'Etisk it' står der øverst på hjemmesiden.
Det er nemlig idealerne, der er drivkraften bag den nystartede it-virksomhed Maitri. Her skal ikke bare profitmaksimeres – nej, her skal hver enkelt arbejdsopgave give mening.
Maitri, der er sanskrit, betyder ubetinget venlighed, forklarer idémanden it-konsulent Kasper Kari.
– For os er venlighed en værdi, der er styrende i virksomheden. Jeg har lyst til en mere positiv tilgang til mit arbejdsliv end simpel profit for profittens egen skyld. Jeg vil gerne have, at frugten af mit arbejde indgår i en overordnet sammenhæng, der giver mening for mig, og som efter min mening bidrager til at skabe en bedre verden, siger han.
Ønsket om selv at kunne vælge, hvad han bruger sine arbejdstimer på, betød, at han satte sig for at oprette et arbejdsfællesskab med ligesindede. Derfor skrev han for et års tid siden ud på Facebook og LinkedIn, om der var nogen, der ville være med. Og det var der: Da det første indledende møde blev holdt, dukkede knap 30 personer op.
Usikker indtjening
Maitri er et helt igennem demokratisk projekt. Derfor holdt de interesserede møder hver 14. dag, hvor de diskuterede projektet. I efteråret 2011 havde de 10 tilbageværende fundet fælles fodslag.
De kom fra en tilværelse som enten selvstændige eller ledige.
– Overgangen fra det, vi hver især lavede før Maitri, har ikke været så svær. Vi, der var selvstændige, vidste jo godt, hvordan man skulle håndtere den forretningsmæssige del af projektet. Det, der har været svært, har været de arbejdskulturelle forskelle, siger Kasper Kari.
Flere af de personer, der tidligere havde haft et fast arbejde, synes, at omstillingen til egen virksomhed har været vanskelig.
– Man skal kunne leve med den usikkerhed, der er forbundet med ikke at kunne regne med et fast beløb på kontoen hver måned. Det kan være hård kost, og for nogen er det for usikkert, siger han.
Der er heller ikke én arbejdsplads, hvor alle kollegerne sidder sammen. Typisk sidder folkene i Maitri hjemme eller ude hos kunderne. Fællesmøderne foregår indtil videre i PROSA.
– PROSA har i det hele taget stillet op for os hele vejen igennem. Vi har fået lov til at bruge deres lokaler, fået forplejning, fået svar på arbejdsretslige spørgsmål og anden hjælp, når vi behøvede det, roser Kasper Kari.
Godgørende projekter
Udsigten til udsving i indtjeningen er også en af de primære årsager til, at folk endte med at springe fra projektet. Andre grunde kan være, at de i sidste ende ikke kunne tilslutte sig værdisættet eller fandt den kollektive styreform for besværlig. Maitri ledes gennem konsensusdemokrati og et skvæt anarki med fællesmødet som øverste myndighed. 25 procent af Maitris indtjening lægges til side, så man eksempelvis kan donere gratis arbejdskraft til godgørende projekter.
Maitri har netop været involveret i et integrationsprojekt, hvor halvdelen af arbejdet er udført gratis, mens resten er blevet faktureret.
– Vi vil arbejde med fede projekter. Som it-mand er du så privilegeret, at du kan arbejde for hvem som helst. Du kan arbejde for våbenhandlere eller banker, hvor det alene handler om profitmaksimering uden hensyn til, hvad eller hvem du tjener penge til, og det er samme arbejde, du laver. Men jeg vil gerne have indflydelse på, hvilken kontekst mit arbejde indgår i, siger Kasper Kari.
Skal slippe tøjlerne
Derfor bruges meget af tiden også på at finde kunder, som Maitri har lyst til at arbejde sammen med.
– Vi har løbende diskussioner om, hvad vi skal. Vi udbyder de ydelser, vi har kompetencer til, og så hyrer vi ind fra vores netværk, hvis vi har brug for det, siger Kasper.
Han er meget stolt af sit projekt og glæder sig til at komme rigtigt i gang, når Maitri inden længe får sit CVR-nummer.
– Det her er alt, hvad jeg drømte om. Noget af det, jeg ville, var at skabe noget sammen med andre. Jeg ville have muligheden for at få flere spændende opgaver ind, end jeg kunne gøre alene, siger han.
Og han har lært at slippe tøjlerne.
– I begyndelsen kørte jeg det selv, men så begyndte folk at træde i karakter, og nu er det vores. Selvom det var lidt svært i begyndelsen, så har jeg sluppet kontrollen, siger han.
Kasper Kari er i det hele taget meget optimistisk om fremtiden. Han mener faktisk, at livet som freelancer på mange måder er mere sikkert end et fast arbejde.
– Det er jo en myte, at et fast job er lig med sikkerhed. Der sker fyringer og udliciteringer hele tiden. Arbejdsgiverne elsker freelancere. Og det er alt andet lige nemmere at sælge freelancetimer end arbejdsløn. Og det er til vores fordel, siger han.
Faktura-arbejdere unite
For et års tid siden slog Kasper Kari på tromme for, at PROSA tog initiativ til et slags kooperativ for alle PROSAs faktura-arbejdere. Den holdning har han stadig. For Maitri er ikke omtalte kooperativ.
– Det er jo ikke alle, der vil skrive under på den værdibaserede tilgang, vi har i Maitri. Men man kunne godt forestille sig en anden form for kooperativ virksomhed, der kunne dække freelancernes behov. Der er stadig brug for, at PROSA gør sig attraktiv for faktura-arbejderne, slår han fast.