PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Løn, Arbejdsmarkedet

Frygter du, din chef snyder med lønkompensationen?

PROSA har gennem de sidste par uger fået flere henvendelser om potentiel snyd i forbindelse med lønkompensation.

Som der har været nævnt flere gange i pressen, har danske virksomheder haft mulighed for at kunne søge om lønkompensation til deres lønudgifter, hvis de ellers stod til at skulle fyre 30 procent af de ansatte eller over 50 medarbejdere. Derudover var kravet, at de berørte medarbejdere blev sendt hjem med fuld løn, og at medarbejderen ikke skulle arbejde hjemmefra. Dette er der en del virksomheder, som på nuværende tidspunkt har benyttet sig af.

Nogle af vores medlemmer har også været omfattet af sådan en ordning og har haft spørgsmål i den forbindelse. Desværre har nogle af disse henvendelser de sidste par uger været fra medlemmer, der ikke var hjemsendt og fortsat arbejdede, men hvor virksomheden alligevel søger om lønkompensation.

I nogle konkrete sager har medlemmer modtaget et brev fra Erhvervsstyrelsen om den søgte lønkompensation, hvor det fremgår, at medlemmet straks skal informere Erhvervsstyrelsen, hvis det ikke er korrekt, at der kan søges om lønkompensation for den nævnte periode.

Men naturligt nok frygter medlemmerne arbejdsgiverens reaktion, hvis de informerer Erhvervsstyrelsen. Vores indtryk er, at medlemmer er mere bange for at miste deres job, end at tage konsekvensen af ikke at have informeret Erhvervsstyrelsen.

Ved de henvendelser vi har haft, har vi derfor taget en snak med medlemmet om, hvorvidt der kan være tale om fejl, idet en virksomhed faktisk godt kan søge om delvis lønkompensation for en arbejdsuge, eksempelvis 2 dage med hjemsendt/lønkompensation og 3 dage med arbejde, eller kun søge for en del af de ansatte i virksomheden. Det er nemlig vores erfaring, at virksomhederne ikke har været for gode til at informere de ansatte om, hvordan sådan en lønkompensationspakke er sat sammen, og hvem der er omfattet af den.

Samtidig opfordrer vi medlemmet til, hvis der kan herske tvivl om datoerne, at der tages en snak med nærmeste leder om dette. Men i andre sager, hvor der ikke kan være tale om misforståelse, har vi snakket med medlemmet om, hvorvidt de skal kontakte Erhvervsstyrelsen. Vi kan godt forstå, at medlemmet ikke er specielt vild med idéen om at ’sladre’ om sin arbejdsgiver, og derfor tilbyder vi selvfølgelig, vi kan anmelde det for dem, og dermed kan medlemmet være anonymt.

Så vi kan kun opfordre til, du kontakter PROSAs jurister, hvis du har spørgsmål i forbindelse lønkompensation eller andre spørgsmål herunder coronakrisen.