Ansættelsesforhold

Alt skal ikke på skrift

- Ved ansættelsessamtalen bliver man spurgt, om man kan danse, fortæller Lars Nyeman med et stort grin, som antyder, at det selvfølgelig mest er for sjov, man bliver spurgt. Men da Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium fortrinsvis er en kvindearbejdsplads, ligger der et vist pres på edb-afdelingens fire mænd. Når der er julefrokost, sommerfest og andre sociale arrangementer, skal de helst møde op - og gerne med danseskoene på.
Lars Nyeman er 33 år og uddannet elektronikmekaniker. Derudover har han taget nogle fag på elektroniktekniker-uddannelsen og nogle moduler på datanomuddannelsens strategilinie.
Han er eneste PROSA-medlem i den lille edb-afdeling, som ud over ham selv tæller to andre edb-medarbejdere og edb-chefen.
Edb-afdelingen på Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium er på den måde en typisk PROSA/ØST-arbejdsplads: På 700 ud af ØST?s 800 arbejdspladser er der ansat 1-4 PROSA-medlemmer. Kun 100 ØST-arbejdspladser har mere en fire PROSA-medlemmer.
Hele laboratoriet har omkring 200 ansatte – bioanalytikerer, sygeplejersker og læger - og de servicerer fortrinsvis praktiserende læger i Københavns Kommune og Københavns Amt. Lægerne kan henvise patienterne til laboratoriet for at få taget blodprøver, undersøgt hjerte og lunger, lavet allergitest mv.

Laver lidt af hvert
Edb-afdelingens opgave er bl.a. at tilpasse laboratoriesystemet, som er leveret af Bull, at holde systemet i luften, og sørge for at lægerne får svar på laboratorieprøverne i løbet af natten. Og arbejdet bærer præg af, at det er en lille edb-arbejdsplads.
- Vi laver alt lige fra reparationer af fx skærmkort til undervisning og support. Vi tager os også af drift og udvikling, fortæller Lars Nyeman, der som regel har gang i 4-5 projekter ad gangen.
Edb-medarbejderne er for det meste alene om at løse deres opgaver, men de arbejder alligevel tæt sammen.
- Vi skal alle sammen vide det meste om hinandens arbejde, så vi kan være back-up for hinanden, siger Lars Nyeman.
De tre edb-medarbejdere finder sammen ud af, hvordan de vil fordele arbejdet mellem sig. Og de bestemmer også, hvordan de skal lægge deres 37 ugentlige timer, så der altid er mindst én af dem til stede i laboratoriets åbningstid mellem 7.30 til 16.30 og om torsdagen til kl. 18.00. Også vagten lørdag formiddag fordeler de tre mellem sig, uden at chefen blander sig.
Når Lars Nyeman har haft brug for et kursus, som er relevant for arbejdet, har der aldrig været problemer med at få det bevilget, bl.a. har han været på SPSS-kursus og Oracle-kursus.

Taler ikke fagforening
Lars Nyeman har været medlem af PROSA i to år.
- Jeg skiftede til PROSA på grund af PROSAs kursusudbud. Jeg har været på flere af PROSAs kurser, og det er anderledes og mere afslappet, end når man er på kursus andre steder.
Lars Nyeman har også deltaget i to moduler på tillidsrepræsentantuddannelsen. Men fagforeningsarbejde er ikke noget, han diskuterer med sine kollegaer. Laboratoriet er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune og Københavns Amt, og edb-medarbejdernes løn- og arbejdsforhold følger retningslinierne for edb-medarbejdere i Københavns Kommune.
- Vi har det jo godt, så der er ikke grund til at snakke om fagforening, siger Lars Nyeman.
Overarbejde er der ikke særligt meget af, og hvis det forekommer, udløser det 50%-100% ekstra pr. time - alt efter hvornår på døgnet og ugen, det er.
- Da vi indførte et nyt laboratoriesystem, var der noget overarbejde. I det daglige er det kun, hvis systemerne ikke virker – så skal de op at køre igen.
Da der skulle indføres vagtordning om lørdagen, undersøgte Lars Nyeman og kollegaerne, hvordan andre arbejdspladser tackler vagtordninger. Bl.a. sørgede Lars Nyeman for at få noget materiale fra PROSA.
Alle edb-medarbejderne har pc og ISDN-forbindelse derhjemme. Så behøver de ikke tage på arbejdet lørdag formiddag, hvis de har vagt.
Lars Nyeman bruger også af og til pc?en til at arbejde videre med et problem derhjemme.
- Mit arbejde er min hobby. Jeg kan godt finde på at løse brugerproblemer hjemme.

Vil præge udviklingen
Lars Nyeman kunne ikke tænke sig, at der blev lavet en overenskomst for edb-afdelingen. Heller ikke en PROSA-overenskomst.
- Når man er et lille sted, kan man godt klare det, uden at alting står på skrift.
Det er i det hele taget ikke ønsket om faglig organisering på arbejdspladsen, som har fået Lars Nyeman til at tage på tillidsrepræsentantkursus.
- Jeg har ikke interesse for fagforeningsarbejde på arbejdspladsen. Men jeg vil gerne være med til at præge udviklingen – fx hvad vej vi går med sikkerheden. Derfor kunne jeg også godt tænke mig at komme med i et udvalg i PROSA, hvor man beskæftiger sig med sådanne emner. Fagligt arbejde er også en god måde at få at vide på, hvad der rører sig inden for branchen og for at møde andre edb-folk, mener Lars Nyeman.