Løn

Løn - det er da noget, man forhandler

Hvordan får du overbevist chefen om, at dit arbejde fortjener en økonomisk påskønnelse? PROSA har lige holdt et mini-kursus i lønforhandling. Deltagerne blev kastet ud i rolle-spil og skulle hive en lønstigning i land.

 

Efter et par timer i selskab med faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen, der havde givet gode råd om, hvordan man griber en lønforhandling an, var flere deltagere steget med 2000 kr. i løn. Én havde fået hjemmearbejdsplads og en anden et kursus. En var næsten blevet fyret. I teorien i al fald. Det var nemlig nogle af resultaterne fra de rolle-spil som mini-kurset sluttede af med, hvor deltagerne var skiftevis chef for en afdeling med svigtende overskud og ansat i afdelingen, der gerne ville have mere i løn.

Forbered dig godt
- Vi er ikke opdraget til at slå døren op til chefens kontor og sige hør her, jeg er skide god, jeg skal have noget mere i løn. Men hvis man selv venter på, at der skal komme en lønstigning flyvende, kan man komme til at vente rigtigt længe, fortæller Hanne Lykke Jespersen med et smil. Hun anbefaler, at man forbereder sig med de rette argumenter, inden man sætter sig overfor chefen: Undersøg hvad andre får for tilsvarende arbejde? Hvor meget vil du selv have i løn? Undersøg virksomhedens økonomi? Tænk over hvad du er værd - hvad der er dine svage og stærke sider? Find ud af, hvad du vil fremhæve ved dig selv, hvad kan du prale med af resultater, ansvar, arbejdsopgaver, kurser?

- Og gør dit til, at der er en positiv stemning. Og skriv endelig ned så snart, I er blevet enige om noget. Chefen kan hurtigt glemme det, så det er med at hive fat i alle punkter, I når til enighed om og skriv dem ned og få din chef til at godkende papiret, anbefaler Hanne Lykke Jespersen.

Tag ikke nej for gode varer
- En arbejdsgiver starter ofte en lønforhandling med et nej, men det skal man ikke tage for gode varer. Og du vil måske få svaret, at virksomhedens
økonomi ikke er for god, så der ikke er penge til lønstigning. Men med mindre at virksomheden står over for lukning, så er redder du altså ikke din skrantende arbejdsplads ved at afstå fra en lønstigning, mindede Hanne Lykke Jespersen de 15 fremmødte om.

Løn er andet end penge
Og hvis arbejdsgiveren ikke vil forhøje månedslønnen, så er der masser af andre belønninger, man kan tale med ham om, fx mere ferie, medarbejderaktier, hjemmearbejdsplads eller mere i pension. Hvis din arbejdsgiver heller ikke er til at forhandle med dér og I ikke kan blive enige, så skal man ikke gå med uforurettet sag, men spørge om, hvordan man så kan kvalificere sig til at få det, som man synes, man fortjener, fortæller Hanne Lykke Jespersen.

Hvad skal du gøre, for næste gang at kunne få mere i løn? Hvilke konkrete mål skal du præstere? Lav en aftale om det, så er du allerede meget bedre
stillet til næste lønforhandling, anbefaler Hanne Lykke Jespersen.

Gode tips til forhandlingen
• Skab en god stemning. Ros gerne modparten.
• Grib chancerne så snart de er der
• Skriv alt ned, I bliver enige om
• Overhold de indgåede aftaler
• Vær med til at lave en situation med to vindere