Alle lønmodtagere, som udfører arbejde og modtager løn for det, har ret til feriegodtgørelse eller løn under ferie. En lønmodtager er en person som:
- Personligt udfører et arbejde for arbejdsgiveren og efter dennes instruktion og tilsyn.
- Udfører arbejdet i arbejdsgiverens navn og under dennes regning og risiko.
- Modtager løn for udførelse af arbejdet af arbejdsgiveren.
- Er ansat som freelancer - hvis arbejdet foregår på baggrund af ovennævnte beting-elser, vil han eller hun som udgangspunkt være omfattet af ferieloven.
Ferierettigheder
En lønmodtager kan ikke give afkald på sine rettigheder, herunder ret til ferie og feriebetaling og kan ikke aftale ringere vilkår end ferielovens. Lønmodtagere har ret til 25 dages ferie om året, uanset at de ikke har optjent ret til betalt ferie. Ferien afholdes i året, som går fra 1. maj til 30. april (ferieåret). Ferien afholdes med 5 dage om ugen, i princippet i hele dage.
Sygdom og ferie
Hvis en lønmodtager er syg, når ferien påbegyndes, er han/hun ikke forpligtet til at afholde den. Det er vigtigt, at beskeden om sygdom når frem til arbejdsgiveren i tide, og at man får dokumentation herfor, f.eks. ved fax eller e-mail. Når man bliver rask, er man forpligtet til at møde på arbejde igen, uanset at det sker inden for den aftalte ferieperiode. Dog kan lønmodtageren, hvis han bliver raskmeldt i løbet af den planlagte ferieperiode, afholde resten af ferien, hvis han meddeler arbejdsgiveren dette i forbindelse med, at han raskmelder sig.
Hovedferie og øvrige feriedage
Af ferien skal mindst 15 dage gives i sammenhæng. Det drejer sig om hovedferien, som skal holdes i perioden 1. maj til 30. september. Hvis lønmodtageren har optjent mindre end 15 dages ferie, er hele den optjente ferie at betragte som hovedferie. Øvrige feriedage skal gives i sammenhæng af mindst fem dages varighed, men kan lægges uden for ferieperioden.
Løn under ferie, ferietillæg
En lønmodtager, der er antaget månedsvis eller for længere tid, og som har ret til fuld løn på søgnehelligdage og sygedage, får løn under ferie. Herudover får lønmodtageren et ferietillæg på 1% af lønnen i optjeningsåret. Ferietillægget udbetales senest samtidig med, at ferien starter. Nogle lønmodtagere kan have aftalt et højere tillæg end 1%.
Feriegodtgørelse/feriepenge
I forbindelse med fratrædelse skal arbejdsgiveren indbetale feriegodtgørelsen for en lønmodtager, som får løn under ferie, til FerieKonto. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at dine feriepenge indbetales til FerieKonto. Hvis du først er opmærksom på det, når du skal bruge pengene, kan du risikere, at det tager tid, at få arbejdsgiveren til at betale. Du kan også risikere, at virksomheden er gået konkurs. I det tilfælde kan du få dækning for beløbet hos Lønmodtagernes Garantifond, hvor der normalt er en længere ekspeditionstid.
Udbetaling af feriegodtgørelse/feriepenge
Feriegodtgørelsen udbetales senest samtidigt med, at den dertil svarende ferie holdes, hvilket betyder, at hvis en lønmodtager holder tre ugers ferie med feriegodtgørelse i stedet for løn, udbetales feriegodtgørelse svarende til tre ugers løn.
Arbejde i ferien
Hvis en lønmodtager arbejder mod vederlag under ferien, kan dette resultere i, at beløbet skal indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond.
PROSAs pjece om ferieloven finder du på nettet: www.prosa.dk/magazines/pdf/Ferieloven.pdf