Det er konklusionen i en undersøgelse som Ugebrevet A4 har fået foretaget. Hvor 1.992 lønmodtagere er blevet bedt om at svare på, hvordan de har det lige nu i forhold til for et år siden:
- 34 procent, føler sig mere stressede i dag.
- 48 procent, løber stærkere i dag.
- 30 procent, arbejder flere timer nu.
- 29 procent har fået sværere ved at få deres familie- og arbejdsliv til at hænge sammen i forhold til sidste år. Og en tilsvarende andel lønmodtagere har inden for den seneste måned måttet lægge ører til ægtefællens klager over, at de arbejder for meget.
- 49 procent har arbejdet mere inden for den seneste måned, end de har haft lyst til, og
- 27 procent har problemer med at få lov til at afspadsere overarbejde og afholde fridage.
- 12 procent har enten sagt deres job op eller overvejet det seriøst på grund af arbejdspresset.
Ifølge undersøgelsen arbejder flere end hver fjerde lønmodtager over 40 timer om ugen, og arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen hæfter sig særligt ved, at hver anden i undersøgelsen giver udtryk for, at de inden for den seneste måned har arbejdet mere, end de har haft lyst til. Han advarer derfor om, at her ikke er tale om mennesker, der i forvejen befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, men derimod om selve kernetropperne på jobmarkedet.
- Jeg synes det er meget høje tal for overarbejdet. Og det understreger, hvor vigtigt det er, at der bliver sat grænser for fleksibiliteten i de kollektive rammer, vi har. Det må ikke være sådan, at det er den enkelte lønmodtager, der skal sætte grænserne, når arbejdsgiveren kræver fuld fleksibilitet. Arbejdsgiverne er nødt til at tage undersøgelsen seriøst og begynde at tænke lidt længere end bare at kræve mere fleksibilitet i overenskomsterne. Det er jo helt ude i skoven - siger Tina Møller Kristensen (LO) til A4 og henviser til Dansk Industri, der har varmet op til de kommende overenskomstforhandlinger med ønsker om mere fleksibilitet.
Arbejdsmiljø