En ny analyse fra Rockwool-Fonden \'Fra mangel på arbejde til mangel på arbejdskraft\' peger på, at det hektiske og stressede arbejde sammen med skattetrykket gør, at især ældre forlader jobbet og går på efterløn for at puste ud og pleje fritidsinteresserne.
Selv om arbejdstiden de sidste hundrede år nærmest er blevet halveret, og ferie og fritid er større, så er tempoet på jobbet samtidigt blevet skruet i vejret. Og det går i sidste ende ud over beskæftigelsen.
Hvis regeringens mål om at øge arbejdsstyrken skal føres ud i livet, er det nødvendigt at tempoet på jobbet skrues ned. Den høje effektivitet gør, at mange trækker sig tidligt fra arbejdsmarkedet og går på efterløn. Det skriver Ritzau.
Tempo og skattetryk må geares ned
Der skal ske indgreb, hvis regeringens plan om at øge arbejdsudbuddet skal realiseres. Skal ældre finde det attraktivt at blive i job, bør både tempoet og skattetrykket geares ned. Mindre arbejdspres, mindre stress og større rummelighed bør præge arbejdsmarkedet.
Vigtigt at gribe ind før afgrunden
Blandt forfatterne til analysen er blandt andre økonomiprofessorne Peder J. Pedersen fra Aarhus Universitet og Nina Smith fra Handelshøjskolen i Århus.
»Det væsentligste er at erkende problemet i tide, fordi det vil gøre de nødvendige indgreb langt mindre dramatiske, end hvis man venter til økonomien er helt ude ved kanten af afgrunden«, skriver forfatterne.
Arbejdsmiljø, Senior