PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Løn

Flere penge mellem hænderne

PROSA-medlemmer har fået en reallønsfremgang på 4,7 procentpoint i gennemsnit, viser PROSAs nye lønstatistik.

Nu kan du tjekke, om du får nok i løn, da årets lønstatistik er på gaden. PROSA har fortsat den mest dækkende lønstatistik for it-faget i Danmark. Med pension, ferie og bonus er lønnen i gennemsnit steget med 6,4 procent for en it-professionel. Uden anciennitet er lønstigningen på 4,2 procent, og det er sket i en periode, hvor forbrugerpriserne steg med 1,7 procent. Det vil sige, at reallønsfremgangen for PROSAs medlemmer er 4,7 procentpoint.

Stiger lønnen nok?
Der er meget stor forskel på, hvor meget man procentvis kan forvente at stige i løn. Derfor har PROSA som noget nyt udregnet stigningsprocenten. Det betyder, at du kan finde din lønseddel frem fra sidste år og se, hvor mange procent du skal være steget frem til i dag for ikke at sakke bagud i lønudviklingen.

Flere har fået den 6. ferieuge
I dag har 70 procent af de privatansatte seks ugers ferie. Det er en stigning på to procentpoint i forhold til sidste år. Mens 23 procent må nøjes med fem ugers ferie. Allan Pleman, som har været med til at lave årets lønstatistik, gør opmærksom på, at it-folk på individuelle kontrakter stadig har et efterslæb, når det drejer sig om ferie.
- 24 procent har ikke ferie ud over de fem uger. Det er dog hovedparten på 67 procent, som har seks ugers ferie, siger Allan Pleman.

Løn og efteruddannelse
Lønstatistikken viser, at ferie ikke er nummer et på listen for it-folk på individuelle kontrakter, fordi de har andre prioriteter.
- Kun 32 procent har ønsket at drøfte deres ferie med ledelsen. Derimod er der stor interesse for at drøfte lønnen (89 procent) og efteruddannelse (79 procent), siger Allan Pleman. Han tilføjer, at tallene også kan være et udtryk for, at man er tilfredse med den mængde ferie, man har. Eller tallene kan være et udtryk for, hvad man forventer at få lydhørhed for i forhandlingerne.

Pension
PROSA har også kigget på medlemmernes pension.
- Alle offentligt ansatte og 88 procent af de privatansatte er i dag omfattet af en pensionsordning, hvor arbejdsgiveren bidrager. 29 procent af de privatansatte er omfattet af en bonusordning, siger Allan Pleman. Han fortæller, at spørgsmål om pension, ferie og bonus er blevet mere centrale i vurderingen af lønnen. Derfor har PROSA valgt at indregne de tre elementer i den opgjorte bruttoløn.

Erik Swiatek er næstformand i PROSA og ansvarlig for årets lønstatistik. Han mener, at de to mest interessante ting fra statistikken er:

1. Tidligere var det finere og bedre betalt at programmere og udvikle, men lønforskellen mellem drift- og support og programmering og udvikling er ved at forsvinde. Forklaringen kan være, at man tidligere havde sine egne programmører til at udvikle programmerne, mens man i dag oftere køber færdige produkter. Så nu er driften lige så vigtig og krævende, at det sætter sig igennem på lønudviklingen.

2. Når man har mere end 20 års erfaring, så får it-folk i Øst en langt højere løn end i Vest. Lønforskellen er på mere end 10.000 kroner om måneden. En årsag kan være, at virksomhedernes hovedkontorer ligger i Øst, og lederne med de højere lønninger arbejder øst for Storebælt.