Software

Sikken en velkomst

Velkommen i a-kassen - du får karantæne. Kan det virkelig være rigtigt? Ja, det kan det desværre godt.

Som nyuddannet datamatiker var tjansen som butiksassistent i Føtex torsdag og fredag eftermiddag samt lørdag formiddag ikke lige sagen. Det havde været godt som et studiejob og det var på den måde lykkedes helt at slippe for studiegæld. Men som nyuddannet datamatiker vil man selvfølgelig ud og prøve kræfter med sit fag. Det er faktisk derfor, man har bidt tænder sammen og gjort uddannelsen færdig. Så medlemmet opsagde sit job - it-verden here I come.

Men selv om der er høj beskæftigelse i faget, kan det jo godt vare lidt, før det rigtige job er i hus. Derfor glædede medlemmet sig til at blive dimittendoptaget i a-kassen. Ledighedserklæring og alle andre nødvendige papirer blev udfyldt. Der var et lille felt, der skulle udfyldes: "har du opsagt dit job". Man svarer jo på tro og love, så der er ingen vej uden om. Svaret var: Ja. Men det var jo ikke et rigtigt job - bare et studiejob.
Men her hjælper ingen "kære mor". PROSAs a-kassen er, som alle andre a-kasser, underlagt arbejdsdirektoratets strenge regler. Og i det regelsæt hedder sådan en opsigelse "selvforskyldt ledig" og det takseres til 3 ugers karantæne - plus et "sort mærke", der betyder, at hvis det samme skulle ske inden for 1 år - så mister man helt dagpengeretten, indtil man har haft 13 ugers arbejde på mere end 30 timer pr. uge.

Hvornår kan man sige op?
Hvis man ved, at man vil af med sit studiejob, skal det opsiges, så man er helt fratrådt og slet ikke har nogen lønudbetaling der vedrører perioden efter man søger om optagelse i a-kassen.

Hvad hvis man ikke siger op?
Så er alt vel i orden? Nej, ikke nødvendigvis. Hvis man har et opsigelsesvarsel i sit job (og det har man næsten altid), står man jo ikke til rådighed for at kunne påbegynde et fuldtidsjob uden varsel. Og så kan man ikke få dagpenge. Man skal så have en såkaldt "frigørelsesattest" fra sin arbejdsgiver, som betyder, at man kan forlade jobbet uden varsel, hvis man har fået et arbejde på flere timer end man allerede har nu og det ikke kan lade sig gøre at bestride begge. (fordi de f.eks. ligger på samme tidspunkt). Hvis arbejdsgiveren har udfyldt sådan en attest, kan man få supplerende dagpenge. Man kan dog kun få suppleret for uger, hvor man har arbejdet mindre end 29,6 timer.

Hvis din arbejdsgiver ikke vil udfylde en frigørelsesattest, får du ikke karantæne, når du opsiger jobbet.

Reglerne er mange og komplicerede. Derfor er vores bedste råd, hvis du har et studiejob, at kontakte a-kassen, når du er færdig med studiet.