PROSA holder lukket i dagene mellem jul og nytår
Har du spørgsmål til juridisk medlemsservice, kan du sende en mail til faglig@sikker.prosa.dk
Vi besvarer indkomne mails den 27. og den 30. december, ml. kl. 9-15.
Har du spørgsmål af hastende karakter, kan du kontakte os telefonisk på 33 364141 (+ tryk 1) i samme tidsrum.

PROSA internt

Opbakning til PROSAs ledelse

Førstedagen af weekendens delegeretmøde i PROSA viste samlet set opbakning til ledelsen – også til håndteringen af sidste års CSC-konflikt.

Hvorfor tabte PROSA konflikten med CSC? Hvem har ansvaret? Og hvad skal PROSA lære af konflikten?

Sidste års CSC-konflikt præger stadig fortsat en stor del af debatten i PROSA. Det viste lørdagens debat om Hovedbestyrelsens beretning på Delegeretforsamling 2012, som afholdes i denne weekend i København.

Under beretningen fra Hovedbestyrelsen, der gennemgår begivenhederne gennem de to seneste år, meddelte Niels Frölich fra ØST på forhånd dirigenten, at han på grund af afsnittet om netop CSC-konflikten ville stemme mod den skriftlige beretning. Ender det med, at en forsamling ikke stemmer for en beretning, er det det samme som et mistillidsvotum til ledelsen.
Derfor besluttede dirigenten at dele debatten og den efterfølgende afstemning op i to – for til sidst at have en samlet afstemning.

Første del handlede alene om afsnittet om CSC-konflikten. Blandt de første talere var Henrik Kroos fra bestyrelsen i PROSA/ØST, som placerede størstedelen af ansvaret hos PROSA/CSC:
– Resultatet af CSC-konflikten burde have været bedre. Men den diskussion burde foregå i PROSA/CSC lokalt. I PROSA ligger ansvaret hos den lokalafdeling, som har overenskomsten. Men efter formand Niels Bertelsen fik mandat til at gå ind i CSC-forhandlerningerne, kom der resultater, konstaterede Henrik Kroos.

Manglende selvkritik

Niels Frölich, ligeledes fra ØST, kritiserede PROSAs ledelse for den skriftlige evaluering af konflikten:

– Formandens selvkritik afspejles ikke i den skriftlige beretning, den mangler blandt andet baggrunden for konflikten. Først efter pres fra ØST begyndte man at informere medlemmerne om konflikten. Hovedbestyrelsen var ikke sin opgave voksen. Den aktuelle evalueringsrapport afspejles ikke i den skriftlige beretning. Derfor vil jeg ikke anbefale, at vi stemmer for den del af formandsberetningen.

Næstformand Hanne Lykke Jespersen erkendte, at ikke alt var forløbet fejlfrit under konflikten. Den tid, den efterfølgende evaluering havde taget, var ikke spildt tid. Forståelsen kræver undertiden, at man får afstand til sagen:

– Der er sgu anledning til at kigge på det fremadrettet; på hvordan konfliktvarslet blev givet. Jeg vil sige, at vores skriftlige beretning godt kunne have vist noget mere selvkritik. Rapporten blev efter min mening skrevet for kort tid efter konflikten. Vi er blevet klogere siden konflikten, og det er ikke ment som en undsigelse af vores ansvar, understregede Hanne Lykke Jespersen.

Generel opbakning

Efter en engageret debat stemte 73 delegerede for delafsnittet, mens 17 stemte imod, og 10 stemte blankt. Herefter blev den resterende del af beretningen diskuteret og vedtaget – uden nogen stemmer imod.

Trods diskussion om afsnittet om CSC valgte delegeretforsamlingen at stemme for Hovedbestyrelsens fulde beretning.

Delegeretforsamlingen fortsætter i morgen, hvor der blandt andet er kampvalg om formandsposten, og kontingentet for de kommende år fastsættes.