”Byen var væk. Der var ikke noget tilbage. Den var bare skyllet væk. Fuldstændig smadret.”
Tsunami
26-årige Søren Sørensen fortæller om sin rejse til Japan i sommerferien, hvor han blandt andet besøgte byen Sendai, der i marts 2011 blev ramt af en tsunami.
”Det var meget uvirkeligt pludselig at stå der. Det så ud, som om der var faldet en bombe. Man kunne tydeligt se, at der var ryddet meget op, men det var stadigvæk ren og skær død og ødelæggelse.”
Søren Sørensen rejste sammen med 12 kammerater. Til daglig læser han digitale medier og design på IT-Universitetet, hvor han arbejder med interaktionsdesign og sociale medier. Men i august 2011 rejste han rundt i hele Japan for at lære om en anden kultur.
”Jeg har altid haft en stor interesse for Japan. Men det er et land, du kan læse dig til døde om. Du forstår det ikke, før du kommer derned, fordi det er så anderledes.”
Søren Sørensen fortæller, at vi har mange fordomme om japanere. Fordomme, som ikke holder i virkeligheden. Deres forhold til teknologi og den måde, de bruger den på, er meget anderledes fra os.
”Der er faktisk ikke særlig mange mennesker i Japan, der kan finde ud af at bruge en computer. Til gengæld foregår de flestes liv på deres telefon.”
Han oplevede, at mange ting er stik modsat af, hvad de er i Danmark. Og det var både med hensyn til det gode og det dårlige.
Papirbaseret
”Hvis man skal have ordnet noget i det offentlige, så er alt papirbaseret. Det er ikke ligesom i Danmark, hvor man bare kan gå ind på en hjemmeside og klikke fire gange, og så er det ordnet. Man skal hele bureaukratiet igennem,” fortæller Søren Sørensen, der dog ser op til japanernes dybere autoritetstro og respekt for hinanden. Således er der stort set ingen hærværk eller kriminalitet i de japanske gader.
”Du kan lægge din pung på en bænk midt i en park. Når du kommer tilbage tre timer senere, er der ingen, der har rørt den. Og hvis der endelig er, så har de afleveret den på den nærmeste politistation.”
Søren Sørensen er lige nu på sit 5. semester. Når han er færdig med bacheloren, kunne han godt tænke sig at tage sin kandidat i Japan. Han mener, den japanske kultur kan give ham en dybere forståelse af samfundet.
”Skolestrukturen i Japan minder næsten om et militært akademi. Det er ikke accepteret at være anderledes. Og det er jo nærmest den diametrale modsætning til Danmark, hvor alle prøver at være anderledes.”
Turen til Japan var Søren Sørensens første. Men absolut ikke den sidste. Klarest i erindringen står turen til Sendai.
”Man oplever jo normalt kun naturkatastrofer i dokumentarfilm eller i nyhederne. Jeg tror stadig ikke, den er feset helt ind endnu.”