Studerende

De frække, udfarende og målrettede

Datamatikerne bliver ikke lige frem revet væk, når de for sidste gang går ud af skoleporten. 77 % af de dimitterede datamatikere er ledige. Der er dog nogle, som får det magiske, svært opnåelige første job. PROSAbladet har talt med nogle datamatikere, som slap gennem kamelens nåleøje - og deres arbejdsgivere.

 

Sebastian og Christian er nogle lykkens pamfiliusser. De er datamatikere, og de har et job. Deres egen forklaring på "heldet" er dog mere prosaisk. Deres opskrift på et arbejde er, at man skal være målrettet, fræk og udfarende.

Første datamatiker
Sebastian Vilstrup er ansat hos Accenture, en af verdens førende konsulentvirksomheder inden for teknologi og management. Sebastian var den første datamatiker, Accenture ansatte. Men han har været så effektiv en prøveklud, at der er fulgt godt 15 i hans fodspor. Alle er de ansat i Accenture Technology Solutions.

Sebastian har været ansat i Accenture i halvandet år. Sebastian havde selv en lille konsulentvirksomhed, da han studerede, bare med ham selv ansat, og det bed Accenture mærke i.- Jeg sendte en uopfordret ansøgning ind, fortæller Sebastian. Jeg vidste, at de ikke havde erfaring med datamatikere, og det fremgik også under samtalen. De vidste ikke så meget om uddannelsen, og hvad man var god til.

- En af de store årsager til, at jeg søgte ind hos Accenture var, at jeg her kunne se frem til varierede arbejdsopgaver og forskellige projekter, samtidig med at jeg ikke skulle sidde på det samme kontor dag ud og dag ind og se på de samme mennesker. Jeg er meget tilfreds med at arbejde med forskellige kolleger, nye kunder og forskellige teknologier. Jeg ville blive træt af arbejde med den samme teknologi i ny version.

Hovedopgave skaffede job
Christian Holm er 34 år, datamatiker og har været ansat i Mærsk Data siden februar 2001. Han skrev hovedopgave for koncernen sammen med en studiekammerat, og umiddelbart efter den var færdig, fik han job som forretningsanalytiker.

- Mærsk Data stillede et kontor til rådighed for os, mens vi skrev, fortæller Christian, som ikke er tvivl om, at det var hans daglige gang i virksomheden gennem 6 måneder samt en stor mængde frækhed, som skaffede ham jobbet. - Jeg har været meget udadvendt i min tid herinde og haft fokus på, at jeg gerne ville ansættes. Så jeg gjorde mine hoser grønne, griner Christian. Det resulterede i, at han kunne vælge mellem to jobs, da han var færdig med sin opgave.

Han præparerede løjperne ved finde frem til lederne i de interessante afdelinger, som han kontaktede. - Derfor er er mit råd til de studerende. Bare klø på og vær udfarende. De kan lide de frække.

Christians store netværk har betydet meget i forhold til jobrotation. - I de to år jeg har været her, har jeg haft tre forskellige jobs. Og udfordringerne er blevet større for hver gang.

God uddannelse
Der har været meget kritik af datamatikeruddannelsen i medierne. Den gaber over for meget. De studerende lærer for lidt om programmering og systemudvikling. Kandidaterne har ikke de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger. Den kritik er Sebastian ikke enig i:

- Alle de nye datamatikere skal være glade for deres uddannelse. Det er ikke uddannelsen, det er galt med. Det er et svært marked, men det marked, tror jeg, kommer tilbage igen. De skal væbne sig med tålmodighed og bruge deres tid, mens de ikke har job til noget fornuftigt. Holde deres skills ved lige. Tage en bachelor, tage kurser og gå på nettet og tage tutorials for at holde deres viden ved lige. Morten Kjelsø, som er Sebastians chef, er enig:

- Det er ikke uddannelsen, der er problemet, men der er mange, som ikke tager uddannelsen seriøst nok. Det er hårdt og brutalt. Så hvis man er studerende og gerne vil noget med uddannelsen, skal man give den en skalle. Det er det første job, der er det svære. Det kan Christian genkende:

- Jeg bed mærke i, at der var mange dygtige studerende, men også mange, som aldrig burde være kommet ind. Det er ulempen ved en uddannelse uden adgangskrav til ansøgerne. Ikke alle er lige egnede. Sebastian mener, at projektarbejdsformen styrker samarbejdsevnerne. Og det han har lært om systemudviklingsmetode på studiet, har gjort det nemt for ham at hoppe ind og være en del af Accenture.

Dorte Rasmussen, som er leder af Project Office i Mærsk Data med 5-7 datamatikere under sig, mener også, at det er en god uddannelse. Men når hun skal ansætte nye folk, kigger hun meget på deres øvrige erfaring: - Det er erfaringen, som gør forskellen, siger Dorte Rasmussen. Hvis I vil ansættes i Mærsk Data, skal I lave noget, vi kan identificere os med. Tag et relevant studenterjob eller lav opgaver for virksomheder. Det skal I slå på i ansøgningen.

For hende signalerer et relevant studiejob overskud, nysgerrighed og erfaring.

En datamatikers styrker
Sebastian peger på samarbejde, som en af datamatikernes fremmeste styrker:

- Accenture har meget projektbaseret samarbejde, fortæller Sebastian, som skal samarbejde med nye mennesker, hver gang der starter et nyt projekt. - Min uddannelse som datamatiker har rustet mig meget godt til at indgå i et samarbejde, fordi studiet fokuserer på projektbaseret arbejde. Den største forskel på at skifte fra studie til arbejde er, at nu er der fokus på at opfylde kundens krav.

Mærsk Data har gode erfaringer med datamatikerne. Dorte Rasmussen fra Mærsk Data, som coacher projektledere og projektdeltagere med den grundlæggende planlægning med configurationsstyring og kravspecifikationer, fortæller:

- Vi har lige så gode erfaringer med datamatikere som projektledere som med folk med andre uddannelsesmæssige baggrunde, fortæller Dorte. De er måske ikke så teknisk tunge. Der er 30 i min afdeling og ud af dem er 5-7 af dem datamatikere. Dorte bygger sin erfaring med datamatikerne på de fem år, hvor der har været datamatikere ansat i Mærsk Data.

- Datamatikere har den fordel, at de kan kommunikere med hardcore teknikere i projekter. Desuden kan de have en større indsigt i leverancesiden qua deres tekniske indsigt. Mange af dem kender til objektorienteret udvikling og forstår de modeller og metoder, som vores leverandører benytter sig af.Christian nikker genkendende til den beskrivelse

- Datamatikerstudiet har givet mig en grundlæggende forståelse for it og for terminologien samt et generelt overblik over it-verdenen. Christian drysser dog lidt malurt i bægeret med påstanden om, at uddannelsen sætter sig mellem to stole ved hverken at uddanne projektledere eller udviklere.

- Den dækker bredt uden at gå i dybden med hverken teknologierne og metoderne. Mit fokus har være projektledelse. På uddannelsen snusede vi til procesforløb og planlægning, men vi lærte det ikke ned i detaljen. Vi lærte meget teori, men problemet ved det er, at teorierne tit ikke er nået ud i virkelighedens verden. Mange af de udviklere, som sidder derude, har måske ikke været på skole i 20 år. De kender ikke til teorier. De udfører bare opgaven. Det kan give nogle kommunikationsvanskeligheder.

Netværk er vejen frem
Maj-Britt Maltesen, som er HR-medarbejder i Accenture, har et godt råd til de nyuddannede:

- Netværk alt det du kan. Grib det an som en opgave eller et projekt. Det behøver ikke at være rekrutteringschefen eller den administrerende direktør I søger netværk med. Hold jer orienterede om, hvor jeres kammerater får job. Mor og far, søster, bror og svoger kan bringe jer vidt omkring. For de kender fem, som kender fem osv. Maj-Britt råder til, at man skriver det ind i et regneark, med navn, jobfunktion, telefonnummer, mail etc.

På Accenture rekrutterer man ikke altid med jobopslag. Mange stillinger bliver besat, inden de kommer i avisen via netværk. Konsulenten kender en god fyr, studiemedhjælperen bliver færdig om tre måneder...Maj-Britt Maltesen ville selv lægge sine kræfter i at arbejde mednetværk, hvis hun var studerende.

Christian har haft gode erfaringer med selv at møde op sine ansøgninger. - Arrangér gerne et møde på en halv time med den, du ønsker at aflevere til. Det er nemt med e-mails, men husk, at den korteste vej til den nærmeste skraldespand findes i mailboxen.

Christian fortæller, at han ikke er den, som har skrevet flest ansøgninger. Til gengæld har han brugt langt tid på dem, som han har skrevet. Det kan ses, når en ansøgning er målrettet

Lad være med at oversælge
Når Mærsk Data rekrutterer nye medarbejder lægger Dorte Rasmussen vægt på, at folk ikke oversælger sig selv.

- I skal hellere signalere lidt ydmyghed, men slå på at I har lyst til at lære mere. Og lad så være med at have for høje forventninger til lønniveauet til at starte med. Mærsk Data lægger vægt på, at man ved, hvad man vil og har sat sig ind i virksomheden og de kunder og opgaver, den har. Dorte Rasmussen ser også på ansøgernes fritidsinteresser for at finde mennesket bag.

- Fritidsinteresser er med til at signalere, at man går op i noget og har et vist overskud og ambitioner. Jeg har stor respekt for maratonløbere. De har sat sig et mål, og det kan være med til at fortælle, at man er resultatorienteret, mener Dorte Rasmussen. Vi kan godt lide dynamiske mennesker, som stiller krav til dem selv. Også forenings- eller bestyrelsesarbejde tæller på plussiden.

- Send uopfordrede ansøgninger, og ring gerne til os inden. Så lægger vi mere mærke til din ansøgning. Følg med i,
hvad der er oppe i tiden, mens du læser. Tag kurser ved siden af.

Rekrutteringskriterier
Når Dorte læser ansøgninger, ser hun ikke så meget på uddannelse som på hvilken erfaring, folk har. Nogle gange kigger hun på karaktererne, men generelt er den arbejdsmæssige erfaring, som vejer tungest, når man skal ansættes i Mærsk Data.

- Jeg har ikke så meget brug for nogle, som er gode til at kode, men mere nogle, som kan tage et fagligt ansvar med projektledelse og kvalitetssikring, og der havde Christian en fordel med sine 14 års erfaring fra levnedsmiddelbranchen, hvor han blandt andet har arbejdet som kok og konsulent. Sebastian fra Accenture har også været med til at vælge ansøgere ud:

- Selvfølgelig skal de være fagligt dygtige. Det kan man læse ud af karaktererne og deres hovedopgave, men det er også vigtigt at kigge på deres modenhed, og på om de skulle være lidt større, end man umiddelbart skulle tro. Det er jo nogle meget selvstændige opgaver, man får her. Der er ikke nogle, der siger, at du skal gøre præcist sådan og sådan. Man skal ikke spørge om råd om hver eneste lille ting. Man skal hellere selv komme med løsningsforslag til sin teamleder. Disse egenskaber mener Sebastian, at man kan finde mellem linjerne. Også han kigger efter studiejobs, bestyrelsesposter etc. Der skal være lidt mere kød på end bare det rent studiemæssige.

Jobsamtalen
Da Christian blev ansat i Mærsk Data, kom han som alle andre ansatte både til et jobinterview og en test. Hans filosofi er, at man skal lade være med at tage et job, som ikke interesserer. Derfor gør han en dyd ud af at stille lige så mange kritiske spørgsmål til virksomheden, som den stiller dig. Og så skal man være ærlig, når man tager testen, fordi den er med til at sikre, at du passer ind i virksomheden, men også at virksomheden passer til dig. Personaleafdelingen har stor erfaring i at aflæse dem.

Det laver datamatikerne
Morten Kjelsø, som har opbygget Accenture Technology Solutions, er meget glad for sine ansatte.

- ATS løser en masse implementeringsopgaver og udviklingsopgaver, og vi får flere og flere af dem. Datamatikeruddannelsen fokuserer lige præcis på det. Det betyder ikke, at de kun sidder og koder, men karriereudviklingen foregår inden for det område.Ingen af Accentures datamatikere arbejder i en rådgivende funktion, men der er masser af udviklingsmuligheder for dem. Datamatikerne har rigtig god baggrund, og de spiller en vigtig rolle i det udviklingsarbejde, som foregår i tværfaglige teams. De bedste af de grønne har udmærket forstand på systemudvikling og starter hos os med veldefinerede udviklings og testopgaver.

Sebastian arbejder i øjeblikket med et systemudviklingsprojekt. Derudover har han været med til udvikle websites.