Studerende

Studerende koder i ferien

I sommerferien fik studerende mulighed for at afprøve deres evner som softwareudviklere i det offentliges it-systemer.

 

Normalt forbinder man sommerferie med rå afslapning og masser af samvær med familien. Men for 13 universitetsstuderende stod den i stedet på kodning, kodning og atter kodning.

De 13 studerende var nemlig blevet udvalgt til at deltage i projektet ”Kod i ferien”, hvor de fik mulighed for at kode og udvikle på open source-programmer.
En af de udvalgte var 21-årige Malthe Jørgensen. Han afbrød sin ferie 24. juni for at tage en tur til Cafe Bang & Jensen i Istedgade, hvor ”Kod i ferien” blev sat i gang.

”Jeg havde en hel fri ferie foran mig, og jeg vidste, at jeg alligevel ville komme til at programmere. Så hvorfor ikke programmere på et rigtigt fedt projekt sammen med nogle andre. Det synes jeg bare lød som en rigtig god idé,” fortæller Malthe Jørgensen, der studerer fysik på Københavns Universitet.

Startskud
Kod i ferien er inspireret af Googles ”Summer of Code”, hvor studerende ligeledes kan videreudvikle open source-software fra offentlige myndigheder. Det er Videnskabsministeriet, der står bag projektet i Danmark, og derfor var videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen også mødt op på caféen på Vesterbro, da startskuddet lød for projektet.

”Vi har brug for de studerendes skæve og anarkistiske idéer,” forklarede Charlotte Sahl-Madsen på et spørgsmål om projektets perspektiv.

Projektleder Morten Kristoffer Hansen var også at finde på caféen. Han havde store forventninger til de studerende.

”Vi har fået 13 knaldgode ansøgninger med en klar plan. Nu skal vi have skabt en tæt kontakt mellem dem, som har projekterne, og de studerende. Herefter går de i gang, og 31. august er det fingrene væk fra keyboardet, og så skal vi se resultater,” forklarede en spændt Morten Kristoffer Hansen.

Afslutning

Nu knap to måneder senere er projektet ved at nå sin afslutning. Malthe Jørgensen er dog allerede helt færdig med sit projekt. Han har arbejdet med relevansscoring til Tagger. Et system, som blandt andet Dansk Bibliotekscenter benytter sig af.

”Det er et program, der kan finde nøgleord til tekster. Og ultimativt kan det finde ud af, hvad en tekst handler om. Det vil sige emnebestemme tekster,” fortæller Malthe Jørgensen og fortsætter:

”Tagger finder egennavne i tekster, men den kan ikke sortere dem. Den giver bare en liste med egennavnene. Og hvis der er mange egennavne i teksten, er der mange ord, som en bruger af programmet skal kigge igennem for at finde det mest relevante. Relevansscoring går ud på at sortere den liste.”

Malthe Jørgensen er tilfreds med sit projekt og synes, det har været en lærerig proces.

”Samarbejdet med dem, som står for Tagger, har fungeret rigtig godt. Jeg har kunnet sidde på deres kontor og snakke med dem og foreslå ændringer og idéer,” siger Malthe Jørgensen.

Mossa Merhi har også kodet i hele ferien. Hans opgave har været at åbne nogle af det offentliges systemer op for flere programmeringssprog.

”Man vil gerne have al fakturering i det offentlige til at foregå elektronisk. Systemet er bygget på java og .net, men min opgave har været at åbne det op for flere forskellige programmeringssprog. Derfor valgte jeg at lave en Python Wrapper, så man får nem adgang ved hjælp af Python,” fortæller Mossa Merhi, der studerer Naturvidenskab og IT på Københavns Universitet.

To ITU-studerende, Niels Frøhlke og Aske Anker, har også brugt deres ferie på at kode. De har i fællesskab arbejdet på at udvikle en iPhone-application, der kan vise sig at komme til gavn for kommuner.

”Vi har arbejdet med et koncept, hvor man kan tage et billede med sin iPhone og uploade det til et site. Med billedet følger gps-koordinater, så man kan lokalisere, hvor billedet er taget,” forklarer Niels Frøhlke, der sammen med Aske Anker læser IT og Business på IT-Universitetet.

”Det kan bruges til alt muligt. Hvis der for eksempel er et hul i vejen, kan borgeren tage et billede af hullet og sende det ind. Så ved kommunen, præcist hvor det er,” fortæller Niels Frøhlke.

Niels Frøhlke og Aske Anker skal være helt færdige med projektet 31. august, når Kod i ferien slutter. Derefter vil det være tilgængeligt for de offentlige myndigheder.

”Det har været super spændende. Det synes vi begge to. Det er en rigtig fed måde at komme ind i det offentlige på, hvor der jo er kæmpe store it-projekter. Jeg vil klart anbefale det til andre,” siger Niels Frøhlke.