Hack din IKEA-lampe

Elektronik er overalt i vores konsumprodukter, og med lidt snilde kan man få masser ud af billige dimser fra lavprisvarehusene.

Af alle gode gamle elektronikprojekter er det hjemmelavede lysshow en klassiker – i hvert fald for os på den forkerte side af de fyrre. Men verden er gået videre, og de røde, blå og grønne lamper, som blinkede lystigt i takt med Bee Gees' diskomusik til klassefesten i 1978, har naturligvis fået sig en moderne pendant.

Det aarhusianske hackerspace OSAA skulle have sig et flot, lysende skilt til sine nye lokaler. Det bestod af en plastikplade, hvor foreningens logo var fræset ud, samt en stribe LED-lys, af den slags man kan købe i IKEA for 230 kroner.

– Du får en lille kasse med, hvor der er tre knapper på og et hjul. Man kan vælge forskellige farver og få den til at skifte mellem nuancerne, fortæller OSAA-medlemmet Bertho Stultiens, som er EDB-ingeniør til daglig.

Men en hackerforening må jo leve op til sit navn. Så han kiggede nærmere på LED-strippens elektronikdåse.

– Man åbner kassen og ser, om man kan genkende komponenterne. Der sidder en mikrocontroller på printpladen. Når man har dens nummer, kan man slå dens datablad op og se, hvordan man kan programmere den.

Hvordan gør man så det? På selve printpladen findes de elektroniske grænseflader, som gør, at man kan programmere – eller omprogrammere – controlleren. Det gøres ved at sætte elektriske forbindelser på specielle punkter på printpladen, såkaldte Pogo pins, og det er faktisk på samme måde, som kontrolkassen blev programmeret på fabrikken, fortæller Bertho Stultiens.

Lysshow med webgrænseflade

Og hvad kan man så ellers stille op med sådan en?

– Der var nogle ben tilbage på controlleren, som ikke blev brugt. Så vi satte ekstra lysdioder på nogle af benene og satte en serielforbindelse på andre ben.
Det betyder, at man kan styre IKEA-kassen fra en computer via en almindelig serielport. På sigt skal lysskiltet kunne styres fra nettet.

– Vi fandt en lille ubrugt computer, og jeg er ved at lave en webgrænseflade, som sender kommandoer via serielporten.

Men IKEA's boks kan i princippet bruges til alt muligt andet. Den er nemlig udrustet med kraftige transistorer, som kan klare en strømstyrke på 10 ampere, og det betyder, at man for eksempel kan bruge kassen til at styre en motor. Så er det bare at finde på noget at bruge det til.