PROSA internt

Århusianer med udsyn

Fattigrøv, boligmillionær, magt og depression - faglig sekretær Mads Kellermann har prøvet lidt af hvert.

Mads Kellermann faldt på knæ for medkursisten, da kurset skulle evalueres og sagde højt og tydeligt:

- Hvad ville du have sagt, hvis jeg havde spurgt dig i går aftes, om du ville sove sammen med mig?

- Jamen, så ville jeg da have sagt ja!, svarede Anni Mathiesen frejdigt, mens de andre kursister hørte på - og det er nu så lang tid siden, at Mads og Anni snart har kobberbryllup.

Et mindre kaos
Mads Kellermann er faglig sekretær i PROSA og sidder på kontoret i Århus. Døren ind til ham og faglig konsulent Michaels Tøttrups kontor er lukket - ikke af uvenlighed, men mere på grund af røgen. Mads Kellermann nyder at rulle sig en Escort smøg - på gammeldags facon med cigaretpapiret i hånden.

På gulvet ligger dagens Berlinger og ComputerWorld, mens der ligger store stabler papir på det omfangsrige skrivebord.

- Jeg leder stadig efter systemet, der kan lave orden i kaos, forklarer Mads Kellermann, der smiler lidt genert med spil i de brune øjne. Mennesket og fagforeningsmanden Mads har mange kontakter, netværk og aftaler, der ville have godt af at blive samlet ét sted. Fredagsaftalen med mig - journalisten - popper op på den bærbare computer og i weekenden ved Mads Kellermann så absolut også, hvad han skal lave - nemlig lege. Han skal passe barnebarnet Albert på 1 ½ år.

Ledighed højt prioriteret
Mads Kellermann har fået hovedansvaret for udvalget for uddannelse, ledighed og kompetenceudvikling - i daglig tale ULK - hvor ledigheden indtil nu har haft førsteprioritet. På hans opslagstavle hænger kurver med tal over ledigheden i PROSA. Mads Kellermann har selv prøvet ledighedsmøllen - både dengang det var sjovt og frivilligt og senere, da det absolut var ufrivilligt og han røg helt ud af dagpengesystemet.

- Jeg blev færdig som datamatiker i 2000, hvor der jo var høj arbejdsløshed indenfor området, fortæller Mads over en kop kaffe eller tre.

- Men eftersom jeg havde taget uddannelsen på uddannelsesydelse, røg jeg helt ud af dagpengesystemet i 2002.

Mads Kellermann har flyttet rundt i Århus af både lyst og af nød. Mads og hans datter Mira har nok nået at bo 20-25 steder i Århus, men det virker ikke til at have gjort Mads Kellermann til en rastløs person uden holdepunkter. Udover Anni og børnene virker det også til, at fagforeningen er en fast kilometersten på Kellermanns landevej. Mads har en lang faglig fortid blandt andet som postarbejder og i teaterverdenen, og han meldte sig fluks ind i PROSA, da han begyndte på datamatikeruddannelsen i sommeren 98.

- Jeg har altid været medlem af den relevante fagforening, siden jeg fik mit første job, så jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg skulle vælge PROSA. I 1999 kom jeg også i Hovedbestyrelsen. Du ved, hvordan det er med gamle cirkusheste, siger han og fortæller om, at det gav et personligt kick at holde 1. maj tale for 25.000 mennesker i Botanisk Have i Århus i 1979, hvor han var talsmand for Århus' strejkende postarbejdere.

Kærlighed ved et tilfælde
- Jeg blev formand for Teaterteknikerforbundet, fordi formanden gik af i utide, fortæller Mads, der i øvrigt har været en del af det alternative teater- og kulturliv i Århus op gennem 70'erne og 80'erne. Men i 1992 bliver han sendt på kursus i personlig udvikling som den første opgave som ny formand. Egentlig er det hans forgænger, der har tilmeldt sig, så ligesom Mads er på kursus ved en tilfældighed, er også Anni Mathiesen med ved en til-fældighed. Hun er nemlig sekretær for kursusudbyderen og skal "fylde op" i den gruppe, som Mads Kellermann ender i.

Som sagt kommer Mads og Anni til at danne par, og de er en lykkelig sammenbragt familie med i alt tre piger, da de lover hinanden evigt troskab i Domkirken i Århus. Mads får en pendlerkarriere som formand for teaterteknikerne med en uge i København, i den uge hvor Mira bor hos sin mor, og en uge i Århus, når Mira bor hos ham.

Mads Kellermann skal holde styr på Teaterteknikerforbundets sekretariat, de 13-14 forskellige overenskomster og husker selv med glæde oprettelsen af en 4-årig faglig uddannelse til teatertekniker på Århus Teaterskole.

-Selvom mine forældre ikke var fagligpolitisk aktive i min barndom, så har jeg mit engagement fra dem. Det har altid været en samfundspligt at tage politisk stilling - det er jeg opdraget med.

Vendepunkt
Men en morgen, hvor Mads Kellermann som sædvanlig tager af sted for at passe sit formandsjob i København, har han pludselig ikke lyst til at tage ind på kontoret. I stedet tager han bussen ud til Dragør og går en lang tur.

- Hvordan jeg kom tilbage til kontoret, ved jeg ikke, men efter at have siddet og stirret tomt ind i computerskærmen i lang tid, ringede et bestyrelsesmedlem og beordrede mig på sygeorlov. I dag vil jeg sige, at jeg havde en depression, men der blev ikke sat diagnose på det dengang, fortæller Mads Kellermann, der blev sygemeldt og lod næstformanden køre forretningen frem til formandsskiftet i 1997.

- Jeg kan ikke rigtig huske, hvordan jeg fik arbejdslysten tilbage, men på et tidspunkt har jeg sagt til mig selv, at jeg måtte i gang igen. Edb har altid rodet lidt i baghovedet, så jeg prøvede først med et datanom-kursus på Århus Købmandsskole - og da det gik godt - søgte jeg ind som datamatiker.

Flytter igen
I dag sidder der så en mand i afslappet khakifarvet skjorte, sorte jeans, fornuftige sko og med mange roller: "BedsteMads", kæreste, udvalgsformand, mødeleder, folkevalgt, interviewoffer, ekspert, politiker - roller, der både er gammelkendte og nye. Rutine og uprøvede.

En ikke helt almindelig oplevelse på privatfronten var det at prøve at være næsten boligmillionær for en kort periode i sommer. Salget af byhuset oppe på Bøgevej gav så meget overskud, at hele familien blev inviteret til Californien i sommerferien. Herovre har Anni nemlig sin familie.

Men nu er det tilbage til hverdagen, hvor arbejdsdagen går med utallige møder, der gerne skal gavne de uddannelsessøgende og de ledige medlemmer af PROSA, som Mads Kellermann så gerne vil hjælpe.

Rundt om Mads Kellermann

Alder: 51 år

Bopæl: Vi har solgt vores store hus oppe ved Stjernepladsen, så lige nu bor vi til fremleje på Banegårdspladsen i Århus. Til oktober overtager Anni og jeg et halvt byhus oppe i øgade-kvarteret - og vi er meget glade for at flytte ned i byen igen. Vi synes næsten, at vi har boet to år "på landet".

Mit private liv: Jeg har snart kobberbryllup med Anni Mathiesen, som jeg mødte på et kursus. Hun er bl.a. sekretær for foreningen af unge med gigt, FNUG og er 10 år ældre end jeg. Til sammen har vi tre voksne døtre: Mira på 21, Anette på 29 og Malene på 31. Malene og hendes mand Christian har været så venlig at skænke os barnebarnet Albert, der nu er 1½ år gammel. Min datter Mira læser film- og medievidenskab i København, mens Malene og Anette bor og arbejder i Århus.

Karriere: Jeg blev student fra Ålborg Katedralskole i 1973 og fik derefter job som husmedhjælp i børnepsykiatrien i Risskov. Efter et smut på Kolding Højskole flyttede jeg i kollektiv. Jeg var administrator i produktionskollektivet Medusa fra 1977, der senere blev til arbejdsfællesskabet af samme navn. Jeg læste bifag i dramaturgi på Århus Universitet 1979-1981 og blev hængende i teaterverden, selv om jeg egentlig havde tænkt, at jeg skulle arbejde med TV. Administrator/teatertekniker i Egnsteatret Gruppe 38 fra 1987. Formand for Teaterteknikerforbundet 1992-1997. Datamatikeruddannelsen 1998-2000. I PROSA blev jeg aktiv allerede under studietiden - i uddannelsesudvalget og som medlem af PROSA STUDs bestyrelse, og i 1999 blev jeg valgt til hovedbestyrelsen for første gang. Senere kom jeg også med i bestyrelsen i PROSA VEST, og på DelegeretForsamlingen i 2002 blev jeg valgt til faglig sekretær i PROSA fra 1. januar 2003. Jeg har ikke nogle faste planer for, hvad der skal ske i mit liv fremover, hvis jeg ikke bliver genvalgt som faglig sekretær.

Lønniveau: 38.213,30 kr.

Min største last: Det er klart DSB! Jeg tilbringer 300-400 timer om året i tog - især mellem København og Århus - og jeg kan godt lide det. Det er dejligt at kunne sidde nogenlunde uforstyrret og arbejde ud i en streg. Ja - og så ryger jeg - men det anser jeg altså ikke selv som en last - for jeg elsker at ryge og har absolut ikke tænkt mig at holde op.

Styrker: Analyse, ideer, samarbejde, opfinde projekter.

Svagheder: Projekter er klart mere spændende end drift. Når jeg ved, hvordan en opgave eller et problem skal løses, er det ikke længere interessant for mig.

Hvordan slapper du bedst af: Ved at lave god mad. Jeg tror ikke, at Anni har kokkereret, siden vi blev gift.

Hvilken bog har du sidst læst: Selvom jeg ikke læser så meget mere, fik jeg da læst Dan Browns "Da Vinci Mysteriet." Jeg er absolut ikke-troende, men jeg synes, at kristendom og religion er fascinerende og væsentlige for at forstå den virkelighed, vi lever i.

Hvad laver du i din fritid: Jeg vil gerne hygge med familie og venner.