Systemudvikling og systemer

Videostreaming fra Amazon-skyen

Danske udviklere kombinerer Amazons cloud computing og lokal serverkraft for at kunne tilbyde billig og professionel videostreaming.

Billigere. Bedre skaleringsmuligheder. Flere features.
Det er den korte begrundelse for, at det lille danske firma Provector Media har valgt at anvende Amazons storage og regnekraft i skyen.
Provector Media har gennem mere end halvandet år anvendt Amazons Simple Storage Service (S3) og Elastic Compute Cloud (EC2) kombineret med en lokal server i Danmark til at levere professionel personaliseret videostreaming til en række danske virksomheder og organisationer.
Prosabladet har talt med udvikleren Jimmy Gram Escherich om virksomhedens erfaringer med Amazons cloud computing.

 

For at spare penge

I dag anvender Provector Media Amazons storage service S3 til at lagre videoer, som kunderne selv producerer. 

– Det var primært for at spare penge, men også for at undgå flaskehalse, hvis vi lige pludselig havde en kunde, der ville trække sindssygt meget. Det ville være svært at håndtere, selv hvis vi havde en, to eller tre servere. Skalering er ikke noget, vi skal tænke på, når vi anvender S3 til lagerplads. Det sker automatisk,siger Jimmy Gram Escherich.

Provector Media har dog ikke sluppet jordforbindelsen helt og kastet alt op i skyen. Firmaet har en server stående i Jay.net i Glostrup, hvor videoerne konverteres til og fra forskellige videoformater. Men til den egentlige lagring af videoer faldt valget på Amazon frem for Jay.net.
– Det var mere fleksibelt og bedre priser, end hvad vi kunne få hos Jay.net. Det gælder både til at lagre data og på at trække data ned. Vi slap også for at investere i ekstra hardware, forklarer Jimmy Gram Escherich.

 

Der regnes i skyen

 

Ud over Amazon S3 anvender Provector Media også Amazons regnekraft EC2 i mindre udstrækning til at streame video.
– Vi bruger EC2 lidt, da Amazon endnu ikke tilbyder RTMP (Real Time Messaging Protocol, red.). Med RTMP kan du begynde at se videoen, inden det hele er downloadet. For enkelte kunder har vi nogle virtuelle Windows-servere tændt hos Amazon til at håndtere det. De kører mini-webserveren Lighty, som gør det muligt at spole, inden hele videoen er downloadet, siger Jimmy Gram Escherich.

 

Uploadhastighed bedst lokalt

 

Næste naturlige skridt kunne være at lægge den videokonvertering, som i dag foregår hos Jay.net i Glostrup, op i EC2, men her kommer praktiske spørgsmål som uploadhastighed ind i billedet. Forhold, der falder ud til Jay.nets fordel.
– Vi har selvfølgelig overvejet EC2 til konverteringen. Men det er en fordel at lægge konverteringen lokalt hos Jay.net, da vores danske kunder ikke kan uploade lige så hurtigt til Amazon som til Jay.net, siger Jimmy Gram Escherich.

Eksempelvis bruger Gladsaxe Kommune sin 100 Mbit-forbindelse til at uploade byrådsmøderne for fuld hastighed til Jay.net, mens upload til Amazon ikke går hurtigere end 8 Mbit/sekund.

 

Nye features på vej

 

En fordel ved Amazons cloud-storage er en masse features, der kan anvendes uden ekstra beregning.
– Alt kan for eksempel hentes via Bittorrent-protokollen. Der kommer løbende nye features, som RTMP, der kommer snart, siger Jimmy Gram Escherich.
– Amazon er i gang med at teste det i beta, og vi er i gang med at afprøve det. Vi har et par test-kunder, der kører på løsningen, og det fungerer fint. Amazon leverer dog ikke logfiler endnu, så vi kan ikke fortælle vores kunder, hvad der bliver set, og måle forbruget, og dermed ikke fakturere videre til kunderne endnu, siger Jimmy Gram Escherich, der ser frem til, at Amazon melder beta-versionen af RTMP klar til egentlig produktion senere i år.

 

Gode erfaringer med support

 

Selvom Provector Media er et lille dansk firma, har de tre medejere haft mulighed for at påvirke indholdet af de features, der kommer fremover i Amazons cloud computing.
– Da jeg spurgte Amazon om RTMP og specielt logfiler i den forbindelse, skrev de tilbage for at høre, hvad vi ønskede. Det virker, som om de lytter til udviklernes ønsker, siger Jimmy Gram Escherich, der som udvikler kan få hjælp via Amazons udviklerforum.
– De har et kæmpe forum, hvor man kan stille spørgsmål. Er der ikke andre udviklere, der svarer, så svarer Amazon. De gange, jeg har haft brug for det, er der kommet svar inden for få timer, hvis det var inden for normal arbejdstid i USA.

 

Gode oppetider

 

 

Ligesom svartiderne på udviklernes spørgsmål er gode, mener Jimmy Gram Escherich også, at oppetiden er god. Amazon garanterer en oppetid på 99,9 procent om måneden på S3. Hvis det ikke overholdes, er der økonomisk kompensation. Det har dog ikke været ofte, at Provector Media har været udsat for nedbrud i Amazons infrastruktur.
– Vi har ikke i løbet af det halvandet års tid, vi har anvendt Amazon, oplevet total nedetid. Vi har haft en halv dag med nedsat download-hastighed, hvilket ifølge Amazons SLA (Service Level Agreement, red.) gav os rabat på næste måneds regning, siger Jimmy Gram Escherich.