PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold, Overvågning i samfundet

En tid brolagt med overvågningsinitiativer

PROSAs formand Niels Bertelsen advarer i sin 1. maj-tale om, at vi som samfund bevæger os i retning af en totalovervåget dystopi både på arbejdsmarkedet og i vores daglige færden, hvis vi ikke står sammen om at kræve frihedsrettighederne tilbage.

Den teknologiske udvikling bruges i stigende grad til at overvåge og undertrykke både borgerne i samfundet og de ansatte på landets arbejdspladser. Sådan lyder det fra Niels Bertelsen, der er formand for PROSA – forbundet af it-professionelle. I sin 1. maj-tale retter han en hård kritik mod både virksomheder og politikere, der ukritisk omfavner teknologien som en mulighed til at kontrollere og overvåge borgere og medarbejdere.

”Den teknologiske udvikling spændes gang på gang for en grådig vogn, hvor den truer vores frihedsrettigheder og presser vores arbejdsvilkår”, siger Niels Bertelsen.

”Vi lever i en tid, hvor den siddende regering lover, at vejen til paradis er brolagt med nye overvågningsinitiativer, og at mere overvågning giver større frihed. Det viser krystalklart, at vi ikke kommer af med overvågningen, medmindre vi er klar til at blive ved med at kæmpe og debattere. Alternativet er, at vi skridt for skridt bevæger os i retningen af en totalovervåget dystopi”, siger Niels Bertelsen.

Kynisk udnyttelse

Den teknologiske udvikling presser i høj grad også de ansatte på landets virksomheder. Det gælder eksempelvis online-supermarkedet Nemlig, der har indført en model inspireret af Amazon, som ejes af mangemilliardæren Jeff Bezos. Amazon er berygtet for sin kyniske udnyttelse af de ansatte med en så ekstrem overvågning og tidskontrol, at det ødelægger medarbejdernes fysiske og psykiske helbred.

I lang tid troede de fleste danskere, at den udvikling var begrænset til amerikanske arbejdspladser, men Danmark har fået sin egen Jeff Bezos i skikkelse af Nemlig-direktør Stefan Plenge og Anders Holch Povlsen, som står bag virksomheden, mener Niels Bertelsen.

”Mens coronakrisens øgede nethandel har gjort ejerne styrtende rige, udsættes deres ansatte hver dag for en kynisk og nedbrydende indbyrdes konkurrence, totalovervågning, økonomiske sanktioner, som ligner dummebøder, og et forfærdeligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Sagen viser, hvilket arbejdsmarked vi ender med, hvis fagbevægelsen ikke kan organisere de ansatte og stille krav om en rimelig brug af teknologien på arbejdsmarkedet”, siger Niels Bertelsen.

Han appellerer samtidig til forbrugerne om at tage aktivt stilling, når de bliver bekendt med de rystende arbejdsvilkår, som er blevet afsløret hos både Nemlig, Wolt og Amazon.

”I fraværet af organisering hersker den rå konkurrence. Men vi kan også selv gøre en indsats ved at undlade at bruge de virksomheder, indtil de får aftalt nogle anstændige løn- og arbejdsvilkår”, siger Niels Bertelsen.

På globalt plan støtter PROSA op om det politiske opgør med techgiganterne, som ifølge Niels Bertelsen underløber skattesystemet, solidariteten og demokratiet.

”Vi skal styrke kampen for at regulere og opsplitte de store techvirksomheder, før de bliver så dominerende, at de truer vores demokrati endnu mere, end de allerede gør. Derfor er det positivt at se, at krav om skattebetaling, bidrag til journalistisk produktion og opsplitning af giganterne har taget fart og fået større politisk bevågenhed”, siger Niels Bertelsen.

Frihedsrettigheder presset af corona

PROSAs formand advarer også om, at de frihedsrettigheder, der er blevet suspenderet under coronakrisen, ikke får lov at stå længere end højst nødvendigt.

”Igen og igen har politikerne udnyttet krisen til at rette uforståelige og uacceptable angreb på helt fundamentale frihedsrettigheder. Krisen må aldrig blive en undskyldning for permanent at formindske eller fjerne vores frihed. Vi skal have lov til at forsamle os igen, vi skal have lov til komme på arbejdspladserne igen og vi skal have lov til at drikke en kold fadøl, uden at vi skal aflevere helbredsoplysninger til bartenderen”, siger Niels Bertelsen.

Coronakrisen har også synliggjort sprækkerne i vores eller stærke velfærdssamfund. Mange er blevet hjulpet af trepartsaftaler og hjælpepakker, men der er også mennesker, som bliver glemt og falder ud i arbejdsløshed. Det har igen rejst debatten om dagpengesystemet, som er blevet alvorligt udhulet og forringet gennem de seneste to årtier.

”Vi skal bruge coronakrisens erfaringer til at kæmpe for et nyt og styrket sikkerhedsnet, som reelt skaber tryghed for borgerne i Danmark. Sikkerhedsnettet virker ikke, hvis mange frygter arbejdsløsheden og tvinges til at gå fra hus og hjem, hvis ulykken skulle ramme. Derfor skal vi have markante, reelle forbedringer i vores dagpengesystem”, siger Niels Bertelsen.