Studerende, Uddannelse

Danmark giver mig et niveau mere

I august sidste år rejste Wenda Jia (Jackie) med sin kinesiske kone til Danmark. En rejse på 7.500 kilometer fra den nordlige provins Heilongjiang til den vestlige provinsby Esbjerg. Fra en provins på størrelse med Danmark til en by på størrelse med en rismark i Kina.

Her startede de begge på Erhvervsakademiet Vest, Jackie på datamatikerholdet og hans kone på marketingsholdet. I dag har han ligesom mange tidligere kinesiske elever valgt at stoppe på datamatikerholdet og skal i stedet starte på marketingsuddannelsen efter sommerferien.

PROSIT mødte Jackie til en snak om studiet i Danmark, fortiden og fremtidsdrømmene.

Regn, regn og atter regn

Danmark er berygtet for mange ting i Kina. Den lille havfrue, kongehuset og pølsevogne. Men siden Jackie og hans kone landede i Danmark en sensommeraften i august, har det største indtryk været regnen.
”Det regner hele tiden,” griner Jackie, da vi møder ham efter undervisningen en onsdag formiddag.
Jackie er 28 år gammel, gift og en af mange kinesere, der valfarter til Danmark i håb om en uddannelse, bedre levevilkår og en sikker fremtid.
15 års skolegang i Kina inklusive en bachelor i kinesisk gav ham en sekretærstilling i Kina. En uddannelse i Danmark - tror og håber han - kan bringe ham videre i systemet.

En uddannelse i Danmark giver respekt

For mange kinesere fremstår Danmark som landet, der flyder med mælk og honning. Studerendes paradis og vejen til succes. For Jackie er denne illusion ingen undtagelse:
”Hvis jeg bare kan afslutte et kursus her i Danmark, er det meget lettere for mig at få arbejde i Kina,” fortæller Jackie.
Et tilsvarende datamatikerkursus findes i Kina, men vil man forrest i køen, skal uddannelsen tages i USA, Canada, Storbritannien eller for eksempel Danmark. At det lige blev Dan-mark for Jackie og hans kone, skyldes flere ting:
”Den første grund er, at kvaliteten af en uddannelse i Danmark er meget højere end i Kina. Den anden grund er, at vi ikke havde råd til at studere i USA, Canada eller Storbritannien, hvor uddannelsen er dyrere og niveauet endnu højere,” siger Jackie, som i dag er faldet til i Danmark med danske venner og et rengøringsjob i en restaurant.

Arbejdet gør uddannelsen svær at gennemføre

Da vi møder Jackie, har han få dage inden besluttet sig for at stoppe på datamatikerholdet, da han ikke føler, han kan gennemføre det.
”Tempoet er for højt, der er for mange svære ord, og jeg kan ikke klare at være med på det praktiske,” erkender han.
Kombinationen af arbejde og avanceret engelsk har sat ham af sporet, og Jackie vil i stedet gøre et forsøg på marketingsholdet efter sommerferien.
Jackie indrømmer, at hvis han udelukkende havde koncentreret sig om skolen og ikke arbejdet så meget, ville han sandsynligvis kunne gennemføre. Men med et uddannelsesbeløb på 60.000 kroner årligt plus udgifter til lejlighed og mad bliver Jackie nødt til at arbejde ved siden af studiet.
”Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg ikke gjort mit bedste for at klare kurset. Jeg er nødt til at tjene penge, så jeg kan betale for både min egen og min kones uddannelse,” siger Jackie, der både skal forsørge sig selv og sin kone under deres ophold i Danmark.
Havde de været uden de udgifter, havde tingene set en del lysere ud, mener han:
”Jeg tror sagtens, at jeg ville kunne klare uddannelsen, hvis jeg ikke behøvede at tænke på at tjene penge hele tiden.”

I Kina stiller vi ikke spørgsmål

På trods af vanskeligheder med studiet er Jackie glad og optimistisk. Det danske undervisningssystem nyder han i fulde drag. Systemet er en verden til forskel fra det, han er vant til i Kina:
”I Kina kan man ikke stille spørgsmål i timerne. Lokalerne er fyldte, og lærerne har ikke tid til at svare på spørgsmål. Her i Danmark er alt mere praktisk, og man arbejder ofte i grup-per, og det kan jeg godt lide,” siger Jackie.
Også kammeraterne i klassen taler Jackie om med rosende ord:
”Mine klassekammerater er så søde og hjælpsomme, og danskerne er meget venlige og rare,” siger Jackie, der ville ønske, at han kunne blive i Danmark efter sin uddannelse.

Drømmen om jobbet i Danmark

Om to et halvt år er Jackie færdig med sin uddannelse. På det tidspunkt har han et halvt år til at søge arbejdsopholdstilladelse, men får han ikke det, må han vende tilbage til Kina.
Drømmen er at blive i Danmark, finde et arbejde og stifte familie. Men hvordan det skal lade sig gøre, ved han endnu ikke.
”Min kone og jeg har planer for fremtiden, men de er meget usikre. Vi kunne godt tænke os at arbejde i Danmark, men det bliver svært at finde noget,” siger Jackie.
Skulle de rejse tilbage til Kina, håber Jackie at kunne blive lærer og undervise i kinesisk, som hans bachelor måske kan hjælpe ham til. Men kampen om jobbene er hård i Kina, og han håber derfor, at et dansk eksamensbevis kan bringe ham frem i jobkøen.
”I Kina er der alt for mange uddannede, der behøver job, og kun de bedste får et. Men måske vores ophold her i Danmark kan hjælpe os i fremtiden, nobody knows,” slutter Jackie.