Der er mange medlemmer i PROSA, der har mailet eller snakket i telefon med Mogens Sørensen. Den 59-årige faglige sekretær har gennem en årrække vejledt og rådgivet medlemmerne, hvis de er kommet i klemme med feriepenge, løn, konkurser eller andet uvæsen på deres job. For Mogens Sørensen er en email fra et medlem altid begyndelsen på en proces.
- Det er min erfaring, at der altid er nogle følgespørgsmål, siger den erfarne fagforeningsmand, der har 20 års jubilæum som ansat i PROSA, når det igen bliver jul. Mogens Sørensen hjælper medlemmerne i PROSA Øst, hvor der er rigtig mange medlemmer på individuelle kontrakter eller små overenskomster.
- Der er jo nogle, der er bange for, at en fælles overenskomst vil forringe deres egen løn, men som organisation skal vi jo kunne favne begge dele. Både dem på kontrakt og dem med individuelle aftaler, mener Mogens Sørensen.
Ordensmenneske
Det hænder da også, at medlemmerne møder Mogens Sørensen, hvis de tager ind i PROSAs hovedkvarter. Her møder de en velklædt mand i italienske sko og moderne skjorte med et rosa touch på et tætpakket hjørnekontor. Her virker personligt med læderindbundne årgange af Ugeskrift for Retsvæsen og andre opslagsværker klistret op og ned af reolerne, der står tæt. Det samme gør bordene, for faglig sekretær Mogens Sørensen deler kontor med faglig konsulent Inge Poulsen, der har CSC som arbejdsområde. Hun løfter indimellem et øjenbryn eller sender et smil over skrivebordet, når Mogens Sørensen skal svare på PROSAbladets spørgsmål.
Mogens Sørensen kommer også selv fra CSC, selvom vi skal tyve år tilbage for at finde ham her som edb-operatør i perioden fra 1971 til 1984:
- Vi blev taget ind i bundter á 20-25 stykker, erindrer Mogens Sørensen, som egentlig blev udlært autoelektriker i Esbjerg. Kvalifikationerne til edb-operatør fik han på IBMs kurser ligesom de fleste andre i begyndelsen af 60erne, hvor der var mangel på arbejdskraft og endnu ingen formelle edb-uddannelser.
Drømmen om en restaurant
Mogens Sørensen var fagligt aktiv i stort set samtlige 12½ år på CSC, blandt andet som tillidsrepræsentant, men sagde op i 1984. Drømmen om at drive en restaurant skulle afprøves, så det blev til et enkelt år med "Café Calvados" på Gl. Kongevej.
Mogens Sørensen bliver lidt ordknap, når han skal fortælle om den tid: - Det var en gammel drøm, der lå i maven, vil han kun sige. Senere tilføjer han dog, at man skal have penge med, hvis man skal drive spiserestaurant.
Interessen for mad og drikke er dog ikke aftaget hos Mogens Sørensen, der gerne laver mad - og det bliver kollegaen Inge Poulsen, der bryder ind for at rose den faglige sekretærs evner som gudsbenådet gourmet.
- Da det ikke gik med min restaurant, kom jeg for en kort periode til Københavns kommunes edb-afdeling. Da daværende faglig sekretær i PROSA Øst, Steffen Stripp, blev ny formand for PROSA, blev jeg valgt til faglig sekretær, fortsætter Mogens Sørensen næsten uanfægtet.
Den flade struktur
Mogens Sørensen henter endnu en kop kaffe, inden vi vender tilbage til PROSAs egen verden. Han synes, at foreningens bedste kendetegn er, at PROSA altid har været partipolitisk uafhængig.
- Det er også en fordel, at vi har så flad en struktur, at - hvis du har lyst - så er det forbavsende nemt at komme i kontakt med formand eller næstformand og få indflydelse ved at blive aktiv.
- PROSAs styrke er helt klart, at vi er den eneste fagforening, der kun organiserer folk, der arbejder med it. Både HK, El-forbundet, Metal og Finansforbundet har medlemmer eller afdelinger, der organiserer it-medarbejdere, men det er ikke deres kernemedlemmer. Hos os finder du kun it-medarbejdere - med eller uden job. Omvendt kan den flade struktur, hvor mange skal tages i ed, også være vores svaghed. Det gør det utroligt svært for eksempel at ændre vores vedtægter, siger Mogens Sørensen.
For Mogens Sørensen at se skal PROSA overleve på at være et naturligt valg for it-medarbejdere.
- Vi skal være tydelige, anderledes eller bedre. Hvis det bare er lige meget, hvilken fagforening eller fagforbund, man er medlem af, så ville vi jo drukne.
Han synes stadigvæk, at jobbet som faglig sekretær for det meste er spændende og varierende, selvom der selvfølgelig er op- og nedture med sejre og nederlag for enkeltmedlemmer af PROSA.
Lige da interviewet slutter, ryger han på "en bagvagt", fordi en anden medarbejder i huset er blevet syg. Så også på denne klare vinterdag vil nogle medlemmer få Mogens Sørensen i røret og kan forvente et kontant og kompetent svar.
Rundt om Mogens Sørensen
Alder:
59 år
Bopæl:
Jeg bor på 3. sal her i Ahlefeldtsgade 16 - og nej, jeg vil ikke beskyldes for nepotisme, fordi jeg bor her! Jeg er ligeglad med, hvad folk tænker.
Mit private liv:
Jeg er fraskilt og har to voksne børn: Lasse på 29 og Christina på 27. Nu bor jeg sammen med Gerda.
Karriere:
I lære som autoelektromekaniker hos Bosch i Esbjerg 1962-1966. Det fik mig videre til Teknikum i Århus, fordi jeg troede, at jeg skulle være teknikumingeniør. I stedet flyttede jeg til København i 1968 og havde forskelligt forefaldende arbejde som bl.a. lagerarbejder og tjener, inden jeg kom til I/S Datacentralen (nu CSC) i 1971. Det var i hulkortets dage, hvor vi blandt andet skulle køre store administrative opgaver og for eksempel opdatere cpr-registret, køre statens lønninger med videre. 1984: Ejer af Café Calvados på Gl. Kongevej på Frederiksberg. 1985: På Københavns kommunes edb-central fandt både jeg og firmaet ud af, at jeg var mæt af edb-arbejde, så i december samme år blev jeg valgt til faglig sekretær. Dengang skulle man vælges på en ekstraordinær generalforsamling i PROSA Øst, og jeg blev valgt uden modkandidat.
Lønniveau:
37.500 kr. om måneden plus 10 procent i pension.
Min største last:
Jeg har temperament og kan være utålmodig. Det betyder, at jeg kan blive opfarende, for tingene skal ud.
Svagheder:
Jeg kan være for ærlig, forstået på den måde, at jeg kommer til at sige noget højt, jeg måske ikke skulle have sagt.
Styrker:
Min faglige indsigt og erfaring. Og så er jeg udadvendt. Desuden er jeg systemmenneske - jeg kan godt lide orden. Jeg har f.eks. lavet mit eget indeks til faglitteraturen på kontoret, for noget af det værste er at miste overblikket.
Hvordan slapper du bedst af:
Jeg er et selskabsmenneske og kan gå lide at gå ud. Restauranter, biografer og så videre.
Hvilken bog har du læst sidst:
På grund af den megen omtale af filmen om familien Gregersen fik jeg lyst til at genlæse Christian Kampmanns romanserie "Visse hensyn", "Faste forhold", "Rene linjer" og "Andre måder", men ellers synes jeg da, at jeg får læst for lidt skønlitteratur.
Generelt kan jeg godt lide krimier
Hvad laver du i din fritid:
Jeg spiller badminton en gang om ugen ovre i medborgerhuset i den anden ende af Ahlefeldtsgade. Desuden elsker jeg at lave mad, både til udvalgsmøder og derhjemme. Jeg har en svaghed for Italien, både kulinarisk, men også kulturelt. Jeg rejser derned igen på ferie til juni.
PROSA internt