Arbejdsmiljø

Hvad bestemmer din chef om din påklædning?

Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlige klær’. Og så findes der virksomhedernes dresscode. Hvad gør man, hvis de ting bare ikke spiller sammen?

Med august kom også årets første dage med tropenætter og dagtemperaturer over 30 grader. For nogen betyder det, at de kan hoppe i shorts eller i en nederdel og nyde den friske brise på den bare hud. For andre betyder det lange dage i lange bukser, lange ærmer og våde armhuler. Deres arbejdsplads har nemlig en dresscode.

I en undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation, har fagorganisationen spurgt 5.838 ledere fordelt i hele landet om deres holdninger til påklædning på arbejdspladsen. Hver tredje leder vil ikke acceptere shorts, korte kjoler og nederdele i arbejdstiden. Hele 85 procent vil ikke have, at medarbejderne klæder sig i joggingtøj.

Ifølge Camilla Winther, der er jurist i PROSA, så har arbejdsgiverne vide rammer for at opstille beklædningsregler, så længe det er sagligt og ikke diskriminerer på baggrund af religion eller tro.

Brud kan føre til opsigelse

Følger man ikke reglerne om beklædning, kan arbejdsgiveren give medarbejderen et påbud og derefter en advarsel. I yderste tilfælde kan det ende med en opsigelse. Derfor skal du straks kontakte din fagforening, hvis der opstår uenigheder om påklædningen.

”Der skal være tungtvejende grunde for, at et påklædningspåbud kan bære en opsigelse. Derfor anbefaler vi, at man ringer ind og får noget rådgivning, hvis der opleves knas med en dresscode og arbejdsgiver,” siger Camilla Winther.

Ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation Flemming Andersen mener, at det på nogle arbejdspladser kan være en god ide med et nedskrevet regelsæt for, hvordan man må være påklædt. Det skal sikre, at påklædningen ikke flytter fokus fra arbejdet.

Dresscodes i IT-branchen

Hvor mange virksomheder i it-branchen, der benytter sig af dresscodes, er der ingen opgørelser over. Typisk vil en dresscode ikke fremgå af en ansættelseskontrakt, men af en personalehåndbog. Dem ser PROSA sjældent. Men det er dog sket, at en dresscode har skabt debat hos en af de helt store it-virksomheder.

For nogle år siden introducerede DXC – dengang CSC – et forbud mod at bære sandaler. Forbuddet gjaldt imidlertid kun mænd, da kvinder i sandaler kunne smukkesere fødderne ved bug af neglelak. En mandlig ansat tilbød at bruge neglelak, men fik stadig afslag på sit ønske om at gå i sandaler.

Hvad siger arbejdstilsynet?

Bliver virksomhedens dresscode for stort et problem på grund af varmen, anbefaler Camilla Winther, at man benytter sig af arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentanten, hvis man har det på arbejdspladsen.

”Hvis varmen gør, at man får det fysisk dårligt på sit kontor, så skal man selvfølgelig sige fra overfor sin chef. Arbejdstilsynet anbefaler, at temperaturen holdes på 20-22 grader ved stillesiddende eller stillestående arbejde, bortset fra perioder med varme eller hedebølge.

Læs mere om arbejdstilsynets anbefalinger i forbindelse med varme og hedebølger på Arbejdstilsynets hjemmeside, og tag fat i PROSAs jurister, hvis der opstår spørgsmål om dine rettigheder i forhold til krav om påklædning.