For en udenforstående er det ikke altid nemt at høre forskel på fynsk og lollandsk, men Carsten Larsen er også født og opvokset på Lolland og har boet i Odense siden 1980. Han residerer som faglig sekretær i PROSAs hus i det centrale Odense, der er domineret af snævre gader med bindingsværkshuse og stolte gamle bygninger, der læner sig op ad hinanden. Skiltningen mod H.C. Andersens hus, fører næsten til fagforeningens hus i Overgade. Her har han et beskedent kontor og fungerer som satellit for PROSA/ VEST på Fyn. Her tager han imod iført sort t-shirt, jeans og indendørs sandaler.
Vigtigt netværk
Han holder blandt andet snor i APR-netværket - den interne forkortelse for Arbejds Plads Repræsentant. Netværket dækker typisk over it-virksomheder, som PROSA ikke har overenskomst med, men hvor PROSA har et eller flere medlemmer.
- Der ligger et kæmpe potentiale i APR-netværket - for hvis vi ikke har en overenskomst, så har vi heller ikke en tillidsrepræsentant. PROSAs nye medlemmer skal komme fra de private arbejdspladser, tror Carsten Larsen.
Han opfatter de lokale repræsentanter som PROSAs ambassadører ude på arbejdspladserne:
- Når vi har 2400 enkeltpersoner registreret som APR, er det i sagens natur uoverkommeligt for os at hverve på samtlige 2400 arbejdspladser centralt fra, uddyber han.
Carsten Larsens faglige ansvarsområde er nemlig hvervning og fastholdelse, så han bruger meget af sin arbejdstid på at støtte ideer og arrangementer ude i landet.
Decentrale aktiviteter
Både deltagelse i og back-up til APR-netværket samt mange andre aktiviteter går Carsten Larsen ind for gerne må være lystbetonet. Han pusler med planer om at lave et elektronisk APR-nyhedsbrev til dem, der har opgivet deres email-adresse, så APR-Posten kan udkomme som et indstik i PROSAbladet i stedet for.
- APR-netværket skal bruge hinanden på kryds og tværs - det er ikke bare en fordel for PROSA centralt, men kan også give geografisk samhørighed.
Som eksempel nævner Carsten Larsen, at tre medlemmer, der mødte hinanden på et APR-træf, nu vil begynde at lave arrangementer i Struer. Et andet eksempel på netværk er det fynske samarbejde "PiO" (PROSA i Odense, red.), hvor medlemmerne laver workshops eller lignende for dem selv og potentielle medlemmer. De driver også egen hjemmeside, og er på den måde med til at gøre PROSA synlige.
Mange uddannelser
Netop synligheden er noget af det, der optager Carsten Larsen, når talen falder på uddannelsesområdet.
- Udviklingen går jo mod længerevarende uddannelser, ikke bare de klassiske it-uddannelser som f.eks. Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), men også andre uddannelser, der har et stort islæt af it, såsom HA dat. på Copenhagen Business School (CBS), siger han.
Carsten Larsen vil derfor gerne sætte indsatsen på de højere læreanstalter i system, sådan som det i mange år har været kutyme på uddannelsen til datamatiker. Her er det en bevidst satsning at komme ud på skolerne hvert år sammen med PROSA/STUD og fortælle om fagforeningen. Han fornemmer, at de unge - efter flere års skepsis overfor fagforeninger og organisering - igen er blevet interesseret i at blive meldt ind i både fagforening og a-kasse. Det er dog et område, han godt kunne tænke sig fik mere opmærksomhed - netop fordi der efterhånden er så mange muligheder for at ende i it-faget fra et utal af forskellige uddannelsesinstitutioner.
Fortid som programmør
Med formuleringer som "hvervningen på studierne har kørt i drift i mange år" og "jeg er back-up på udførelsen af arrangementer" fornægter Carsten Larsens egen fortid som programmør sig ikke. Han begyndte hos LF Data i Nykøbing Falster tilbage i 1977, men blev fyret som klubformand, inden der var gået to år:
- Dengang var der mange strejker, men jeg havde nok ikke fantasi til at forstille mig, at jeg blev fyret som 22-årig. Det er en oplevelse, der altid får mig til at huske at fortælle nye tillidsfolk og fagligt aktive om risikoen i dag, så det ikke skal komme bag på dem.
Den faglige konflikt på virksomheden dengang, skyldtes ifølge Carsten Larsen, at LF Data var meget topstyret, og systemchefen ville ikke høre tale om projektgrupper - endsige krav om mere i løn. Konflikten gik i hårdknude, så Carsten blev cykelvikar i folkeskolen.
Fynbo i 25 år
I sommeren 1980 flyttede han med sin kæreste Anne til Odense, da hun gerne ville læse dansk der. Og i 1981 fik Carsten Larsen job som konstruktør i Kommunedata (KMD), som programmører hed på kommunedatask. Her var der plads til forskellighed og mulighed for at arbejde i projektgrupper, så han havde fem gode år blandt 250 medarbejdere. Og selv om han havde lovet sig selv en pause med fagligt arbejde, blev han alligevel valgt til tillidsmand, inden han stoppede på KMD i 1986 for at blive faglig sekretær i PROSA. Dermed var vejen banet for, at det sporadiske kontor i Odense kunne have åbent mere end et par timer om ugen med frivillig arbejdskraft.
- Det var nok meningen med min tilværelse, ræsonnerer han i dag, hvor der lige pludselig er gået 19 år med fagligt arbejde - og børnene Julie og Mikkel er kommet til.
Selv runder han to skarpe hjørner - først 50 års fødselsdagen lige netop som dette blad udkommer - dernæst 20 årsdagen som faglig sekretær næste år. Han håber at kunne fortsætte som daglig leder af kontoret i Odense og få konsolideret de lokale netværk og indsatsen på både arbejdspladser og uddannelser.
Rundt om Carsten Hersleb Larsen
Alder: 50 år, 8. maj 2005
Bopæl: Jeg bor i et gammelt hus i Odense centrum
Mit private liv: Jeg er gift med Anne, der er gymnasielærer på Midtfyns gymnasium. Vi kommer begge to fra Lolland, hvor jeg blev student fra Maribo gymnasium i 1975. Vi har to børn: Julie på 12 og Mikkel på 5 år, så der går selvfølgelig en del fritid sammen med familien: Julie går til volleyball og Mikkel er begyndt at trille bold med mig.
Karriere: Jeg blev edb-assistent i 1976 og arbejdede derefter lidt i min fars VVS-virksomhed, inden jeg skulle aftjene min værnepligt i Vordingborg. I 1977 blev jeg ansat i LF DATA A/S, som var et lokalt servicebureau på Lolland-Falster med standardsystemer. Vi var 18 edb-folk - syv i driften og 11 programmører. Da vi flyttede til Odense, arbejdede jeg fem år i Kommunedata.
Lønniveau: 37.500 kr. om måneden plus 10 % i pension.
Min største last: Jeg vil gerne have styr på alt ned i mindste detalje.
Styrker: Jeg synes selv, at jeg er god til at lytte og give plads til andre. Jeg er systematisk og ikke bange for at tage gode ideer fra andre og bruge dem i andre sammenhænge.
Svagheder: For mange uafsluttede opgaver. Det kan være helt ned til avisen, hvor det kan hobe sig op, fordi der er interessante artikler, jeg liiige skal have læst. Derfor er Information i øjeblikket skiftet ud med Weekend Avisen, fordi jeg aldrig nåede til bunds i Information.
Hvordan slapper du bedst af: Før vi fik Mikkel var jeg god til at løbe en morgentur med genboen, men nu består min motion mest i have- og husarbejde. Desuden spiller jeg badminton. Ellers kan jeg godt lide at sidde i liggestolen i skyggen med et godt glas rødvin eller en kølig pilsner.
Hvilken bog har du sidst læst: Jan Stage: Den cubanske fælde
Hvad laver du i din fritid: Hus, have og familie. Tidligere fulgte jeg meget med i sport, både i aviser og på TV, nu bliver det mere til dagens nyhedsudsendelser inklusive sporten på DR1 og TV2. Jeg hører også meget musik, både nyt og gammelt, f.eks. "Radio Midtimellem" der spiller tresser- , halvfjerdser- og firsermusik. Vi tager tit på ferie i Spanien, men jeg kunne også godt tænke mig at besøge en vingård i Toscana, når børnene bliver lidt større.
PROSA internt