Arbejdsmarkedet, Outsourcing, offshore

Kulegravning af CSC og Udlændingeservice trækker ud

Integrationsministerens redegørelse om Udlændingeservices godkendelse af ulovligt lave lønninger til indiske medarbejdere kommer først til august.

Den redegørelse om it-virksomheden CSC’s aflønning af indiske ansatte, som integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), iværksatte 10. februar, trækker ud og er nu blevet lovet færdig af Udlændingeservice inden udgangen af august.
Det bekymrer forbundsekretær i PROSA Hanne Lykke Jespersen, der frygter, at udskydelsen er et tegn på, at der er problemer i Udlændingeservices godkendelser af danske virksomheders aflønning af udenlandsk arbejdskraft.
- Det virker som om, der er noget helt galt i Udlændingeservice. Man kunne tro, at det tager så lang tid, fordi Udlændingeservice dækker over det, der er sket, siger Hanne Lykke Jespersen.
- Det burde i hvert fald have været muligt for længst at redegøre for, hvordan godkendelserne er foregået. Så kunne en rapport om en udvidet kontrol over for CSC komme bagefter, mener hun.
CSC har hele tiden fastholdt, at Udlændingeservice har godkendt firmaets praksis med at indregne en fiktiv skat i den løn, de indiske ansatte har fået. I april politianmeldte Udlændingeservice dog CSC for begrundet mistanke for beskæftigelse af udlændinge i strid med de fastsatte betingelser og for afgivelse af urigtige oplysninger til en offentlig myndighed.

Hanne Lykke Jespersen kritiserer også, at Birthe Rønn Hornbech har afvist at igangsætte en grundig undersøgelse af alle Udlændingeservices sager om beløbsordningen fra 2009, som Peter Skaarup (DF) har bedt om.

- Ministeren understøtter jo reelt mistillid til ordningen, når hun ikke vil være med til at finde ud af, hvor omfattende dette snyderi har været.

Ordentlige betingelser

Integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) har tidligere rykket Birthe Rønn Hornbech for redegørelsen om CSC, og er heller ikke helt tilfreds med, at redegørelsen tager så lang tid.
- Jeg synes godt nok, det er lang tid. Men så vil jeg selvfølgelig gå ud fra, at der er en ordentligt gennemarbejdet undersøgelse, der kommer, og at det ikke trækker ud længere end til august, siger Henrik Dam Kristensen.
- Det er rigtig godt, vi har fået fat i den her sag, for den måde, det er foregået på hos CSC er jo skidt for hele samfundet og den danske model. Det er fint nok, at vi kan få den arbejdskraft ind i landet, som vi har behov for – det er jo hele ideen med lovgivningen – men det skal være på ordentlige betingelser.
I Integrationsministeriets redegørelse om sagen vil Socialdemokratiets integrationsordfører især gerne have svar på, om CSC’s opstilling af regnskabet for de indiske ansatte med nettoløn uden skat samt logi og diæter som en del af lønnen, har grundlag i lovgivningen. For hvis det har, må loven laves om, mener han.
- Jeg holder fast i det samråd, vi havde med integrationsministeren, hvor et markant flertal sagde, at dette her ikke skal have lov til at foregå. Man må ikke med loven i hånden kunne opføre sig, som CSC har gjort i denne sag, slutter Henrik Dam Kristensen.
Prosabladet har forsøgt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, men hun har ikke svaret på henvendelserne.