Tycho Brahe Planetarium har i samarbejde med den belgiske virksomhed Barco skabt en ny 3-D-forevisningsteknologi, der er en kombination af Barcos nye 3-D-projektor, udviklet af den belgiske virksomhed Barco, og ny softwareteknologi. Barco leverer blandt andet skærme- og visualiseringsløsninger til områder som trafikovervågning, medicinalindustrien, edutainment, digitale biografer og luftfartsindustrien. Virksomheden er samtidig specialist i særlige typer projektion, hvor realistisk gengivelse er af stor betydning, for eksempel inden for forskning, flysimulatorer, planetarier med mere.
Bil-designere og Planetarium
Baggrunden for udviklingen var, at Barco havde købt en ny 3-D-teknologi af særlig høj kvalitet, kaldet "Infitec". Teknikken var oprindelig tiltænkt bil-designere, der stiller meget høje krav til naturtro gengivelse af deres virtuelle, computerskabte designmodeller. I Tycho Brahe Planetarium fik man den tanke, at teknikken måske kunne bruges til, for første gang, at lave 3-D på en kuppel i perfekt kvalitet. Planetarium kontaktede Barcos udviklingsdirektør Johan Blondelle, og man blev hurtigt enige om, at idéen måtte afprøves, og at Planetarium, der i forvejen havde erfaring med 3-D-teknik, var det rette sted til det. I december 2005 gennemførtes den første succesfulde prøvevisning af en 3-D-film.
Den nye 3-D-filmteknologi
Det har hidtil ikke været teknisk muligt at præsentere højkvalitets 3-D-film på et kuppellærred. Det er nu lykkedes, og det første sted der indfører dette, er Planetarium i København. Samtidig har Tycho Brahe Planetarium udviklet en mulighed for at tilpasse 3-D-filmene, der jo oprindeligt er produceret til flade skærme, så de fungerer optimalt i den store kuppelsal, ved hjælp af en digital "warping"-teknik. Det giver Tycho Brahe Planetarium en helt ny og unik mulighed for at levere realistiske filmoplevelser. Samtidig udvider Tycho Brahe Planetarium det tilgængelige filmrepertoire, der kan vælges, så der er større muligheder for at sammensætte et alsidigt og varieret filmprogram. Endelig giver det nye projektionssystem - fordi det er digitalt - en hel række andre nye muligheder end almindelige filmforevisninger. Der kan laves live-transmissioner og interaktive spil mv.
3-D-installationen
Tycho Brahe Planetarium bliver verdens største digitale 3-D-biograf og Tycho Brahe Planetarium bliver det første sted i verden, hvor der vises digitale 3-D-film på en kuppel. 3-D-billederne fylder godt halvdelen af Planetariets kæmpe kuppellærred. Der fås ikke større filmprojektion noget andet sted i landet. Kun Planetariets egne IMAX-film er endnu større.
De eksisterende 3-D-film er alle produceret til flade, rektangulære lærreder. For at kunne vises på kuppellærredet gennemgår filmene en geometrisk korrektion under afspilningen - en såkaldt "warping", så de fungerer optimalt på kuplen. De digitale 3-D-film afvikles - i modsætning til almindelige digitale biografsystemer - som ukomprimerede enkeltbilleder og med i alt 48 billeder i sekundet, for at billedkvaliteten kan leve op til det store lærred. Fire digitale 3-D-projektorer, af den allernyeste og kraftigste slags, leverer tilsammen det store billede. De fire projektorer leverer tilsammen godt 50.000 ANSI Lumen, og giver samtidig en øget driftssikkerhed, fordi man i en nødsituation kan køre videre med projektorer (med reduceret billedstørrelse).
3-D - systemet er bygget op af tre hovedkomponenter, der hver for sig består af en række underkomponenter.
En afviklingsserver
Afviklingsserveren, dvs. den maskine, der afleverer to 1920x1080 billeder samtidigt 24 gange i sekundet, er en kraftig pc bestående overvejende af standarddele, der kan købes på Falkoner Allé! Ja, det er utroligt, hvad teknikken efterhånden kan.
Afviklingen af 3-D-filmen kommer fra en Dual Xeon 3.0Ghz pc. Med et 7800GTX Nvidia Grafikkort. Grafikkortet står for at vise de to billeder. Men for at det kan lade sig gøre kræves et hurtigt ATA Disk Raid med plads til ca. en times 3-D-afvikling. Dette er fordelt over otte diske i Raid5.
Motherboardet er fra Supermicro (X6DAE-G2) og lyden kommer fra et Delta 1010 fra M-Audio. Med otte separate balancerede lydkanaler til rack-montering. Selve afviklingen foretages af et program fra www.7thsense.co.uk, der altså bl.a. er i stand til at hente de to billeder og levere dem i 1920x1080 samtidigt. Men faktisk er det et meget avanceret program, der i realtime kan flytte, vride og dreje videobilleder m.m. rundt på skærmen. Denne funktionalitet benytter Planetarium dog ikke p.t. Faktisk kan systemet også benyttes til at spille 3-D-computerspil på. Dette har Planetarium desværre ikke prøvet endnu. Men det kommer snart! Forestil dig lige det sejeste spil i ægte 3-D-stereo i fuldt synsfelt med super surround sound. Og alle vennerne kikker med i 3-D, mens du spiller.
Et projektionssystem
Projektionssystemet til de nye 3-D-film er opbygget af 4 Barco Galaxy 12 HB+ projektorer. Projektorerne kører parvist med et overlap på ca. 70 % for at kunne levere det store billede, der skal til for at kunne fylde synsfeltet ud. De leverer tilsammen to overlappende billeder i formatet 1920x1080 (HD). De to billeder skal svare til højre og venstre øjes synsindtryk. For at kunne skille de to billeder fra hinanden er projektorerne udstyret med et avanceret farvefilter (Infitec), og de briller, man får på, har et tilsvarende farvefilter for hvert øje. Dermed vil det ene øje kun kunne se billedet fra det ene sæt projektorer, og det andet øje ser det andet billede. De to billeder er ikke helt ens men forskudt med en vinkel svarende til øjenafstanden. Hjernen opfatter altså to billeder med forskellig synsvinkel og danner derfor et rummeligt billede foran beskueren.
At vise 3-D med filtre og briller er der egentlig ikke noget nyt i. Men alle tidligere systemer har haft forskellige problemer som farvetab, underlige skygger (Ghosting) samt stillet krav til avancerede lærredsbelægninger, der bevarer polaritet eller har forudsat, at folk sad med hovedet vandret hele tiden. Med det nye system er det altså blevet muligt at vise farverige 3-D-billeder på den eksisterende kuppelskærm uden skygger og med den geometri, der er nødvendig for at få et "lige" billede på indersiden af en kuppel.
Et lydsystem
Lydsystemet er det samme, som der benyttes til Planetariets andre forestillinger. Det består derfor fortsat af et 6-kanals digitalt Sonics lydanlæg. Med seks stk. højttalere med 4-vejs JBL enheder samt seks stk. 18" baseenheder samlet i en subwoofer, der er så stor, at man kan stå inden i den! Hvilket selvfølgelig er afprøvet i praksis. Det kan dog kun lade sig gøre med afdæmpet musik i moderat niveau, da det er totalt umuligt at trække vejret, når lydtrykket presser luften ud af lungerne. Den samlede forstærkereffekt er ca. 10.000 W og leveres af 18 rackmonterede forstærkere, der samlet fylder ca. fire meter, når de står oven på hinanden.
Det totale lydtryk for hele systemet overstiger 100 dB, hvilket giver Planetarium rigelig med lyd til de almindelige forestillinger, der ligger omkring 80 dB (dB-scalaen er logaritmisk).
Højkvalitetsbiografer
Et par hundrede museer, science-centre og planetarier verden over, heriblandt Planetarium i København, benytter særlige højkvalitetsbiografer med kæmpelærreder til at give deres gæster særlig realistiske oplevelser af naturen og universet. Biograferne inddeler sig i to typer: biografer med store flade lærreder, hvor publikum med særlige briller kan opleve 3-D-film, samt kuppelformede biografer, hvor filmene er i 2-D, men omkranser publikum og giver en overvældende oplevelse, fordi de udfylder det primære synsfelt.
De første 3-D-forestillinger for publikum kommer til at bestå af tre film:
• "Månen" - som er en Tom Hanks-produceret 2D-IMAX-film om månelandingerne.
• "Den Blå Planet" - Gennem 3-D-animerede fortællinger får publikum i denne korte børnefilm mulighed for at opleve klodens enestående økosystemer på tæt hold - fra de fugtige regnskove på Borneo og de enorme ismasser i de arktiske områder til havets fascinerende landskaber.
• "Rutsjebanen" - Forestillingen slutter med en lille forrygende rutsjebanetur - i 3-D!
Planetariet er åbent hver dag mellem kl. 09.30-20.30.
Hardware