PROSA internt

Fremtidens fagre verden

It-faget er et fag, hvor fantasien og mulighederne i teknologien har brede og stærke vinger at flyve på og hvor optimismen og troen på de teknologiske muligheder er store og udbredte. Det er ofte en positiv og glædelig oplevelse. Men det kan dog gå for vidt.

Biometrics
I dag hedder det biometrics - entydig identifikation af personer. Det sker ved iris-scanninger, scanninger af fingeraftryk eller aflæsning af ansigtstræk. Andre endnu mere avancerede teknikker er på vej, f.eks genkendelse ved hjælp af stemmeaftryk. I dag er dette ikke længere "den fagre nye verden", men gennemførte realiteter - selv om teknologierne ikke er så udbredte endnu og ofte for nogles vedkommende benyttes mere gedulgt.
F.eks overvågning og personidentifikation ved hjælp af ansigtsscanninger på de offentlige veje i Storbritanien. Der er ingen tvivl om, at entydig identifikation via scanninger af fingeraftryk eller øjets iris vil blive mere udbredt fremover. Der er behov for en mere sikker identifikation af de personer der benytter dataanlæggene, i stedet for de passwords der bruges nu. Sikkerheden ved dem er for ringe eftersom folk forlægger, glemmer eller lægger små sedler med passwords noteret på uforsvarlige steder.

For 30 år siden begyndte man at arbejde med at konstruere denne form for teknologier - det resulterede i følgende korte notits i PROSAbladet - klippet fra International Magnagement.

(…)

Elsk din PC mindre
Man kan identificere individer ved et læbeaftryk i dag - teknologien er fuldt ud anvendelig - det kræver blot at man har en database med de nødvendige scanninger af læber og små kysbare scannere. Teknikken bliver mig bekendt ikke anvendt. Siden 1975 er der kommet både AIDS og nogen har måske tænkt over smittefaren ved at bruge kyssetøjet til identifikation. Nå under alle omstændigheder kærlige omfavnelser af computere af denne art blev det ikke til. Men kærlighed til PCere og computere er der blevet masser af på det seneste - måske mere end mellem mennesker. Tænk blot på hvor mange timer vi sidder foran en PC nu hvor vi både har dem på arbejdspladsen, hjemme i stuen og på børneværelserne. Ja, nogle gange forfalder man næsten til at tro at al medmenneskelig kontakt for nogens vedkommender er blevet erstattet med dybe kærlighedsforhold til den hjemlige PC eller PCen på den lokale spillecafe.

PROSAbladet nr. 5 maj 1975. side 17 - 18.