25 år som faglig sekretær i PROSA – næsten 40 år i alt som fagligt aktiv.
– Jeg lyver, hvis jeg siger, det var som i går. Det er det jo ikke, siger Mogens Sørensen med et glimt i øjet.
Som faglig sekretær – en titel, der i dag har skiftet navn til forbundssekretær – har Mogens Sørensen hjulpet medlemmerne, hvis de blev fyret uretmæssigt, havde problemer med løn, feriepenge eller konkurser eller andre konflikter med deres arbejdsgiver. Det faglige arbejde i form af service over for medlemmerne har altid ligget ham på sinde.
– Jeg føler stadig, jeg brænder for det faglige. Jeg kan godt lide juraen – selvom jeg ikke er jurist, har jeg efteruddannet mig en del inden for arbejdsret. Det er vigtigt for mig at hjælpe folk i deres ansættelsessituation.
Sin viden inden for det arbejdsretlige har han også brugt til at undervise på faglige kurser for tillidsrepræsentanter, hvor han ikke så meget går op i det tekniske som i at gøre stoffet levende for kursisterne.
For 25 år siden var PROSA noget mindre end i dag. Dengang havde PROSA/ØST cirka 2.000 medlemmer, i dag er tallet mere end fordoblet til 4.500. Men ånden er den samme, mener Mogens Sørensen.
– En af de gode ting ved PROSA er den flade struktur, som gør det nemt for medlemmer at nå til toppen af organisationen og få indflydelse. Jeg kan godt lide den nærhed. Til gengæld er det en udfordring at være en virksomhed og organisere tingene professionelt. Det vil altid være en svær kunst at drive en politisk og administrativ organisation, som er opbygget af aktivister.
Kriller i maven
Inden han blev valgt som faglig sekretær på en generalforsamling i lokalafdelingen ØST i 1985, arbejdede Mogens Sørensen 12,5 år som edb-operatør i Datacentralen, det nuværende CSC. Her var han fagligt aktiv i PROSA og tillidsrepræsentant i den en del år. I 1984 fik han lyst til at prøve noget nyt og udlevede en gammel drøm om at få sin egen restaurant. Det løb dog ikke rundt, så da han i '85 blev spurgt, om posten som faglig sekretær var noget for ham, sprang han til. En tilfældighed, der hurtigt udviklede sig til en passion.
Passionen for god mad og vin kan han også udleve i PROSA, hvor han står for vinindkøb til arrangementer og lægger bunden til det faglige arbejde med god mad, som han tit laver selv.
– Selvom det faglige er det vigtigste, kan god mad måske gøre, at folk ser endnu mere frem til møderne. Jeg kan godt lide at gøre andre glade, siger Mogens Sørensen.
Som forbundssekretær har han aldrig været almindeligt ansat, men har skullet vælges først hvert år på generalforsamlingen og senere hvert andet år på Delegeretforsamlingen.
– Der har altid været lidt kriller i maven, når jeg har været på valg. Det er jo lidt som en ansættelsessamtale hver gang.
Men han kan godt lide den politiske dimension, og at arbejdet på den måde altid er åbent for kritik.
– Jeg bryder mig egentlig ikke om at blive rost for tit. Det kan godt gøre mig lidt forlegen. Måske er det en del af mit service-gen, siger Mogens Sørensen beskedent.
Mogens Sørensen er i dag blevet 65 år og trådt af som forbundssekretær. De næste cirka to år er han ansat til at arbejde med forskellige opgaver, der minder meget om hans arbejde i dag. Men han har svært ved at forestille sig at holde op med at arbejde med det, han brænder så meget for.
– Jeg har svært ved at se mig selv i en ikke-aktiv rolle. Som jeg har det i dag, slutter mit arbejdsliv ikke om to år. Bliver det ikke i PROSA, må jeg jo finde noget andet at beskæftige mig med.