Aldrig før har der været så stor debat på prosa.dk om et emne.
PROSAs Ungdomsudvalgs oprettelse af et WikiLeaks-mirrorsite har indtil videre affødt over 150 kommentarer i debatten på prosa.dk.
Niels Bertelsen, formand i PROSA, glæder sig over de mange indlæg, som overvejende er positive.
– Vi har fået skaffet en god debat om et af vores indsatsmål, nemlig kampen for det åbne og frie internet. Mange medlemmer har støttet op omkring initiativet. Debatten har også medført, at flere andre er kommet på banen. Der er kommet debat flere andre steder, og mange støtter både synspunterne om den frie tilgængelighed og etablerer spejlinger i Danmark og udlandet, konstaterer Niels Bertelsen.
Flere debattører fremhæver også at udspillet er i pagt med PROSAs holdninger.
– PROSA har altid været imod censur på nettet, og det forekommer mig besynderligt, at dette tilsyneladende er gået hen over hovedet på mange medlemmer. Hvis dette strider mod hovedparten af medlemmernes vilje, så må denne del af PROSAs arbejde tages op til overvejelse, skriver Jan Petersen i et debatindlæg.
Udmeldinger
Men debatten rummer også kritiske reaktioner fra medlemmer, og enkelte har valgt at melde sig ud.
– Jeg synes, det er fint at kæmpe for ytringsfrihed på nettet, men jeg synes, det er forkert af en fagforening at deltage aktivt i at sprede andres hemmelige dokumenter. Jeg er ked af, at en del af de penge, jeg betaler til PROSA, går til aktivt at støtte denne slags politisk aktivitet, skriver brugeren Morten i et debatindlæg.
Et andet medlem sætter lighedstegn mellem PROSAs støtte og støtte til spionage og landsforræderi, fordi WikiLeaks har offentliggjort mulige terrormål:
– Jeg ønsker ikke at støtte en organisation, der nu aktivt går efter at skade en af Danmarks allierede og dermed også Danmark, skriver Tue Westmark Steensen.
Diskussionspunkterne er blandt andet, hvorvidt WikLleaks’ arbejde er lovligt eller ej, samt hvor grænsen skal gå for at censurere på internettet.
Altid været imod censur
Flere efterlyste en reaktion fra PROSAs formand, Niels Bertelsen, som efterfølgende meldte sin holdning. Her valgte han at støtte ungdomsudvalgets arbejde, som han mener er i pagt med det, PROSA vedtog på sidste delegeretforsamling:
– PROSA skal arbejde for, at it bruges til at styrke de demokratiske processer, blandt andet gennem åben adgang til informationer på internettet, og jeg mener, at ungdomsudvalgets initiativ falder klart inden for den ramme, skriver Niels Bertelsen blandt andet i <link aktuelt nyhed artikel wikileaks-sagen-udtalelse-fra-prosas-formand-niels-bertelsen>sit indlæg.
Invitation til debatmøde
De mange reaktioner har fået PROSA til at holde et debatmøde torsdag den 16. december om WikiLeaks og det frie internet. Her vil Christian Panton fra PROSAs Ungdomsudvalg, der står bag spejlingen, samt en endnu ukendt repræsentant for de kritiske røster diskutere:
- Hvad betyder angrebet på det frie internet for it-branchens udvikling?
- Støtter PROSA indirekte terrorister og bringer danske soldaters liv i fare?
- Bør PROSA kun koncentrere sig om arbejds- og studiemæssige forhold?
- Er censur i orden, bare fordi det (måske) er teknisk muligt?
- Skader WikiLeaks mere, end det gavner?
FAQ
Medlemmernes reaktioner har også gjort, at PROSAs Ungdomsudvalg, U35, har lavet et <link aktuelt temaer wikileaks faq>FAQ om deres spejling af Wikileaks, hvor man kan læse mere om udvalgets holdninger.