Mindre end halvdelen af de it-ansatte har haft lønforhandlinger i 2020 og 17 procent har fået deres lønforhandling udskudt direkte på grund af coronakrisen. Samtidig er andelen, der ikke har fået efteruddannelse, steget fra 50 til 60 procent. Det viser tal fra PROSAs seneste lønstatistik.
- Tallene er bekymrende. At bede sin arbejdsgiver om lønforhandling og efteruddannelse kan i forvejen være svært, og der er blevet talt meget om, hvor pressede virksomheder har været under coronakrisen. Det har så vist sig at være helt forkert for de fleste it-virksomheder, men det har måske gjort det lettere at afvise lønforhandlinger og efteruddannelse, selv om det er helt legitime krav, siger Hanne Lykke Jespersen og tilføjer:
- Noget efteruddannelse kan være blevet aflyst på grund af corona, men mange udbydere har været hurtige med digitale tilbud. PROSAs egen kursusaktivitet har haft rekordmange deltagere i 2020, så det virker meget usandsynligt, at aflysninger alene forklarer, at færre får efteruddannelse.
Udviklingen falder sammen med, at it-branchen har haft en rekordomsætning i 2020, hvor danske it-virksomheder omsatte for 248,4 milliarder kroner. Det er den højeste omsætning for branchen nogensinde og en stigning på 3,3 procent fra 2019 ifølge en pressemeddelelse fra IT-Branchen.
Hjemmearbejde kan koste de ansatte dyrt
- At lønsamtaler og efteruddannelse nedprioriteres i et år med rekordomsætning og usædvanligt meget hjemmearbejde understreger, at din arbejdsgiver ikke forærer dig noget, og at vi skal passe på, at hjemmearbejde ikke kommer til at koste de ansatte lønstigninger og kompetenceløft, siger Hanne Lykke Jespersen og uddyber:
- Vi ser flere arbejdsgivere tænke i mere hjemmearbejde nu, og selv om man ifølge funktionærloven altid kan bede om en lønsamtale, så kan det være svært for ansatte at bede om noget over en skærm, for det er jo ikke sådan, vi er vant til at tage følsomme samtaler. Men dit arbejde bliver ikke mindre værd, fordi du leverer det hjemmefra. Tværtimod sparer arbejdsgiverne driftsomkostninger, siger Hanne Lykke Jespersen.
PROSAs lønstatistik baserer sig på besvarelser fra ansatte i it-faget om deres løn og arbejdstid for januar 2021. 82 procent af respondenterne oplyser, at de har arbejdet hjemme mere end halvdelen af tiden. Den aktuelle lønstatistik er baseret på 3.096 besvarelser fra ansatte i it-faget, og oplysningerne er indsamlet i perioden 29. januar til 28. februar 2021.