Der skal være et øget fokus på datasikkerhed, når Microsoft opretter tre nye datacentre i Danmark. Det mener PROSAs formand Niels Bertelsen, der ellers er positive over Microsofts investering i Danmark.
”Det er godt, at Microsoft giver de danske virksomheder en mulighed for at placere deres data i Danmark. Microsoft lover sikkerhed i verdensklasse, og det er ambitiøst, så vi forventer naturligvis, at de danske virksomheders og danske borgeres data forbliver i Danmark”, siger Niels Bertelsen.
Ingen sikkerhed for at data forbliver i Danmark
Men flere medier har allerede beskrevet, hvordan medarbejdere hos Microsoft i USA, kan tilgå og dermed flytte data ud af landet. Det er problematisk, mener Niels Bertelsen, der også påpeger et problem med den amerikanske Cloud Act.
Den amerikanske Cloud Act betyder, at USA’s efterretningstjenester kan gøre krav på at få adgang til data hos amerikanske cloud-udbydere, uanset hvad de europæiske GDPR-regler i øvrigt siger.
”Den mest benyttede teknologi i dag muliggør, at leverandører af hardware potentielt kan få adgang til data på serverne i et datacenter. Men der er ny teknologi på markedet, der løser denne udfordring. Microsoft bør klart overveje, om ikke denne teknologi skal i brug, så vi ikke alene baserer sikkerheden på, at leverandøren lover ikke at misbruge adgangen”, siger Niels Bertelsen.
Opkvalificering af 200.000 danskere
Microsofts indryk i Danmark betyder også, at virksomheden vil investere 25 millioner i at opkvalificere 200.000 danskere. Microsoft vil uddanne børn og unge i det digitale, opkvalificere voksne, og certificere it-professionelle.
”Der er god grund til at uddanne danskerne i det digitale. Derfor arbejder vi også selv for at styrke uddannelserne. Men både børn, unge og voksne skal opkvalificeres i generel brug af it, ikke specifikt i Microsofts produkter. Det håber vi, at Microsoft tager med i deres overvejelser”, siger Niels Bertelsen.