Alle kvinder er velkomne til paneldebatten holdes tirsdag 12. juni kl. 18.30 i Politikens Foredragssal, Vestergade. Ikke-medlemmer betaler 25 kroner ved indgangen.
Paneldeltagere: Chefkonsulent Agi Csonka, stresskonsulent, Thomas Milsted, Jubii-direktør Martin Thorborg og faglig sekretær i PROSA, Eva Birch Christensen. Mødeleder: journalist Jane Kofod.
Foreningen Webgrrls i København, som er et netværk og en interesseorganisation for kvinder, der interesserer sig for IT, vil på mødet belyse de problemer, som også flere arbejdsgivere erkender hører branchen til.
- Det er kun de mest hårdhudede, der bliver tilbage. Stress, overarbejde, tidspres og dårlig ledelse er de store hits, når vi beder vores medlemmer om at beskrive de negative sider af deres job, fortæller faglig sekretær Eva Birch Christensen, PROSA. Hun deltager i paneldebatten og bidrager til debatten med nogle af konklusionerne på den arbejdsmiljøundersøgelse, som PROSA foretog for et par år siden, og som nu følges op med større fokus på det psykiske arbejdsmiljø i IT-branchen.
- Vores medlemmer langvarige og behandlingskrævende depressioner, fordi IT er et vidensfag, hvor der stilles meget store krav til den enkelte. Og det går galt, når hverken medarbejder eller leder er i stand til at sætte grænser. Både når det gælder krav og tid og arbejdsmængde, siger Eva Birch Christensen.
Advarselssignalerne bør lyde, når medarbejderne ikke "går hjem", når arbejdspladsen tager over, opgaverne aldrig bliver færdige, og hjemmelivet bliver forsømt.
Een af de nye virksomheder, som har ry for at trække store veksler på medarbejdernes motivation, er Jubii. Marketingsdirektør Martin Thorborg deltager i paneldebatten, men siger på forhånd, at det ikke er Jubiis politik at "holde på medarbejderne".
- Jeg opfordrer ofte til at have et liv "uden for", og vi har da mange medarbejdere, som går klokken 16.30, siger Martin Thorborg, som dog ikke opfordrer de ansatte til at organisere sig.
- Fagforeningerne kan vi ikke bruge til noget, siger han.
- Man ser næppe mange arbejdsgivere trygle medarbejderne om at "gå hjem og få et liv", det er nærmest naturstridigt. Hvilken leder vil ikke gerne se resultater og motiverede medarbejdere, siger Agi Csonka, tidligere Socialforskningsinstituttet og nu chefkonsulent i PLS Rambøl, har oplevet, hvordan IT-branchen har betydet et tilbageslag for især kvinders arbejdsforhold. Det er eget svært at få fritids- og arbejdsliv til at harmonere med et job blandt helt unge, ansvarsfrie, barnløse kolleger.
Karrieremulighederne er desuden langt større for mændene i branchen, som også løber med de højeste lønninger.
Agi Csonka deltager i paneldebatten og vil øse af sine erfaringer om ledelse og arbejdsmarkedsforhold, ligesom Thomas Milsted, kendt for sine bøger og seminarer om stresshåndtering, vil give nogle redskaber til at tackle den uundgåelige stress.
Kontakt evt. mødearrangør Karin Høgh, tlf. 21 27 60 92
Om PROSAs undersøgelse om arbejdsforholdene i IT-branchen
PROSA har 12.000 medlemmer, men kun 100 over 60 år. Gennemsnitsalderen for nyindmeldte medlemmer er 27,7 år.
Fakta fra PROSAs undersøgelse om arbejdsforholdene i IT-branchen. Undersøgelsen er repræsentativ med 695 besvarelser:
* Større grad af reduceret vitalitet findes kun hos kvindelige tjenere og receptionister
* Større grad af dårligt mentalt helbred findes kun hos kvindelige tjenere, receptionister, kvindelige journalister, bibliotekarer og fabriksarbejdere
* Ca. hver tiende har mere end 45 timers overarbejde om året (hvileperioder mellem stressende overarbejdsperioder udebliver i de fleste tilfælde)
* Af de arbejdsløse havde størstedelen haft meget overarbejde (villighed til overarbejde er altså ingen garanti mod arbejdsløshed)
* 40 procent af de adspurgte arbejder alene
Citater fra undersøgelsen:
* Det er som at løbe efter et tog, der bevæger sig med højere og højere hastighed
* Det er sjældent ny viden når at bundfælde sig
* Jeg kunne ikke forene al arbejdet med at have et barn
* Min læge anbefalede mig at sige op, da jeg havde konstant hovedpine
Arbejdsmiljø