PROSA internt

Han kan den faglige ABC

Faglig sekretær Steen Andersen går på tre ben: offentlige aftaler, lønstatistik og faglige grundkurser er med i hans trio.

 

I syv år har Steen Andersen varetaget de offentligt ansattes vilkår i PROSA, og det er ikke så underligt, eftersom han selv er formet i socialministeriet. Ansvaret for lønstatistikken er kommet til senere, da han kom til at røbe, at han ikke var bange for statistik. Desuden laver og tilrettelægger han faglige grundkurser for aktive medlemmer:

- Det er flest tillidsrepræsentanter eller offentligt ansatte fra overenskomstdækkede arbejdspladser, der kommer på kursus, men jeg synes nu også, at PROSAs faglige kurser er skræddersyet til folk, der skal klare lønforhandlingerne selv, siger Steen Andersen, der ved første øjekast kan virke som en bly viol. Han er bagmand for omkring tre faglige grundkurser om året plus "det løse" - temakurser og lignende.

Det hele menneske
Som en sideeffekt af PROSAs egen psykolog-ordning har Steen Andersen været med til at tilrettelægge et kursus for erfarne tillidsrepræsentanter og talsmænd: Det bliver for personer, der har en grundlæggende viden om faglige og juridiske problemer, men som skal kunne håndtere nederlag og pres fra både kolleger, familie og arbejdsgiver. Faglig aktive kan godt blive lidt "metaltrætte", når man skal beskæftige sig med problemer på arbejdspladsen - såsom bortvisning, nedskæringer eller andet ubehageligt.

- Kurset er egentlig et spin-off af vores egen psykolog-ordning og er også blevet tilrettelagt i samarbejde med arbejdsmiljøsekretæren og efter ønske fra flere af vores tillidsfolk: Vi ved, at medlemmer skal have hjælp som enkeltpersoner, men der er også nogle, der skal hjælpe dem, der hjælper, så at sige.

Faglige kurser om lokalaftaler og forhandlingsteknik er Steen Andersens egne favoritter.

- Det er fordi, at jeg kan se, at de gavner, lyder det knastørre argument.

- Det er sjovt, og der er altid noget, du kan lære. Forhandlinger er også et spil, og det er da en dejlig oplevelse, når en gammel TR-rotte efterfølgende kan fortælle mig, at han opnået nye og bedre resultater ved f.eks. at benytte sig af at holde talepause midt i forhandling.

- Jeg kan godt lide at formidle erfaringer på tværs af sædvanlige kanaler. Vi skal erkende, at vi har modsatrettede interesser med arbejdsgiverne. Hvis arbejdsgiveren VIL af med en medarbejder… jamen så kan vi ikke forhindre det, men vi kan da sørge for, at det bliver så dyrt som muligt for arbejdsgiveren, og at medarbejderen får nogle gode betingelser i aftrædelsen, forklarer Steen Andersen.

To hovedlinjer
Steen Andersen er ikke meget for at bekende sig til en bestemt linje i PROSA
- han siger, at "der er nogle", der ønsker at se PROSA opdelt i en overenskomstfløj og en individorienteret fløj, men det er ikke en modsætning, han vil acceptere som reel. Han mener heller ikke, at den til tider onde debat på sidste års delegeretforsamling (DF) har sat sig spor på hans arbejdsmæssige indsats i PROSA : - For mig at se handler det om, at PROSA har haft en dårlig økonomi - og når krybben er tom, bides hestene. Nogle mener, at vi i sidste ende kan blive nødt til at nøjes med a-kasse, en advokat og individuel rådgivning samt lidt hjælp til at forhandle de overenskomster, vi allerede har. Jeg mener, at det er for lidt. Jeg synes ikke, at vi fik bank på DF - men jeg havde jo også mit eget tæskehold med, siger han med ironisk henvisning til diskussionen på mødet. Her var især PROSA STAT oppe at forsvare de faglige sekretærer Steen Andersen og Eva Birch Christensen.

- Det er da rigtigt, at der er nogle, der mener, at de individuelle ansættelser bliver dominerende fremover, mens jeg tilhører dem, der mener, at flere og flere bliver overenskomstdækket, fortsætter Steen Andersen: - Problemet kan så være, at det ikke bliver af os, men derimod af en HK- eller Metal-overenskomst.

Hjemmeværnskommandoen
Om Steen Andersen er ærekær er nok svært umiddelbart at vurdere gennem et enkelt interview, men i hvert fald er han blevet paragrafrytter, når det gælder organisationsaftalen med staten. Den rammeaftale, der udløber om en måned er endnu ikke underskrevet, og det skyldes blandt andet, at Steen Andersen har vejet ordene på en guldvægt.

- Vi er blevet tunge at danse med, siger Steen Andersen, der ikke har det godt med nederlaget for de 17 it-folk i Hjemmeværnskommandoen. Her har PROSA i snart to år bakset med Personalestyrelsen, fordi arbejdsgiveren vil sætte de ansatte ned i løn, fordi fagforeningen ikke har accepteret principperne i ny løn. En højesteretsdom har siden givet Personalestyrelsen ret i, at de har lov til at fortolke aftalen sådan, at personlige tillæg ikke nødvendigvis bliver overført ved skift af overenskomst.
Det har været en personlig bet for Steen Andersen, der har været til forhandling for medlemmerne på Kastellet så sent som i februar.

- Vi fik da forhandlet nogle tillæg på plads, som et plaster på såret, men nogle af dem vil da opleve en lønnedgang på et tidspunkt, hvis vi ikke er kommet op med noget andet inden, forklarer Steen Andersen.

Tidlig fascination
Bag det lidt generte ydre gemmer sig en grundig nørd, der allerede var tabt til it-verdenen som sådan cirka 11-årig:

- IBM havde en talgåde i søndagsavisen i forbindelse med en jobannonce, og som jeg husker det, havde PROSA også en reklame i samme avis. Jeg kunne godt løse talgåden og var vel allerede dengang sikker på, at jeg ville arbejde med edb. Rigtig nørdet blev det først, da jeg var 15 år, fordi Kommunedata fik interesserede unge til at sidde og teste deres terminaler rundt omkring på folkebibliotekerne. Så der sad jeg og lærte at programmere på Næstved Bibliotek, inden personalet smed mig ud ved lukketid. Det var jeg meget fascineret af, husker Steen Andersen.

Rundt om Steen Andersen

Navn:
Steen Thinggaard Andersen

Alder:
Jeg bliver 48 år på dronningens fødselsdag, den 16. april 2005.

Bopæl:
Jeg bor i andelslejlighed på Østerbro, og der har jeg nu boet i over 20 år. Det er måske som en reaktion på min omflakkende barndom, hvor vi hele tiden måtte flytte efter min fars arbejdsplads, da han var officer. Jeg nyder, at både byens puls og havet er lige inden for rækkevidde.

Mit private liv:
Jeg er gift med Lotte, der er fuldmægtig i Socialministeriet. Vi har ingen børn.

Karriere:
Efter gymnasiet i Næstved tog jeg til København og læste til civilingeniør et par år. I 1984 blev jeg ansat i socialministeriet i den tro, at jeg skulle arbejde med edb, men der gik nok en fire års tid, før det ligesom blev mit arbejde fuldtids. I 1988 blev jeg både opfordret til at blive tillidsmand for HKerne og til at melde mig ind i PROSA. Jeg var for venstreorienteret for HKerne, så det blev i PROSA, jeg fik min faglige karriere. Jeg var med til at forhandle vores overenskomst nogle gange, og jeg blev også medlem af bestyrelsen for PROSA STAT. I januar 1998 afløste jeg Niels Bertelsen som faglig sekretær med hovedansvar for de offentligt ansatte medlemmer, men det var da med lidt betænkelighed, da jeg ikke troede, at det ville falde mig naturligt med den tætte personkontakt.

Lønniveau:
37.500 kr. plus pension.

Min største last:
Det er nok det, de fleste programmører har som branchesygdom: Det er svært at få projekterne over målstregen.

Styrker:
Helt klart at sætte mange ting i gang….

Svagheder:
…men så kniber det som sagt med projektafslutningerne.

Hvordan slapper du bedst af:
Foran computeren eller med en bog om det antikke Rom eller Grækenland.

Hvilken bog har du sidst læst:
Peter Ørsted: "Nero - kejser i Rom".

Hvad laver du i din fritid:
Jeg har seks computere, hvor jeg nyder at programmere eller lave netværk. Jeg har også nogle venner, der bruger min server til websider - og så spiller jeg gerne "Civilisation".
Desuden er jeg meget interesseret i Italien og antikken, så jeg har også lært italiensk og har været på ferie dernede 8-9 gange. Egentlig kom det sig af, at jeg ville studere pavedømmet, men så blev vi altså hængende ved Italien.