PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

PROSA internt

En verden til forskel

Det store frafald på datamatikeruddannelsen blev vendt til en fordel på it-akademiet i Skive. Eleverne indså på et tidligt tidspunkt, at med kun 6 studerende i klassen kunne de nå langt -i bogstavelig forstand. De ville til Silicon Valley og se det vilde it-eventyr i øjnene. Her er deres beretning om en it-verden med meget lidt til fælles med den danske.

 

Campus
De store virksomheder ligger næsten afskåret fra omverdenen, Cisco har alene 40 bygninger samlet på et \'campus\'. ORACLE huser ca. 8000 medarbejder i seks smukke bygninger. For ikke at spilde middagspausen med ærinder tilbydes der medarbejdergoder i form af billig eller helt gratis frokost, fitness faciliteter til fri afbenyttelse. Et enkelt sted var der også tandlæge og blomsterbutik på virksomhedsområdet.

Udefra ser kontorbygningerne flotte og nye ud. Vi er kommet til Silicon Valley, og her går det stærkt. Det går hurtigt op, og det går rigtig hurtigt ned igen. Inde i bygningerne arbejdes der på højtryk. Stilheden understreges af kontorernes indretning. Væk er alle illusioner om åbne kontorlandskaber og synergieffekt. Du sidder i små celler på 2,5x2,5 m. med ca. 2 meter høje grå vægge omkring. Derinde kan du hverken høre eller se din nærmeste arbejdskollega. Ydervæggene er af glas, her ligger gangarealet. Enkelte medarbejdere prøver at sætte personligt præg på deres celle med billeder og legetøj. Færre har åbnet for lyset udefra vinduespartiet -sollyset skulle jo nødig reflektere i skærmen og forstyrre arbejdet. Det hele udstråler effektivitet og produktivitet.


Ingen fagforeninger
At blive ansat i en amerikansk virksomhed i USA er lettere sagt end gjort. Hvis man opnår en samtale er det almindeligt, at man bliver interviewe af flere forskellige personer i en time ad gangen, i op til 10 timer i træk -også under frokosten. Der bliver kun lagt vægt på faglige kvalifikationer, og der bliver stillet opgaver, som løses på stedet. Personlige emner, som ikke har noget med arbejdet at gøre, f.eks. familie, børn eller fritidsinteresser må ikke diskuteres.

Den største forskel mellem Danmark og USA ligger i ansættelsesforhold. Det sagde de fleste af de danskere, vi talte med. Fagforeninger eksisterer stort set ikke, og dermed er der ingen sikring i ansættelsen.

Ferien er på to uger om året, og enkelte steder har man så yderligere to ugers sygedage (personal time off ) til rådighed, der godt måtte inddrages som ferie.


På arbejde
Medarbejderen bruger gerne op til to timer på at komme på arbejde. Trafikken er tæt. Selvom det seneste halve års økonomiske nedgang har mindsket antallet af trafikanter, er der stadig kødannelse på motorvejen.

I dalen er arbejdstiden typisk fra kl. 09.00 til en gang ud på aftenen. De fleste går hjem ved 18-19-tiden. Der er flekstid mange steder, men det forventes at man er i sin celle mindst 8 timer, gerne mere i travle perioder. Overtid er inkluderet i lønnen, der til gengæld er god. Når man afslutter større projekter, får man ofte udbetalt en bonus. Aktieoptioner er også en mulighed, som dog ikke helt er, hvad den har været.


Money talks
Penge taler man om -og man har dem! Lønaftalerne er individuelle lønaftaler, og der blev grinet lidt af de indere, der lod sig lokke til Silicon Valley for at arbejde for $60.000 (ca. 450.000 kr., red.) om året. De måtte et stykke væk for at have råd til at bo komfortabelt. En toværelses lejlighed på 90 m2 koster $2000-$3000 (15.000-22.500 kr. red.) om måneden. Huslejen er for langt de fleste den største post på budgettet. Til gengæld koster en stor bil kun tre måneders husleje!!!


No vacancy!
Flere steder oplyser man om officielt ansættelsesstop, rent faktisk fyrer man medarbejdere lige nu. I en virksomhed bedømmer man i hver afdeling den enkelt medarbejder efter et pointsystem, og hvert kvartal fyrer man så de nederste 2,5% fra listen. Man erkendte, at det kunne resultere i, at der blev fyret medarbejdere fra en afdeling, der var mere kvalificeret, end de medarbejdere der fik lov at blive i en anden.

Det er billigere at producere i udlandet, og derfor bliver rigtig mange arbejdspladser for tiden flyttet til Asien især Indien, hvor virksomhederne førhen hentede masser af arbejdskraft til Silicon Valley til enkelt projekter. Nedgangen har også betydet, at
virksomhedernes fokus er rettet mod kundens behov. Førhen udviklede man produkter, som man så bagefter gik ud og solgte. I dag samarbejdes der i højere grad med kunden om at udvikle produkter, der med sikkerhed også kan sælges til andre.


Småt med fritid
Det regner aldrig i Californien! Men hvem savner årstidernes skiften, når arbejdet er prestigefyldt, og lønnen gør en i stand til at leve, som man har lyst til.

Når arbejdsdagen er forbi går man ud og spiser med vennerne. Klokken bliver let hen ad halv otte, inden det sker. I weekenden går turen op i bjergene til Lake Tahoe, et uendeligt smukt område eller ud til den foretrukne vingård.

Det lyder meget rart og smukt alt sammen, men reelt er der småt med fritid og tid til at være sammen med sin familie og venner. De fleste er præget af en \'gå-i-byen\' mentalitet. Morgenmaden indtages på Starbucks (amerikansk kæde af kaffebarer, red.). Frokosten og ofte også aftensmaden indtages på arbejdspladsen.


Karriere frem for alt
Sikkerheden i ansættelsen er sat på spil, og man er flyttet langt væk fra venner og familie for at få sit drømmejob. Man lægger mange timer på sin arbejdsplads. Lønnen er et forhandlingsobjekt og ofte rigtig god. Det er tydeligt, at de folk vi møder har valgt karriere frem for alt andet. Nogle har gjort det bevidst, andre lidt mere tilfældigt. I Silicon Valley er der mange indvandrere fra alle dele af USA og af alle nationaliteter, det er af stor betydning at arbejde for en toneangivende virksomhed.

For nogle er det det hele værd...