Software, Systemudvikling og systemer, Studerende

Innovation Jam i faste rammer

Trangen til at kaste sig direkte ind i koden skal tøjles, når man skaber nye forretningsløsninger. Deltagerne på SAP Innovation Jam fik 30 timer til at prøve det i praksis med Design Thinking.

Egentlig har man lært det på studiet. Inden man begynder at skrive kode til forretningsløsninger, skal man lige have på plads, hvilken værdi løsningen skal tilføre virksomheden. På SAP Innovation Jam i Aalborg den 23. og 24. oktober fik 65 studerende muligheden for også at prøve det af i praksis. Metoderammen var Design Thinking, og otte coaches forsøgte – i hvert tilfælde på førstedagen – at holde de otte hold på det rigtige processpor, så løsningsforslagene til hver en tid blev holdt op imod mantraet Desirability, Feasibility og Viability – hvad er der brug for, hvad er teknisk og organisatorisk muligt, og hvad er økonomisk levedygtigt? 

I 30 intensive timer arbejdede holdene med udfordringer stillet af Vestas, Danish Crown, LEGO og Grundfos. Fokus var på "smart manufacturing" og "digital supply chain visibility", så der var fuld tryk på datahøst og dashboard-udvikling med lækre visualiseringer af de mange data, som virksomhederne typisk allerede ligger inde med. 

Fastlagte steps og øjenåbnere

De fleste deltagere var studerende fra IT, Manufacturing Technology og Operations and Innovation Management på Aalborg Universitet, og holdene var på forhånd blevet sammensat ud fra parametre som kompetencer, alder og køn. Sammen med metoderammen gav det pote i det konkrete arbejde i gruppen, fortæller Nicklas Prahl fra det vindende hold 4:

 

– Det kan sommetider være frustrerende at skulle følge nogle fastlagte steps, men det er en rigtig god måde til at undgå at blive fanget af en god idé og så udelukkende gå efter den uden at udforske andre muligheder. Det betød for eksempel, at vi på et tidspunkt fik en regulær øjenåbner af en i gruppen med speciale i brugergrænseflader, hvilket gjorde, at vi begyndte at tænke løsningen i en anden retning.

Data på den rigtige måde

Hold 4 havde taget udfordringen fra Grundfos op og udviklet en konfigurator-løsning, der gør det muligt for en kunde eller en sælger at udfylde en række parametre og krav til de pumper, kunden skal bruge. Ifølge Thore Bänsch, afdelingsleder hos Grundfos og medlem af juryen, ramte løsningen meget tæt på plet, og den vil formentlig være mulig at implementere, da mange af dataene allerede er tilgængelige.

 

– Det handler jo grundlæggende om at præsentere data på rette sted, til rette tid og på en enkel og overskuelig måde, og det synes jeg, holdets løsning lever op til. Derudover havde den et ekstra plus ved at tilbyde både en standard- og en skræddersyet pumpeløsning ud fra de udfyldte parametre, siger han.

Arrangør af Innovation Jam'en var SAP, Aalborg Universitet (Center for Industriel Produktion) og MADE (Manufacturing Academy of Denmark).