville skuffe forbrugerne, der ikke ville kunne anvende netbooken til meget, på grund af den lille størrelse og begrænsede ydeevne. Ifølge Intel har mange forbrugere byttet deres netbooks efter at have troet, at det var en gængs bærbar, de havde fat i. Men samtidig er netbooks det hurtigst voksende marked for pc'er.
Flere peger på, at der skal nye ideer på bordet, som vel at mærke må ligge langt fra de tunge styresystemer. Rahul Sood, som er spilchef i Hewlett Packard (HP), der har produceret en række tidlige og meget dyre netbooks, mener, at det var en fejl at levere de små bærbare med tykke styresystemer som Windows, da brugerne forventer at få en erstatning for en pc eller konventionel bærbar, hvor en netbook højst kan blive et supplement. På sin blog skriver Rahul Sood, som før HP stiftede pc-leverandøren VoodooPC, at situationen ville være langt bedre, hvis netbook-platformen var designet med specifik software, som gjorde den til et lækkert supplement til de rigtige bærbare, snarere end en kedelig erstatning. Han beder Microsoft om en løsning på problemet, men her er der tilsyneladende ikke megen hjælp at hente.
For selvom Microsoft har bedyret, at den kommende Windows 7 snildt kan køre på netbooks, er der ikke noget produkt i sigte fra firmaet, som retter sig mod platformen. Samtidig viser erfaringer fra de leverandører, der både tilbyder Windows XP og Linux, at forbrugerne i langt højere grad foretrækker det kendte Windows-mærke.
Det kan pege på, at hvis de alternative styresystemer skal gøre sig gældende på netbook-markedet, skal der tænkes anderledes, så der bliver tale om reelle alternativer, for eksempel i form af væsentligt hurtigere opstartstider end i dag. Det kunne være systemer som Moblin eller opkomlingen Jolicloud. Fra det sidstnævnte firma lyder budskabet, at vi lever i en ny æra, hvor computere er billige, software er gratis, og netforbindelser er overalt. Det stiller nye krav til styresystemerne. Men Microsoft er notorisk for at komme bagfra og snuppe det hele, så Linux-alternativerne skal stå tidligt op, hvis de vil vinde kampen.