Studerende

Mindre i SU

Regeringen er kommet med et velfærdudspil, som blandt andet betyder, at man får 1.000kr mindre i SU om måneden, hvis man starter sit studie sent.

Janni Mortensen er 30 år, datamatikerstuderende på 2. semester og uddannet industrilaborant. På trods af et glimrende job og nogle gode kolleger var Janni dog ikke sikker på, at det var det job, hun ville have i resten af sit liv. Så hun bestemte sig for, efter 7 år på arbejdsmarkedet, at forlade de trygge rammer og det faste job til fordel for SU og en plads på skolebænken på en af landets datamatikeruddannelser.

SU'en skal spædes op
SU er ikke nok. Derfor arbejder Janni, ligesom mange andre, ved siden af studiet for at få det hele til at hænge sammen. Lidt over 40 timer om måneden bliver det til for at få de sidste penge hjem til bl.a. at betale huslejen med. Janni er dog heldigere end de fleste. Hun havde nemlig en billig lejlighed allerede inden, hun begyndte at læse. Selv er hun ikke sikker på, at hun ville have påbegyndt et studie, hvis hendes husleje ikke have været lidt under 3500kr. inkl. vand og varme.

- Hvis jeg skulle betale 4-5.000 for en lejlighed, så er jeg ikke sikker på, at jeg ville have råd til at studere, fortæller Janni. Idéen om at skulle bo på et kollegium frister heller ikke ligefrem, det føler hun sig for gammel til.

Mere tid på arbejdet
Men lad os sætte tingene lidt på spidsen og lege med idéen om, at reformen allerede er trådt i kraft. Hvad betyder det for Janni? Enten skal hun arbejde tilsvarende mere, eller også skal hun ud og låne sig til de ekstra penge. Hvis pengene skal hjem gennem mere arbejde, skal Janni arbejde 8 timer mere om måneden for at have det samme beløb efter skat. Det vil sige 8 timer om måneden, der går fra studiet. Janni bruger 2-3 timer om ugen på at læse og så ryger der jo også nogle timer af hist og her, når programmeringsprojekterne driller. Så de 8 timer, hun skal bruge om måneden på ekstra arbejde vil betyde meget i forhold til tiden til studiet. Og så er Janni jo endda én af dem, der er nogenlunde heldigt stillet - det ser endnu værre ud for de studerende, som f.eks. ikke er så heldige at have en billig husleje og som allerede nu arbejder endnu flere timer end Janni.

grafik