Hardware, Internet, Open Source

Skyen skal printe

Farvel til printerdriver-mareridt. Google har givet sit bud på et printer-paradis via cloud computing.

Myriader af printerdrivere af svingende kvalitet og med mangelfuld understøttelse af forskellige typer og versioner af operativsystemer har i årtier skabt problemer for computerbrugere. Samtidig vokser udbredelsen af en række forskellige operativsystemer - ikke mindst som en konsekvens af de mange forskellige mobile enheder, som kan gå på internet og www. Det betyder, at det i praksis er urealistisk at forvente, at printerproducenter kan eller vil bruge kræfter på at understøtte hardware under samtlige operativsystemer.

Nu har Google så præsenteret et svar på den udvikling i form af de første spæde planer for en fremtidig cloud-baseret arkitektur, som måske indvarsler en fremtid uden bøvl med printeren. Arkitekturen trækker simpelthen tæppet væk under den hidtidige arkitektur, som for eksempel også giver problemer, hvis Windows-brugere migrerer til Linux for så at opdage, at den nye Windows-printer nægter at fungere.

 

Den personlige printsky

Navnet for det nye koncept fra søgemaskinegiganten er Google Cloud Print. Når udskrivningsmanøvrerne rykker ud i den sky, hvor cloud computing befinder sig, så forestiller Google sig en fremtid, hvor alle operativsystemer, selvfølgelig inklusive virksomhedens eget Chrome OS, bliver i stand til at printe uden lokalt installerede printerdrivere. Ideen er, at en printservice i skyen via et api skal være i stand til at håndtere udprintning ved at sende indhold via nettet direkte til den rigtige, lokale printer. Det, forudser Google, kan ske enten via en fremtidig 'cloud-aware printer' eller via en traditionel printer, som er forbundet til printskyen via en pc.

Luftige planer

Googles nye printkoncept befinder sig stadig på et meget tidligt udviklingsstadium, men ikke desto mindre har virksomheden gjort kodeeksempler tilgængelige. Googles håb er, at den meget tidlige offentliggørelse kan tiltrække både udviklere og hardwareleverandører til projektet. Lykkes Google med sine planer, peger flere brancheanalytikere på, at projektet også har potentiale til at løse de problemer, der opstår, når der er behov for at printe materiale fra en smartphone, en tablet-pc, netbboks og andre enheder, som brugere bevæger sig rundt med.

Flere informationer om Google Cloud Print på prosa.dk/link/390.