Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet

Google fyrer åbenmundet ansat

Søgemaskinegiganten har tilsyneladende gjort kort proces med ansat, der delte sine lønoplysninger med andre.

Lønnen hos Google er ikke værd at tale om. Det er den meget håndgribelige lære, som en Google-ansat i Californien måtte drage i juli måned. Tidligere har det ellers ikke skortet på lovprisninger af den amerikanske virksomhed Google, når det gælder personalepleje.

En fast del af arbejdstiden skulle således være dedikeret til medarbejdernes egne projekter, hvor de kan udfolde deres kreativitet fri for snærende pligter, og i modsætning til almindelig praksis i USA, skulle Google angiveligt tage sig pænt af de efterladte til afdøde Google-ansatte.

Men den aktuelle virkelighed tegne et mere broget billede.Det amerikanske teknologi-magasin Wired har sammensat en række tweets fra den nu forhenværende Google-ansatte @EricaJoy, som fortæller historien om, hvordan momentan sommer-kedsomhed på jobbet kombineret med en kollegial snak førte til en hurtig exit.

Delte løninfo på socialt medie

@EricaJoy oprettede et delt regneark på Googles interne sociale netværk, som indeholdt hendes egne og en række kollegers lønoplysninger. Og så gik det stærkt. Flere og flere ansatte tilføjede oplysninger og det bredte sig som en steppebrand på de sociale netværk.

Der blev også kælet for brugervenlige detaljer. Der blev lavet pivot-tabeller og præsentationen af de ufede lønsummer markeret med fede tal.Et par dage senere var tiden inde til at stå skoleret hos @EricaJoys nærmeste foresatte, som forlangte en forklaring. @EricaJoy følte sig stadig sikker, da hun vidste, at det ikke var lovligt at gribe ind over for ansatte, der deler information om lønninger.Samtidig begyndte kollegaer at udtrykke deres taknemmelighed ved at indstille hende til peer-bonus, en Google-specialitet, som udløser 150 dollar til den kollega, der er indstillet. Hendes foresatte valgte dog at ignorere disse bonusser.

Mange kolleger var ifølge @EricaJoy indignerede over afvisningen af at belønner med bonusser og en del af debatten flyttede nu over på mere diskrete mediekanaler som IRC. Ifølge @EricaJoy delte omkring fem procent af Google-ansatte deres lønoplysninger i dokumentet, som hun sørgede for at overdrage til en anden ansat, da hun fornemmede hvor hendes ansættelse bar hen. 

 

Del dine lønoplysninger

Af den nu tidligere Google-ansattes Facebook-side fremgår det klart, at hun stoppede hos Google i midten af juli.

 

Mikkel Nonboe, forbundssekretær i PROSA, forbundet af it-professionelle, bekræfter, at også danske it-virksomheder kan være meget tilbageholdende med at medvirke til transparens om lønninger.
- Nogle ledelser ser en interesse i at holde lønnen hemmelig. På den måde står ledelsen stærkere i lønforhandlingerne, da den har informationer, som du ikke har som ansat. Det bliver dermed muligt for ledelsen i en individuel forhandling at fortælle dig, at du bliver overordentligt godt betalt, selvom det ikke passer, siger Mikkel Nonboe.
Han opfordrer ansatte i it-virksomheder til aktivt at anvende PROSAs lønstatistik ved forhandlinger.
- For at undgå at gøre sig selv sårbar som Erica Joy kan du med fordel bruge vores indsamlede lønstatistikker. På den måde udstiller man ikke sig selv overfor en ledelse der vil se negativt på åbenhed om løn, siger Mikkel Nonboe.
Er der mere end fem PROSA-medlemmer på din arbejdsplads, der har bidraget til PROSAs lønstatistik, kan du bestille et virksomheds-udtræk om den virksomhed du er ansat i ved at kontakte faglig konsulent i PROSA Allan Pleman på apl@prosa.dk.

Cookie-samtykke