- Jeg var bekymret, da jeg skulle trække januars ledighedstal. Udviklingen i ledigheden i 2020 har ikke fulgt de normale kurver, og set i det lys, er det faktisk positivt, at vi i januar 2021 kun ligger 1,2 procentpoint over ledigheden i januar 2020, siger Michael Tøttrup, afdelingsleder for udviklingsafdelingen i PROSA.
Tallene skal ses i lyset af en markant øget ledighed i kølvandet på den første coronanedlukning i foråret. Typisk svinger det samlede ledighedsniveau i PROSA i halvårlige intervaller i takt med de store dimittendoptag, når de it-studerende færdiggør deres uddannelser. Det bidrager til en øget generel ledighed i juni, juli og august, hvorefter ledigheden falder igen frem til december. Herefter stiger ledigheden igen med de nye dimittender i januar og februar, for derefter at falde frem mod sommeren. Men i foråret 2020 efter den første coronanedlukning udeblev faldet i ledigheden, som i sommeren kom op på det højeste niveau siden 2005.
- I 2020 udeblev faldet fra marts til sommer, og vi ramte et ledighedsniveau på 6,89 procent i juli. Det er højere end under finanskrisen. Herefter har tallene fulgt det normale mønster med et fald frem til december, men fordi faldet i foråret aldrig kom, var ledighedsniveauet som udgangspunkt højere end før corona, uddyber Michael Tøttrup.
I sommeren 2020 var merledigheden cirka to procentpoint. I løbet af efteråret faldt den til cirka 1,5 procentpoint, og nu er merledigheden i de seneste tal fra januar så nede på 1,2 procentpoint. I rene tal betyder det, at der blandt PROSAs medlemmer i januar 2021 var 135 flere ledige end i januar 2020, mens der i sommer var over 200 flere ledige end i sommeren 2019.
- Til trods for vinterens coronanedlukning er vi altså fortsat i gang med at indhente det tabte, og derfor er de her tal positive. Den første nedlukning kostede, men vinterens har ikke kostet på ledigheden, for den ville i en typisk årscyklus være steget fra de 1,5 procentpoint i efteråret til et højere niveau i januar. I stedet ser vi nu et fald til 1,2 procentpoint. Konklusionen må være, at den seneste nedlukning ikke har haft konsekvenser for vores medlemmers arbejdsmarked, vurderer Michael Tøttrup.