PROSA internt

Kampvalg om formandsposten

Det er to fagligt dygtige herrer, der stiller op til formandsposten iPROSA. Systemarkitekt i CSC, Peter Ussing, udfordrer PROSAs nuværende formand,Henrik Kroos. Uenighederne går primært på opfattelsen af medlemsdemokrati ogvejene til mere lokal indflydelse og aktivitet. Begge er dog rørende enige om,at PROSAs nuværende struktur har spillet fallit.


PROSAs formand gennem de seneste tre år, Henrik Kroos, har fået en modkandidat. Peter Ussing stiller op til formandsposten, når PROSAs DelegeretForsamling skal vælge ny formand om ti dage. I skrivende stund deltager de to kandidater i de seks lokalafdelingers generalforsamlinger. Generalforsamlinger der - som oftest - er præget af et lille fremmøde og Tordenskjolds soldater. Netop vejen til flere aktive medlemmer i PROSA er et stridsspørgsmål mellem kandidaterne.

Umiddelbart ville det være lettest at konkludere, at udfordreren Peter Ussing vil fremme PROSAs flade struktur, mens Henrik Kroos er centralisten. CSC mod SAS. Idealisten mod pragmatikeren. Praktikeren mod politikeren. Aktivisten mod bureaukraten. Men så enkelt er billedet alligevel ikke, for begge to er enige om, at PROSAs struktur har spillet fallit. Mindretal kan blokere for flertallets ønsker, og mange års debat om opbygningen af fagforeningen er ikke blevet løst med en gennemgribende reform af blandt andet valgmetoder.

Der er ingen struktur-reform på tapetet til årets DelegeretForsamling den 23. og 24. november i år. Holdningerne og principperne vil i stedet blive endevendt, når de delegerede skal blive enige om valgmetoder og antal af faglige sekretærer.

I siger begge, at I vil styrke det lokale arbejde? Hvad er det så egentlig, I er uenige om?

Henrik Kroos: "Vi har opbygget nogle lokale kraftcentre ved at udbygge kontorerne i Odense og Århus. Vi har sørget for at give dem resurser i form af flere ansatte og flere kvadratmeter. Nu kommer diskussionen så: Hvad skal der til for at styrke græsrødderne? Er det en formand, der graver sig ned og plejer dem nedefra eller er det - som jeg opfatter det - at gøde dem ovenfra ved at sørge for et stærkt forbund, der gør det interessant at komme?"

Peter Ussing: "Jeg mener, at de lokale strukturer er det vigtigste element i at skabe aktivitet, og jeg tror ikke, at det er nemt at inddrage folk aktivt, hvis man ikke har lokale strukturer. Som eksempel vil jeg nævne de vellykkede Linux-arrangementer, der blev arrangeret af PROSA/VEST. Hvis man sidder inde centralt, så er jeg ikke sikker på, at man vil få de samme ideer og få lavet de samme ting. Jeg tror, vi vil få en større variation ved at decentralisere."

Kontingentet skal holdes i ro.
Henrik Kroos har naturligvis ikke noget mod øget lokal aktivitet, men han frygter, at hvis der lægges endnu flere penge over til lokalafdelingerne, end der er lagt op til i arbejdsplanen, vil det blive nødvendigt at skære andre steder. Han vil i hvert fald ikke være med til at tage af foreningens formue.

"Jeg tror, at det er nødvendigt at få prioriteret nogle resurser ud i lokalafdelingerne," svarer Peter Ussing, der er enig i, at medlemskontingentet ikke skal stige. "Men jeg er villig til at prioritere - også selvom det ord ikke nødvendigvis er et plusord i foreningen her. Jeg vil sætte færre projekter i gang centralt, end der har været tidligere. Til gengæld vil der blive sat flere projekter i gang lokalt," fortsætter han og afviser at sætte navn på besparelserne. "Jeg tror, at det er muligt at spare bredt."

Debat er godt
Begge kandidater siger kategorisk nej til, at et kampvalg skader PROSA:

"Jeg har aldrig troet, at et kampvalg vil skade PROSAs omdømme," siger Peter Ussing. "Det, der kan skade en fagforening mest, er, hvis man oplever, at der intet sker. Det er dødens stilhed. Jeg tror på, at åbenhed, debat - og konflikt somme tider - kan være med til at drive tingene fremad."

Henrik Kroos supplerer: "Selvfølgelig skal formanden bides i haserne. Men jeg synes, der har været noget forvirring om begreberne i den her debat: Det er altså ikke nødvendigvis centralisme at lave god ledelse. Omvendt bliver tingene altså ikke superdemokratiske, bare fordi de er superdecentrale," siger formanden med henvisning til, at de seks lokalafdelinger i dag har stort set lige meget indflydelse, uanset om de repræsenterer 400 eller 5.000 medlemmer.

De faglige sekretærer
Til Delegeretforsamlingen stiller PROSA/ØST et forslag om, at foreningens faglige sekretærer fremover skal ansættes frem for vælges politisk. Det vil betyde, at det kun er formand og næstformand, der er på valg hvert andet år fremover, når posterne med løn skal
besættes i PROSA. (Den politiske næstformand og hovedkassereren er ulønnede poster, red.).

Hovedbestyrelsens flertal foreslår, at der fortsat skal vælges seks faglige sekretærer - og Peter Ussing har bebudet et tredje forslag, hvor to af de seks faglige sekretærer i princippet øremærkes til at fremme lokalarbejdet i Øst og Vest.

Henrik Kroos støtter hovedbestyrelsens forslag, men holder en pragmatisk dør på klem: "Nu må vi se, hvad Delegeretforsamlingen bringer af andre forslag."

Peter Ussing begrunder sit forslag med, at han principielt går ind for faglige sekretærer, der er valgt politisk og derfor kan skiftes ud. Samtidig stikker han til den nuværende formand med henvisning til mange års strukturdebat i PROSA:

"Henrik støtter hovedbestyrelsens forslag, men der har jo inden da været meget snak frem og tilbage, hvor Henrik og andre har støttet andre forslag."

Henrik Kroos forsvarer sig med, at han bliver nødt til at være pragmatisk: "Det havde været nemmere, hvis der havde været en ledig formandspost, og Henrik Kroos og Peter Ussing havde sloges om den. Så ville mine synspunkter nok have været mere markante, end de er i dag."

"Jeg er enig i, at en vis rotation er nødvendig, men den hurtige udvikling inden for it-branchen betyder, at de valgte hurtigt kan komme bagud i forhold til deres eget fag," fortsætter Henrik Kroos.

Peter Ussing: Jeg er enig i, at virkelighed og principper ikke altid følges ad. Jeg vil ikke påtvinge Øst og Vest en bestemt løsning. Men for mig er de lokale strukturer de vigtigste."

It-faglig profil
PROSA er en partipolitisk neutral organisation. Hvad er jeres eget politiske ståsted?

Henrik Kroos: "Jeg har aldrig været medlem af noget politisk parti og til folketingsvalg stemmer jeg altid personligt. Jeg tror, at jeg står en lillebitte smule til venstre for midten, men ser man på min baggrund som officer, så ligger jeg i forsvarspolitiske spørgsmål en smule til højre - i hvert fald hvis vi definerer midten som socialdemokraterne."

Peter Ussing: "Jeg tror, at jeg ligger til venstre for Henrik på nogle områder, men på EU-spørgsmål er jeg nok mere EU-begejstret end Henrik."

Begge kandidater understreger, at det er vigtigt, at PROSA fortsætter som en partipolitisk uafhængig organisation og i stedet markedsfører sig på holdninger til teknologi. Peter Ussing siger, at han nok vil markere sig mere på it-faglige spørgsmål end Henrik Kroos har gjort. Kampen for at store virksomheder ikke skal få held til at få eneret på softwarekomponenter gennem lovgivning i EU, er helt klart hans kæphest. Et arbejde den nuværende formand støtter - men måske ikke tydeligt nok - ifølge udfordreren. Sådan formulerer Peter Ussing det dog ikke. Begge kandidater er diplomatiske debattører, der ikke kritiserer hinanden direkte, men tværtimod husker at rose hinanden.

Er PROSA en forfatterforening?
Henrik Kroos møder op til interviewet med en PROSAnål på reversen. Og kaffekopperne, vi drikker af undervejs, rundes af PROSAs røde bogstaver. Det er tydeligt, at formanden er bevidst om både foreningens og sin egen profil, når PROSA skal vise ansigt udadtil.

"For mig er indholdet i PROSA nummer et - branding er for mig at se et biprodukt til indholdet," siger Peter Ussing. "Hvis vi har nogle toneangivende og gode synspunkter - så synes jeg, at branding er spændende," fortsætter han.

Henrik Kroos: "Jeg synes, at det er vigtigt, at man kommer ud og viser foreningen. At medlemmerne kan være stolte af at være medlem af PROSA. Da jeg blev formand, overhørte jeg en diskussion mellem to forbipasserende, mens jeg stod udenfor PROSA og ventede på en taxa. De diskuterede, hvad skiltet med "PROSA" i vinduet mon betød, og blev enige om, at det nok var en forfatterforening eller et forlag.!"

"Jeg er da enig i, at man ikke kan brande noget, der ikke er indhold i. Men vi har haft 35 års jubilæum i PROSA, så nu er det på tide, at vores medlemmer kan gå ud og vise, at de rent faktisk er medlem, og at de er stolte af det," mener Henrik Kroos.


Bag om Peter Ussing
1. Helt privat:


Peter Ussing - født 21 juni 1953 på året længste dag. Jeg bor i rækkehus i Nærum lige ved Jægersborg Hegn sammen med min ældste søn Morten på 19 år. Asbjørn på 15 og Emilie på 11 år bor hos deres mor

2. Hvordan slapper du bedst af?

Ved at læse bøger og se en god film i biografen.

3. Hvad er din foretrukne fritidsinteresse?

Jeg elsker at rejse - Norditalien, Vietnam, Jamaica, Tjekkiet og ørknerne i det sydlige Utah i USA er blandt de steder, jeg drømmer mig tilbage til. Jeg spiller bridge i den lokale klub i vintersæsonen og går turen i skoven om sommeren. Aktiv i netværket mod softwarepatenter. Min foretrukne radiokanal er DR P1.

4. Læser du bøger?

Ja, meget gerne, når jeg har tid. Bøger og romaner om historiske emner. Jeg har i år bl.a. læst bogen "Danmarks statsmand, A.P. Bernstorff og hans samtid" og Jan Guillous trilogi om ridder Arn.

5. Hvad er din livret?

Kylling med ris og karry. Jeg fik nok af kogte kartofler som barn. Thailandsk mad er også vidunderligt

6. Min største last:

Lige nu kører jeg rundt i en dyr og benzinslugende bil - en Ford Mondeo

7. Hvordan ser en typisk dag ud:

Op kl. 6.45, på arbejde 8.30, til sent, tre aftenmøder om ugen i snit. Jeg går i seng kl. 01.00.

8. Hvordan er du som leder?

Jeg er en meget direkte person, der prøver at komme til at snakke ligeud med folk med det samme og prøver at lade være med at krybe udenom den varme grød. Jeg tror, at jeg er god til at sammensætte team. Mit svageste punkt er nok, når der skal træffes barske beslutninger, så gør det ondt - også på mig.

9. Nævn to succeskriterier for PROSA de næste to år:

Større aktivitet i Øst og Vest. En fagforening, som medlemmerne finder væsentlig og nærværende.

10. Hvad med fremtiden:

Jeg vil gerne være formand for PROSA. Ellers har jeg har et fantastisk spændende og varierende job som systemarkitekt. Jeg er på CSC næsten notorisk kendt for mit store faglige netværk: Det skyldes, at jeg har flyttet så meget rundt mellem projekter - og at jeg af natur er meget nysgerrig. Jeg egner mig ikke til at lave det samme for længe af gangen.

Der er altid travlt og masser af udfordringer. Hvem ved, måske bosætter jeg mig en dag på nordkysten af Jamaica eller i Norditalien.






Bag om Henrik Kroos
1. Helt privat:


Henrik Kroos, jeg bliver 43 den 15. november i år. Jeg bor i leje-lejlighed i indre by og er gift for anden gang med Lilia. Hun er russer, og jeg mødte hende gennem nogle venner her i Danmark for ti år siden.

2. Hvordan slapper du bedst af:

Ved at flyve en tur i min fire-personers Piper Arrow - alene eller sammen med nogle venner. Liljas mor bor i Osnabrück i Tyskland, så det kan jo også være praktisk at flyve derned.

3. Hvad er din foretrukne fritidsinteresse:

Jeg er stadig aktiv i KFUM og spiller bas og guitar, når tiden tillader det.

4. Hvad læser du:

Jeg har lige taget en bachelor i it og ledelse i London, så der har ikke været plads til skønlitteratur på det sidste. Jeg er ellers glad for science fiction og fantasy-genren. Jeg rejser gerne for at se premieren på f.eks. Stars Wars.

5. Hvad er din livret:

Wienerschnitzel med råstegte kartofler. Jeg er ikke den store grøntsagsspiser.

6. Min største last:

Jeg er "workaholic" - jeg arbejder helt klart for meget, og det har jeg gjort i 20 år. Ikke kun fagligt, men også i min fritid - jeg er ikke typen, der kan ligge på en strand og slappe af.

7: Hvordan ser en typisk dag ud:

Op ved 6-tiden, se nyheder og læse aviser, ofte snakker jeg med journalister, før jeg tager på arbejde kl. 9. I løbet af en uge har jeg nok 2-3 aftener besat af fagligt arbejde - og ofte er der jo også PROSAmøder i weekenderne. Jeg bruger også tid på at repræsentere PROSA udadtil - f.eks. er den uformelle snak ved receptioner god til at skabe kontaktnet. Min arbejdsdag er nok på 12-14 timer, så jeg når vel at sove seks timer.

8. Hvordan er du som leder:

Jeg synes, at jeg kan kombinere humanisme med klare beslutninger, så folk får en meget stor grad af frihed til at arbejde under ansvar. Mit svageste punkt er nok utålmodighed.

9. Nævn to succeskriterier for PROSA de næste to år:

Resultater og indflydelse. En økonomi og et medlemstal i stadig vækst.

10. Hvad med fremtiden:

Jeg har orlov fra SAS, men krisen derude kan jo nemt betyde, at jeg bliver afskediget som led i en spareplan. Jeg har ikke noget andet jobtilbud på hånden, men hvis jeg ikke bliver genvalgt som formand, har jeg jo fire måneder til at skabe mig en ny karriere. Jeg kunne da godt tænke mig at skrive en bog eller lave en film - men det er vist bare en drøm….