Studerende

Gruppearbejde på facebook

For David Fibiger Rasmussen er det blevet en naturlig

del af studielivet, at man mødes på de sociale medier og

arbejder i online-dokumenter, når man laver gruppear-

bejde med andre studerende.

Frihed under ansvar. Sådan summerer 26-årige David Fibiger Rasmussen den seneste projektperiode op, som han for nylig har afsluttet på informatik-uddannelsen på Aalborg Universitet.

Friheden til ikke at skulle mødes med sin gruppe hver eneste dag og ansvaret til at være ajour via Facebook og få afsluttet de del-opgaver, som han har været ansvarlig for i gruppen.

– Da vi dannede gruppen i sidste semester, valgte vi at bruge Facebook. Vi oprettede en lukket Facebook-gruppe, hvor vi har kommunikeret med hinanden, når vi ikke har været samlet fysisk, fortæller David Fibiger Rasmussen, der i dag læser videre til Cand IT i Aarhus på Handelshøjskolen.

Nem kommunikation
Den moderne form for gruppearbejde, hvor man kommunikerer via Facebook, har han tænkt sig at blive ved med at bruge på den nye uddannelse, for der har udelukkende været fordele ved metoden, mener han.

– Det fungerer bedre, end når man sender e-mails rundt til hinanden. På e-mail går det hurtigere galt, fordi der kan være nogen, som glemmer at sætte alle på cc, og så har man allerede problemet. Facebook er genial, fordi det fungerer rigtig godt med tråde, så alt hele tiden er samlet, og alle i gruppen kan følge med.

Eneste hurdle kan være, hvis man ikke har en Facebook-profil, men det har de fleste efterhånden, og hvis man ikke har, så er det jo gratis og hurtig at oprette en, siger David og forklarer, at det er første gang, han har arbejdet i gruppe via Facebook.

– Vi har alle fire i gruppen arbejdet meget selvstændigt og skrevet forskellige afsnit individuelt. Vi har delt afsnit ud og siddet hjemme, og har man haft problemer, har vi skrevet på Facebook og hele tiden kunnet opdatere hinanden. Det var en forudsætning for at bruge Facebook, at vi alle var indstillede på at opdatere hinanden via gruppen på Facebook, siger han.

Mere inspiration
For David har gruppearbejdet med mange selvstændige del-opgaver været en udfordring, der har givet ham et stort engagement i arbejdet.

– Man får meget mere inspiration, når man selv kan administrere tiden. At sidde hjemme kan selvfølgelig være både godt og ondt. Det kan være svært at motivere sig selv, men når man hele tiden har kontakten til de andre via sociale medier, så fungerer det, siger David og forklarer:

– Det har fungeret godt. Det vil jeg gerne gøre igen. Man skal gøre sig klart, at man skal svare hurtigt, for at det skal fungere. Man skal være OBS på det, holde øje med gruppen og være online. Heldigvis får man notifikationer på e-mail, og mange har jo også smartphones. Det er derfor blevet langt nemmere at arbejde på denne måde.

Vigtigt at mødes
Gruppearbejdet varede tre en halv måned, og gruppen strukturerede fra begyndelsen arbejdet meget præcist. De var også enige om, at det var nødvendigt stadig at mødes fysisk.

– Vi har mødtes fysisk på skolen. Det er meget vigtigt for os at mødes måske tre dage om ugen. Det er nødvendigt at mødes rigtigt, men det er meget mere givtigt, når vi deler det op og bruger Facebook også. Det der gruppearbejde, hvor man mødes otte timer hver dag, kan man godt blive træt af, fordi inspirationen måske ikke lige er der i det tidsrum. På denne måde får vi det bedste ud af alle vores ressourcer og mere frihed, siger David, der fortæller, at gruppen også har delt dokumenter via Dropbox og har haft en fælles Google-kalender med deadlines. Derudover er alle dokumenter skrevet i Google Docs.

 David har været på forskellige institutter på Aalborg Universitet og har også benyttet sig af de sociale aktiviteter, der er på skolen.

– Der er noget fredagsbar på Computer Science, men det er meget de samme mennesker, der kommer altid. På femte og sjette semester var jeg på Humaniora, hvor der er mange flere forskellige typer mennesker. Det er meget mere socialt og flere initiativer til, at man mødes, selvom fredagsbaren ikke er så imponerende, siger David, der i dag i dag læser videre til Cand IT på Handelshøjskolen i Aarhus.

– Jeg vil helt klart også benytte Facebook her, når jeg skal arbejde i grupper igen, siger han.