Børge Holse, 34 år, skiftede 1. september job fra systemudvikler i energiselskabet SEAS NVE til udvikler i det lille softwarefirma Exformatics, hvor han laver integrationer til Sharepoint og hjælpeapplikationer til udviklerne.
Børge Holse har arbejdet 12 år i samme semioffentlige virksomhed, da det på dagen for hans medarbejderudviklingssamtale slår ham: Hvad hvis jeg bliver fyret?
Tanken er egentlig ikke så slem, når han tænker efter. Og da MUS-samtalen ganske rigtigt ender med en fyring, ser det ikke så sort ud igen. Børge Holse har 11 måneders opsigelse og bliver fritstillet, så der er ikke stress på for at finde et nyt job. Han kan sætte sig ned og tænke over, hvad han virkelig vil, og bruge lidt tid på at passe sin et-årige søn.
– Rent arbejdsmæssigt følte jeg, at mit daværende job var ved at være udtømt. Der var ikke så meget, der udfordrede længere. Jeg blev selvfølgelig ked af at blive fyret, men det viste sig at munde ud i en tiltrængt forandring, siger Børge Holse.
Han startede med at bruge en måned sammen med sin søn og vente lidt med jobsøgningen. Da han begyndte at tænke over, hvad han ville, var det vigtigt for ham at være ærlig og finde et job, hvor han kunne være sig selv. Derfor tænkte han lidt utraditionelt og lavede sine ansøgninger, som han selv syntes, de skulle se ud.
– Jeg syntes, det var lidt kedeligt med en normal papiransøgning, hvor folk bare skriver det, de tror, firmaet søger. Så jeg valgte at præsentere mig selv og min personlighed via en powerpoint-præsentation, hvor jeg prøvede at få hele min person med, og ikke kun det faglige, forklarer Børge Holse.
Han syntes også, det ville se lidt kedeligt ud på en traditionel ansøgning, at han kun havde haft to job, siden han blev færdig som datamatiker.
Havde intet at tabe
Jobbet som udvikler i Exformatics, der laver systemer til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH), fik han efter at have søgt blot fem-seks job.
Han gik til et informationsmøde i Exformatics kort efter, han var holdt op i sit gamle job. Det lød spændende, syntes han, og sendte dem sin powerpoint-præsentation.
– Den anderledes præsentation gjorde, at jeg kom til samtale. Jeg tror, det var en fordel, at jeg ikke havde noget at tabe på det tidspunkt på grund af den lange opsigelsesperiode. Det gjorde, at jeg var meget ærlig til samtalen. Jeg tror, folk godt kan mærke, hvis man overdriver lidt, siger Børge Holse.
Sin manglende erfaring med de nye forretningsområder kompenserede han kreativt for, samtidig med at han var ærlig.
– Til flere jobsamtaler er jeg blevet spurgt, hvordan jeg ville klare kundekontakten, og det har været svært at svare klart på, når jeg aldrig havde prøvet at have kontakt med eksterne kunder før. Men denne gang svarede jeg helt ærligt, at jeg faktisk ikke vidste, hvad det indebar, men at jeg gerne ville lære det, fordi det interesserer mig. Og uanset hvad kan det vel ikke være værre end at stille sig op på en scene og synge!
Den sammenligning scorede point til samtalen, og Børge Holse, der nemlig både synger i kor og spiller jazz i sin fritid, endte med at få jobbet.
Da han først kunne starte i jobbet en måned senere på grund af ferie, blev han kastet direkte ud i et projekt uden nogen særlig indkøring. Direkte ud til en kunde og sætte sig ind i, hvordan leveringen af produktet skulle være.
– Jeg kendte ikke noget særligt til sagshåndteringen på det tidspunkt, så der måtte jeg også være ærlig over for kunden. Men det udviklede mig helt vildt, både fagligt og som menneske, og det gik op for mig, at det var det, jeg havde savnet. Jeg blev simpelthen glad for at gå på arbejde igen, fortæller Børge Holse.
Nu er han en del af et udviklingsteam, der hele tiden pingponger, har kontakt til leverandører og deadlines, der skal overholdes.
– Det har virkelig fået mig op på mærkerne. Tidligere arbejdede jeg kun med interne krav, og det var lidt mere vagt. Der var sjældent et møde uden rundstykker og kaffe, og det kunne snildt få et møde på et kvarter til at vare en time. Nu møder jeg op hver dag med ægte arbejdsglæde – så skidt med, at der ikke er rundstykker til kaffen.