Software

Sådan bygger du selv Facebook-applikationer

Facebook-brugerne kan ved hjælp af det webbaserede værktøj Dapper skabe simple applikationer - helt uden programmering.

Det sociale website Facebook sætter mennesker i stand til at holde øje med, hvad der foregår blandt venner og bekendte, og det website kan en masse under overfladen.

I modsætning til for eksempel MySpace, som er et temmelig primitivt website, er Facebook en hel platform i sin egen ret. Facebook byder på en større snitflade i form af REST-baserede API'er, et selvstændigt SQL-lignende søgesprog og et hjemmelavet markup-sprog. Det sætter udviklere i stand til at udvikle Facebook-applikationer, som brugerne af sitet kan tilføje deres personlige sider.

Facebooks API'er er ganske omfattende og kræver, at applikationen afvikles på éns egen server. Men med webtjenesten Dapper (http://dapper.net) er det muligt at skabe simple Facebook-applikationer, som består i at udtrække information fra nettet og præsentere det i Facebooks rammer. Man kan benytte RSS-kilder, eller man kan, på næsten magisk vis, udtrække oplysninger fra almindelige websider. Det kaldes for screenscraping og er som regel en smudsig affære, men Dapper har et grafisk værktøj, der gør det ganske nemt, som vi skal se om lidt.

Den første Dapp
Dapper kan for øvrigt bruges til meget andet end Facebook. Tjenesten kan blandt andet skabe moduler til Google Gadgets, som er Googles bud på skrivebords-dingenoter, og til den web-baserede RSS-læser Netvibes. Man kan skabe Flash-elementer, som kan indsættes i websider, eller sende en email, når oplysningerne indeholder bestemte ord. Hvis informationerne indeholder adresseoplysninger, kan man skabe et kort ved hjælp af Google Maps. Det er også muligt blot at få udtrukket informationen som rå XML, eller man kan transformere data til nye XML-datasæt ved hjælp af en XSL-skabelon.
Man skaber en Dapper-kilde ved at tilmelde sig tjenesten og klikke på linket "create a new Dapp" på forsiden.

Først kan man vælge mellem at benytte en RSS-kilde som udgangspunkt eller en webside. Her gør vi det sidste, for det viser styrken i Dapper. Vi vil skabe en kilde, som kan vise dagens film i tv. Som udgangspunkt benytter vi TV 2's hjemmeside, som viser dagens programmer.

Siden vises i Dappers indbyggede browser, som i parentes bemærket fungerer bedst med Firefox. Dernæst søger vi efter film på danske tv-kanaler, og så trykkes der på knappen "Add to basket" i bjælken over den indbyggede browser. Derefter søges på engelske kanaler for på samme måde at tilføje dem til vores kilde. Klik på knappen "Next." [Se figur 1]

grafik

I næste trin udtrækkes informationen fra siderne. Det gør vi ganske simpelt ved blot at klikke på det, der skal med. Klik først på en række filmtitler. Nu mærker vi titler op, og Dapper prøver at matche de elementer, vi har udvalgt, med andre elementer. Det hele dukker op nederst til venstre i boksen "Preview selected content". Hvis der er røget elementer med, som ikke skulle være der, klikker vi på "Clear" ud for elementet i boksen [Se figur 2].

grafik

Når alle titler er valgt ud, klikker vi på knappen "Save Field", og i en dialog skal vi nu navngive det, som vi udvalgte. For eksempel som "Titel". Det samme gør vi nu med tidspunkt og med beskrivelsen af filmene. Nu skulle vi gerne have tre felter "Titel", "Tidspunkt" og "Beskrivelse".

Klik nu på knappen "Next Step." I dette trin kan vi gruppere felterne, for at markere at informationen hører sammen. Det gør vi ved at vælge felterne oppe i boksen til venstre og klikke på knappen "Save group". Så skal gruppen navngives. [Se figur 3]. Nu er vi næsten færdige med at definere vores kilde. Klik "Next step" og navngiv kilden, for eksempel som "Filmoversigt".

grafik

Nu er kilden skabt, og man kan more sig med at prøve de forskellige formater såsom Flash-element, Google Gadget, RRS Feed, Netvibes-modul osv.

Facebook
Nu skal vi skabe den lovede Facebook-applikation ud fra vores Dapp-kilde. Det kræver, at man er oprettet som bruger på Facebook og har Facebooks Developer Application installeret. Først oprettes den nye applikation i Facebook. Her kalder vi den for "filmoversigt" ligesom vores Dapp-kilde, men den kunne nu lige så godt have heddet noget andet.

På Dappers forside klikkes der på ikonet "Facebook App Maker". Klik nu på knappen "Start". I første skridt vælger vi vores Filmoversigt-kilde ved at skrive navnet i feltet "1st Dapp". I næste skridt kan man få en forhåndsvisning af, hvordan det færdige resultat vil tage sig ud på brugernes profil-side og i den såkaldte canvas, hvor applikationen har et større felt at gøre godt med. I venstre kolonne kan man indsætte grafikker og en beskrivelse af applikationen. [Se figur 4]

grafik

I det næste skridt kan man fravælge nogle af felterne, hvis man ønsker det. I det sidste skridt gives der en fyldig forklaring på, hvordan applikationen skal konfigureres i Facebook, og den skal følges slavisk. I felterne i bunden af siden skriver vi navnet på vores Facebook-applikation, altså "filmoversigt", og Facebook-applikationens API-nøgle og "secret" angives. Klik "Save". Klik nu på linket "My Account and Dapps" øverst på siden. Find "filmoversigt" i oversigten over Facebook-applikationer og klik på linket "View in Facebook". Nu omstilles vi til Facebook. Klik "Add application" - og så er vi færdige. [Se figur 5]

grafik

Hvis man har mod på at gå videre med mere avancerede Facebook-applikationer, er der masser af dokumentation at hente hos Facebook samt kodebiblioteker til PHP, Java og .Net.