Hardware

Saml en bogreol

Så er der hjælp til amatør gør-det-selv folk med ti tommelfingre: Robotten, der kan samle IKEA-møbler på egen hånd, er på vej.

Hvis det lykkes, bør han indstilles til Nobels fredspris. Andrew Ng, lektor i datalogi på Stanford Universitetet, er i gang med et projekt, der kan forhindre husspektakler, redde ægteskaber og generelt gøre verden mere fredelig. Den 30 årige datalog har sat sig for at udvikle en robot, der kan samle IKEA-møbler på egen hånd.

30 dataloger til arbejdet
De af PROSAbladets læsere der har prøvet at samle senge, garderobeskabe, bogreoler og propeldrevne undervandsbåde-der-kan-forvandles-til-helikopter-og-sportsvogn (måske ikke lige det sidste), vil vide, at det kræver tålmodighed, udpræget brug af bandeord og generelt er en prøvelse at sætte 500 træstykker, 2000 skruer, 5000 søm og 75 uidentificerede tingester sammen til noget brugbart. Eller som Stanford-datalogen siger til The Sunday Times om sine egne erfaringer med at samle en IKEA-bogreol af mærket Billy:

- Det var et sjæl-ødelæggende slid og slæb, og jeg vidste, at der var andre sjove ting som jeg kunne lave end at kæmpe med en Billy.
Andrew Ng har derfor indkaldt forstærkninger. 30 dataloger fra Stanford Universitetet, der meget passende er verdenledende indenfor robotdrevne biler, er klar til at bygge en robot, der kan hjælpe menneskeheden i kampen med byg-selv-samlesættene. Det er dog ikke kun for Andrew Ngs sjælefreds skyld, at Stanford Universitetet starter robot-projektet. Det er faktisk for at redde ideen om alt-mulig-robotten fra at forsvinde.

<b<Færdig om 3-10 år</b>
- De fleste forskere har opgivet menneskelignende robotter og koncentrerer sig om at konstruere små, specialiserede robotter, som chips i opvaskemaskiner og automatiske støvsugere, siger Andrew Ng. Andrew Ng og hans team ønsker at bygge en alt-mulig-robot, der kan anvendes til mange forskellige formål.

- Jeg vil tage alle de gode ideer fra de specialiserede robotter og bygge dem ind i en robot, der kan håndtere et større udvalg af opgaver. At bygge en bogreol fra bunden, uden speciel programmering, er den ultimative udfordring. Når bogreolen er færdig, håber jeg, at robotten også kan rydde op efter sig, siger Andrew Ng.

Andrew Ng mener, at det vil tage mindst tre år og måske helt op til 10 år, førend alt-mulig-robotten er klar til den ultimative Turing-test for robotter: Saml en bogreol.

Turing-test
Spørgsmålet om hvordan man kan afgøre om en computer er intelligent, opstod tidligt indenfor forskningen i kunstig intelligens. I 1950 formulerede den engelske matematiker Alan Turing en relativ simpel måde at afgøre det på. Hvis et menneske ikke kan skelne en computer fra et menneske via en samtale, så er computeren intelligent.

De tre robotlove
Science fiction forfatteren Isaac Asimov definerede de tre robotlove i 1942:

1. En robot må ikke skade et menneske eller ved at undlade at handle tillade at et menneske kommer til skade.
2. En robot skal adlyde ordre fra mennesker, medmindre ordrerne strider imod den første lov.
3. En robot skal opretholde sin egen eksistens, medmindre det strider imod første eller anden lov.

PROSAbladets skribents tre love for byg-selv-møbelsamlende robotter:

1. En robot må ikke samle et byggesæt forkert eller ved at undlade at handle lade byggesættet forblive usamlet.
2. En robot skal følge byggesættets medfølgende vejledning, medmindre et menneske insisterer på, at vejledningen er forkert. I så tilfælde skal menneskets instruktioner følges.
3. En robot skal opretholde husfreden. Hvis et menneskes instruktioner følges og byggesættet samles forkert, skal robotten tage det fulde ansvar.